Színes » Érdekességek

Mit tegyünk macskajaj ellen?

Az újév első napja van akinek nem újdonsággal kezdődik, hiszen az önfeledt italozást másnaposság követheti.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

masnapossag
masnapossag
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. december 29., 10:11
1 hozzászólás. 


Rengeteg praktika, megannyi recept és még több módszer létezik a másnapi gondok leküzdésére. Ahány ház annyi szokás, mondhatnánk a jól bevált közmondást erre a szituációra is.

Szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, émelygés és hányás – ha ezek a tünetek jelentkeznek újév első napján, akkor nincs baj, csak többet ittunk a kelleténél és elmondhatjuk másnaposok vagyunk.

Az öregek, vagy ha úgy tetszik az okosok az ilyen alkalmakkor emlegetik, hogy nem kellett volna annyit inni. Persze igazuk van, illetve részben.

Megtörténhet, hogy nem sok alkoholt vettünk magunkhoz, hanem csak rossz társításban tettük azt, vagy keveset ettünk előtte, sokat cigarettáztunk és sorolhatnánk. Utólag könnyű okosnak lenni, jöhet erre a válasz. Ellenszert kell találni a macskajajra, ez ilyenkor a legfőbb gondunk.

Mint minden bajt, ezt is kezdhetnénk a megelőzéssel, azaz ne igyunk. Komolyabbra fordítva a szót, ha lehet tartsuk be a három „NE”-t: ne igyunk sokat, ne keverjük és mindezt ne tegyük éhgyomorra. Igaz, hogy ezeket elég nehéz elkerülni egy idő után, amikor az alkohol kezdi átvenni az uralmat.

masnapossag

Megtörtént az elkerülhetetlen és sikerült felönteni a garatra, ilyenkor lépnek életbe a jól bejáratott, általában tapasztalatokra épülő ötletek.

Elsőként a folyadékpótlás jut eszünkbe, hiszen ilyenkor a szervezetünknek rengeteg vízre van szüksége. Ezt persze bevihetjük gyümölcslé és tea formájában is. Előbbiből a frissen csavart narancslé a legmegfelelőbb, de minden olyan gyümölcsöt számításba vehetünk, amelyben sok a C-vitamin. Utóbbiból ami kéznél van, az megfelel, de ha tehetjük, akkor főzzünk gyomorra jótékony hatású gyógyfüveket. Ami még a vitaminok és a folyadék kategóriában segíthet, az a savanyú káposzta és annak leve, illetve a kovászos uborka „kompót” illetve ennek leve. A vitaminok bevitelekor ne feledjük a pezsgőtablettákat, és a szintén tabletta formájú vitaminokat sem, ezekből a B ilyenkor a testhezálló.

hangoverEnergiához juthatunk – mert ebből másnap van a legkevesebb – szőlőcukor fogyasztásával, de vannak, akik a jó erős kávéra esküsznek, vagy kólára, esetleg energiaitalra. Van persze hagyományos módja, és ez a legmegfelelőbb, az erőforrás-bevitelnek: mégpedig az étel, ezen belül is a levesek: (ahogy a neve is mutatja) erőleves, korhelyleves, köménymagleves, gyümölcslevesek, de a pacalt se felejtsük el. Túl sokat azonban nem ajánlatos ilyenkor enni, hiszen a gyomrunknak felfrissülésre van szüksége, nem kell újra munkába állítani.

Frissülés, ez lehetne a következő lépés, amit nagyon egyszerűen „elkészíthetünk”, nyitott ablak és egy élénkítő zuhanyzás formájában. A tusoláshoz használhatunk másnaposság elleni tusfürdőt, mert hogy ilyen is van. Szerkesztőségi tipp: egy óra séta egy üveg ásványvízzel.

Talán bevált, de nem javasolt, csak egyes esetekben a kutyaharapást szőrével gyógyítani.
Az alkohol kellemetlen hatásait alkohollal gyógyítani nem igazán ésszerű, és hosszútávon harmad-, negyednaphoz vezet. A legismertebb másnaposság elleni koktél a Bloody Mary, de ezt is, mint minden gyógyszert embere válogatja. A citromos, élénkítő koktéloktól a sörön át a rövid italokig szinte minden belefér.

És végül: hogyan lehet a legkönnyebben elkerülni a másnaposságot? Egyszerűen: maradjunk részegek!



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szumi
2009-12-29 13:00:51
Mit tegyünk macskajaj ellen?
Gyógyszerésztől is hallottam, de azelőtt is tapasztaltam, hogy az aszpirin segít. A metódus az, hogy két szem (lehetőleg gyomorkímélő) aszpirint vegyünk be ivászat előtt, majd amikor felébredünk (még enyhén mámoros állapotban is jó) akkor még kettőt. Ez a recept nekem bevált eddig, az is lehet, hogy egy - egy szemmel is müködik, azonban a déli órákban amikor a máj nagyon aktív (méregtelenít) ,hát ilyenkor csak az Isten segít. A másik metódus amit nem próbáltam, de hallottam hogy jó, az a pörkölt kávészem rágcsálása (kb 30-50 szem) az akció előtt. Az aszpirines változat, nyilván, csak az erre nem érzékeny emberkéknek ajánlott.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."