Színes » Életmód

Hallottál már a tejfestékről?

Mutatjuk, mi az, és azt is, hogyan kell használnod. Nem olcsó, de a kisbaba mellett újíthatod fel a régi bútort, vagy varázsolhatod régivé az újat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Tejfestes 02
Ádám Ágnes és a tejfesték színskálája, fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. március 08., 17:37
0 hozzászólás. 

Nők napja elődélutánján rengeteg aktív fiatal hölggyel találkoztunk, bár nem nőnapi előkészületekre, hanem tejfestékkel való workshopra látogattunk el a Művészeti Tanoda otthonába, ahol Jakab Hunor, művészeti vezető elmondása szerint ezután rendszerességgel lesznek hasonló képzések. Következő alkalommal textilt festhetnek az érdeklődők, de szerepel apa-fia programként közös robotépítés is a közeli tervek közt.

Én még nem hallottam a tejfestésről,

ezért kaptam fel a fejem a képzés Facebook eseményének láttán, és éreztem azt, hogy ezt látnom kell. Ugyan ahhoz képest csalódás, hogy azt hittem, ez egy teljesen ingyenes, alternatív festési lehetőség, bizony nem egy olcsó festőanyagról van szó, mégis a festegető, barkácsoló, lakberendező kismamáknak egyenesen áldás lehet a tejfesték, Ádám Ágnes is éppen ezért lett szerelmese.

Tejfestes 01

A csíkszeredai hölgy három éve foglalkozik már bútorfestéssel, egy éve találkozott először a tejfestékkel. „Nagyon egyszerű a sztori, olvasgattam különböző blogokat, amelyeken láttam, hogy egyre többen használják a tejfestéket, szerintem mindenki felkapja a fejét arra, hogy ez mi is lehet. Kerestem az országban, de csak a magyarországi forgalmazóra találtam rá, felvettem velük a kapcsolatot, és két nap múlva már Csíkszeredában beszélgettünk, mivel épp másnap indultak Erdélybe." – mesélte Ágnes első sorsszerű találkozását az Azúr Bagoly Tejfestékkel és a magyarországi forgalmazókkal.

Kismamák mindenhol

Az egyeztetés után Magyarországon elvégzett egy képzést, és ezt követően ő lett a tejfesték forgalmazója Romániában, most pedig Udvarhelyen adott át valamit a tudásából a főleg kismamákból álló érdeklődőknek.

Tejfestes 13

„Azért is jöttem, mert amikor kiságyat vásároltunk, szempont volt, hogy gyermekbarát festékkel legyen lefestve", „jelenleg gyereknevelésin vagyok, van egy kézműves műhelyem, sok mindent kipróbáltam már, kíváncsi vagyok, hogy ez mitől más", „van egy négyéves kisfiam, egy egyéves kislányom, gyermeknevelésin vagyok, tele vagyok idővel, úgyhogy tanfolyamfüggő lettem tulajdonképpen" – hangzottak el az érvek, hogy ki miért volt kíváncsi a tejfestékes workshopra. Olyan is volt a résztvevők között, aki egy tanácsadó cégnél dolgozik és semmi köze nincs a festegetéshez, csak szeretett volna valami kreatív programon részt venni, és olyan is, aki a lambériáját szerette volna újrafesteni.

Füst a balatonon

A tejfestéket már évezredekkel ezelőtt is használták, aztán a „bútorfestők fedezték fel újra", száz százalékig természetes összetevőinek hála, mára az egyik legnépszerűbb bútorfesték az Azúr Bagoly által forgalmazott festék. Ez valójában porrá tört mészkő és író keveréke, aminek a természetben lelt ásványi anyagok adják a színét, ezért elég klasszikus árnyalatokat láthatunk az Ágnes által mutatott skálán.

Tejfestes 12

A képzésen a résztvevők kipróbálhatták a festékeket, pácolhattak is velük, sőt antikolási technikákat is elsajátíthattak. Elsőként egy színt választottak ki maguknak, olyanok közül, mint a Balaton, a pitypang, a kagyló, az uszadékfa vagy a füst (férfitársaimnak mondom, ezek színek) és ezzel festették le az előadó által hozott fadarabokat. Többféle festendő fát is kapott mindenki, fenyőt, tölgyet és akácot, mert a festék pigmentjeinek intenzitása változik attól függően, hogy a fa mennyi csersavat tartalmaz.

Tejfestes 04

Ugyanígy számít az is, hogy a por formájában vásárolható tejfestéket mennyi vízzel keverjük fel. A részvevőknek egy fadarab egyszerű lefestéséhez ugyanannyi porhoz ugyanannyi vizet kellett keverniük fokozatosan adagolva, majd keveréssel tették csomómentessé, amíg elérték „az olvadt fagyi" állagot, és neki is láthattak festegetni. Eközben Ádám Ágnes a tejfesték különlegességeiről mesélt.

Tejfestes 05

Az egyik ilyen, hogy egy könnyű állagú, ecsetnyommentesen terülő festék, amely teljesen szagtalan, környezetbarát, vegyszermentes, és alapozás nélkül kenhető bármilyen porózus (a festéket magába szívó, lyukacsos) felületre. A nem porózus vagy már felületkezelt (pl. lakkozott) anyagok esetén kimondottan a tejfestékhez kifejlesztett tapadásfokozót kell kevernünk a festékbe, így bármit lekenhetünk vele: üveget, fémet, fényes, felületkezelt bútorokat egyaránt.

