Színes » Életmód

Megszállták Székelyföldet!

Velünk laknak, mégis keveset tudunk róluk. Lássuk, kik ezek a fekete-fehér bevándorlók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Visszajöttek. Fotó: Dávid Anna Júlia
Visszajöttek. Fotó: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: DÁVID ANNA JÚLIA
2018. március 21., 15:25
0 hozzászólás. 

Az idén időben érkeztek a gólyák, hiszen múlt heti érkezésükre az időjárás kellőképp felmelegedett és a hőmérséklet is megfelelő volt, a kétéltűek is megjelentek. A homórdszentpáli halastavak környékén már megteltek a fészkek és a városban is lehet látni már a gólyákat. Ha minden a megszokott rendben halad, egészen augusztus végéig - szeptember elejéig velünk maradnak.

Tíz dolog, amit nem tudtál a gólyákról:

1. Van fekete színben is. A család fekete madaráról azt kell tudni, hogy „nem emberlakta településeken él, hanem nagyobb erdőkben fákra építi a fészkét és jóval rejtettebb életmódot folytat, mint urbanizálódott rokonai" – világosított fel ifj. Szabó József madárszakértő. A fekete gólya is vándormadár, egyes példányai korábban érkeznek, mint a környékünkön ismerős fehér gólyáéi. Kisebb – azaz két-három egyedes – csapatokban járnak, de egyedüli példányokat is megfigyelhetünk. Viszont alapjaiban ők is ugyanazt az útvonalat teszik meg, mint fehér társaik.

2. Arra a kérdésre, hogy miért költöznek falvainkba, sőt városinkba is a fehér gólyák,az ornitológus azt válaszolta, hogy „mindig is a nyílt területek madara volt. És az ember lakta települések alapjában véve védettek, ez védettséget is nyújt a madaraknak, az emberek nem bántották őket, így lassan áttelepedtek".

Homoródmentére már beköltöztek. Fotó: Dávid Anna Júlia

3. Nem csak békával táplálkoznak. Megeszik a nagyobb méretű rovarokat, sőt a kisebb gerinceseket is szívesen fogyasztják (hüllőket, kétéltűeket, halakat, ritkábban kisemlősöket vagy éppen madárfiókákat). A fekete gólya kedvenc csemegéi az erdei patakokban élő állatok, mint a halak, békák, gőték, apró vízi férgek, rovarok és vízisiklók – áll a madárdárhatározóban.

4. Nincsenek veszélyben. Annak ellenére, hogy védett faj, környékünkön nem számít veszélyeztettnek – mesélte a madárszakértő. Bár sok ideig (30-40 évig) csökkent a hazai fehér gólya állomány, az utóbbi 10-15 évben sok helyen növekvő számú gólyapárt lehet észlelni. 4–5 ezer párra becsülik hazai állományukat – tudtuk meg az Erdélyi Magyar Adatbankból.

5. Segíteni is tudunk nekik a könnyebb együttélés érdekében, például a fészekrakásban, gólyafészek-magasító állványokkal. Ilyen van Székelyudvarhelyen is, a Tamási Áron utcához közeli fészek a pékség tetején.

6. Előfordul, hogy itt kell telelniük. Ez olyankor történhet meg, ha egy példány megsérül, vagy ha nagyon későn kelt ki a fióka, hiszen a gólyák csapatosan vonulnak, az öregek együtt a fiatalokkal, akik még nem tudják az útvonalat.

Szabó József elmesélte, hogy idén Farcádban is áttelt egy fehér gólya, a helyiek gondoskodtak róla. A Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány által közzétett információk szerint a gólyák nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérsékletkülönbséget, mint az áttelelő fajoké. Afrikába a fellelhető táplálék hiánya miatt utaznak, nem a hideg elől.

7. Röptében is látni, hogy az éppen egy gólya, hiszen a gólyák nyaka mindig ki van nyújtva repülés közben, a gémek és kócsagok (ezekkel szoktuk összetéveszteni) nyaka pedig S alakban behajlított.

8. Nem építkeznek, tataroznak. Egy gólyapár évekig is használja ugyanazt a fészket, s mint gondos ingatlantulajdonos évente felújítja azt, vagy épp hozzáépít. Ha elpusztul a fészeklakó, akkor új költözik a helyére, így vannak 20-30 éves gólyafészkek is. Ezek akár gyerekmagasságúak és kisebb autó súlyúak is lehetnek – állítja a csipogo.hu.

Fotó: Dávid Anna Júlia

9. Monogámok, a párok több éven át együtt maradhatnak. És az is érdekes, hogy a fiókákat mindkét szülő hasonló mértékben eteti. Ahol a körülmények megengedik, gyakran laza kolóniákban fészkelnek – az Adatbank.ro szerint. Nászuk a fészekben zajlik, ilyenkor kelepelnek.

10. A gólyák neme külsőre nem igazán különböztethető meg, a hímek általában nagyobbak– áll a természettar.hu oldalon.

Plusz egy:

Ha falun jársz, s ezeket hallod: gilice, cakó (czakó), koszta, gagó, eszterág – akkor a gólyáról beszélnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."