Színes » Életmód

Muskátli, miccs, orchidea

Fonnyadt muskátlik, petúniák és méregdrága tuják várták a tavaszi virágkiállítás résztvevőit péntek délután.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Virágkiállítás a Bethlen-lakótelepi parkban
Az időjárás aznap csak a sörárusoknak kedvezett. Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, LÁZÁR EMESE
2012. május 14., 18:00
0 hozzászólás. 

A virágok a vizet, eladóik a vásárlókat szomjúhozták az idei dísznövény-kiállítás és vásár második napján. A színpadon az Ég és Föld zenekar énekesnője az alkalomhoz illően örökzöld slágerekkel szórakoztatta volna a közönséget, a csápolók azonban inkább a sörsátorban húzták meg magukat.

Árvácskán a muskátli

A felhozatalban nem találtunk különbséget az előző évekhez képest, idén is az egynyári virágok, a muskátli, a petúnia, az orchidea és az árvácska virítottak, már amelyik alkalmazkodott a sivatagi klímához. A legüdébb látványt délutáni forróságban a kaktuszok és a kézműves szappanok nyújtották.

Virágkiállítás a Bethlen-lakótelepi parkban
Kattints a képre a galériáért

Bámészkodók bőven voltak, vásárlók kevesebben, ők is az olcsóbb muskátliért, petúniáért, vagy a méregdrága, de megéri, mert divatos orchideákért nyitották ki a pénztárcájukat. A paradicsom és paprikapalánták is kelendőnek tűntek.

A szappan nem hervad el

A növényápolás kellékeit, virágföldet és tápoldatokat is kínáltak, jelenlétével őrizte a hagyományokat zöldséghámozó árus, de a témához nem túl szorosan kapcsolódó termékeket is kínáltak. Vásárolhattunk Holt-tengeri kozmetikumokat, lóbalzsamot, biokávét, mézet, mézeskalácsot, reformédességeket, székelyruha-utánzatot gyerekeknek. 

Elmaradtak a pöttyös bögrék árusítói, a gőzseprű, a vesszőfonással készült kosarak, fotelek és a fajátékok népszerűsítői.

Virágkiállítás a Bethlen-lakótelepi parkban

A virágkiállítás legillatosabb fertálya a szappanos sátrak környéke volt, termékeikben mindenféle gyógynövényt, zöldséget és gyümölcsöt tartósítottak, hogy természetesen szépek legyünk.

Míg a virágoknál csak azt tudtuk meg, hogy a például Picea gl. Conica 300 lejért eladó, a szappanoknál magyar nyelven is tájékozódhattunk, és az elárusító is hozzáértett a saját kezűleg gyártott termékeihez.

Ugrott a virágkötés, majd legközelebb

A program szerint kérésre virágkötészeti bemutatót tartottak, a virágkötőt azonban sehol sem találtuk, csak egy kész csokor és egy ikebana jelezte, hogy egykor tiszteletét tette a vásáron. Pedig cserepes virágok tömeggyilkosaiként direkt erre az eseményre érkeztünk, de a fix programot lekéstük. Gyűlés miatt.

Virágkiállítás a Bethlen-lakótelepi parkban

A gyerekek az ugrálóvárban tombolhattak, míg a felnőttek sör mellett olvasgathatták az egyetlen könyvstandnál vásárolt árut.

Orchideát egy helyen találtunk,

Az eladótól érdeklődtünk az ápolási útmutatójáról, mert kitaláltuk, hogy az biztosan érdekli az olvasókat. Túl sok információt nem tudtunk meg, néhány alapvető tanáccsal azért gazdagabbak lettünk.

Virágkiállítás a Bethlen-lakótelepi parkban

Az 40-50 lej közötti áron megvásárolható dísznövény nagyon igényes. Ennek ellenére egyre több udvarhelyi ablakban látni. Egyesek kifejezetten úgy varratják a függönyt, hogy érvényesüljön az egzotikus szépség. Helytelenül. A szakirodalom szerint az orchidea abszolút nem kedveli az ablak mögött létrejövő üvegháztatást, sem pedig a fűtőtestek feletti száraz levegőt. Mivel eredeti élőhelyén az őserdő fáinak árnyékában élősködik, inkább a párás, félárnyékos helyet kedveli.

Fehér gyökeret öntözni

Miután megvásároltuk, legalább az elvirágzásig ne ültessük át, erre egyébként is csak akkor van szükség, ha a gyökérzet már kinőtte a tartóedényt. Lehetőleg ahhoz hasonló áttetsző műanyag virágtartóba helyezzük, amelyben megvásárolható, mert a gyökér színe jelzi, hogy mikor kell locsolni. Ha kifehéredett az egyébként zöld gyökérzet, azt jelenti, hogy szomjas a növény.

Virágkiállítás a Bethlen-lakótelepi parkban

Az öntözést ne bízzukgyerekekre, hírportáloknál dolgozó fehérnépekre, és ne felülről öntsük nyakon, mert nem szereti. Ráadásul a levegőből veszi át a nedvességet, ha túl sok lét kap, elrothad a gyökere.

Ha mindenáron át akarjuk telepíteni szemünk fényét, akkor kizárólag a szaküzletben kapható speciális virágföldbe helyezzük – tudtuk meg a virágárustól, aki elmondta, nem sokat tud a népszerű virágokról, hiszen kifejezetten a szervezők kérésére hozott belőlük.

Ui: A tudósítást érdemes annak fényében olvasni, hogy szakértői brigádunk eddig minden, a virágkiállításon vásárolt növényt legtöbb 3 hónap alatt elpusztított. Gyönyörködni tértünk be a vásárba, de már nem nyújtotta azt a hatást, amit néhány évvel ezelőtt a városi parkban szervezett esemény. A kiállítás jellegen még erősítenénk – sokkal okosabbak növényfajták- és gondozás témában sem lettünk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."