Nézd meg, hova és mennyit!

Bármire lehet ugyan tenni, de Ágnes felhívta a figyelmet, mielőtt festeni kezdünk, jó megnéznünk, hogy mit festünk vele, mi lesz a tárgynak a funkciója. Ha egy képkeretet, amit felteszünk a falra és csodáljuk, akkor rendben van, ha viszont egy széket, amelyet minden nap csattogtatni fogunk, jó a felületét porózussá tennünk csiszolással, így az beszívja a festéket. Ugyan megáll a festék a lelakozott Luceafărul bútorsoron is, ütődésre a lakkal együtt pattoghat le, tehát a többször igénybe vett bútorokat alaposabban elő kell készíteni.

Tejfestes 03

A tejfesték másik nagy előnye, hogy por formájában bármeddig tárolható, ha légmentesen összezárják, annak ellenére is, hogy nincs benne semmi tartósítószer, kikavarás után viszont hűtőbe kell tenni, mert nagyon hamar összemegy. Komposztba is belekeverhető, ugyanis kizárólag természetes anyagokból áll.

Említettük már, hogy a keverési arányra is oda kell figyelnünk ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Többen pácként is kipróbálták a tejfestéket. Így a választott szín nem lefedi, csak színezi a fát, sokkal kisebb a festék intenzitása a felületen, amelynek pácolás után az erezete jól látható marad. Ha a tejfestéket pácként használjuk, 1 adag porhoz, 3 adag vizet kell hozzáöntenünk.

Tejfestes 06

Míg az jelenlévők dolgoztak, és lassan nekifogtak az antikolásnak, mi megkértük Ágnest, mondja el, mik az előnyei és a hátrányai a tejfestéknek a hagyományos bútorfestékekhez képest.

Előnye bőven, de hátránya is van

Elárulta, nincsenek benne illékony szerves anyagok, így teljesen bababarát, nem bocsát ki semmilyen szagot, és valóban hiába festett nyolc hölgy egyszerre egy-egy fadarabot, semmilyen festékszagot nem éreztünk, még akkor sem, ha föléjük hajoltunk és jó mély levegőt vettünk. „Kisgyerek mellett használható, zárt térben is, még télen is, amikor nem tudsz folyamatosan szellőztetni. Ez fontos nekem. Régen a kisfiam lefektetése után fogtam neki festeni és éjszaka szellőztettem. Van, aki úgy gondolkodik, hogy hamar meglesz vele és nem lesz gond, de a festékek ötven százaléka párolog el csupán száradás után, a többi hosszú évek alatt" – magyarázta.

Tejfestes 07

A tejfesték legnagyobb és talán egyetlen hátránya az ára, hiszen amíg egy zománcfestéket megkapunk 20-30 lejért, ebből egy kis kiszerelés 85 lej, amelyből körülbelül egy fél liter festék lesz, ezzel két éjjeliszekrényt tudunk lefesteni két réteggel. Ágnes szerint az is ijesztő lehet, ha valaki először egy akácon próbálja ki a tejfestéket, és az első fehér réteg felkenés után az akác nagy csersavtartalma miatt rózsaszín lesz, de pánikra semmi ok, a további rétegek felvitelével tökéletesen kifehéredik a felület.

Tejfestes 09

Az antikolási technikák közül kettőt próbálhattak ki a résztvevők, ezekkel a technikákkal tehetünk régiessé, rusztikussá felületeket. Az egyik, ismertebb ilyen módszer a koptatás: két vagy több színt viszünk fel egymás után a bútorra, majd száradás után nedves ronggyal visszatöröljük azokat a részeket, amelyeket szeretnénk kopottá varázsolni úgy, hogy az alsó festékréteg újra felszínre kerüljön. Végül viasszal, kenderolajjal, tungolajjal vagy lakkal zárjuk a felületet.

Tejfestes 11

Ennél talán még inkább régiessé teszi a bútort a viaszos technika. Itt a festékréteg lepergéséhez meg kell akadályoznunk, hogy a festék a felülethez tapadjon, így azokat a részeket, amelyekről szeretnénk, hogy leperegjen a festék és előbukkanjon az alsó szín, viasszal kenjük be a második szín felvitele előtt. A viaszozott részeken fel fog pattogni a másodjára felvitt festék, nem lesz más dolgunk, minthogy a felpattogzott, felkunkorodott részeket egy finom csiszolópapírral „leradírozzuk", és máris régit faragtunk az új bútorból.

Gyermekbarát, de ne etessük vele a gyereket!

Azt hiszem, ezek a legfontosabb tudnivalók a tejfestékről. Ja, és még egy. Erre az időközben megérkező és a tejfestéket kipróbáló Artúr hívta fel a figyelmünket azzal a kérdésével, hogy „megkóstolhatom?". Nem, nem lehet megkóstolni. A tejfesték nyálkahártyára, gyomorba kerülve és nedves bőrrel hosszasan érintkezve égési sérüléseket okozhat mésztartalma miatt. Szóval, bár inkább gyermekbarát, mint a többi festék, tartsuk távol a kicsitől!

Tejfestes 10

Hogyha van egy olyan bútorunk, amelyet felújítanánk, és nem akarunk nagy szaktudást igénylő mintákat, tulipánokat ráfesteni, csak egy új színnel, felülettel dobnánk fel, a tejfesték a barátunk lehet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."