Színes » Érdekességek

Megszorításmentes út a karcsúság felé

A legújabb elhízás elleni küzdelem nem lenne fájdalmas vagy koplaltató: egy energiakontrolláló mechanizmus elzárásával szerveztünk külső behatások nélkül több energiát tudna égetni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

karcsu2
karcsu2
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 08., 08:44
0 hozzászólás. 


Amerikai kutatók jöttek rá arra, hogy a sejtek energiatároló molekulájára, az adenozin-trifoszfátra (ATP) érzékeny káliumion-csatornák lezárásával több energiától tudna megszabadulni a szervezetünk. Habár még csak az egereken kísérleteztek, súlyfölösleggel küszködő embereknek is megoldást jelenthet a felfedezés. A rágcsálóknál bebizonyult, hogy a karcsúsító hatás akkor is hosszantartó, ha zsírban gazdag ételekkel táplálkoznak.

Az energiakontrolláló folyamat láncszerű. Az előbb említett ATP molekulákat a KATP-csatornák érzékelik, ezek működésbe lépve pedig határt szabnak a szív és az izmok munkájának, ezzel megakadályozzák az energia kimerülését.

karcsusag

A mechanizmus kikapcsolásának következtében nyugalmi és aktív állapotban is nagyobb hőleadással szabadult meg az egerek szervezete a tartalékolt energiától. Azok az egerek, amelyeknek KATP-csatornáit kikapcsolták, több glikogént égettek el.

Innen azt is levezették, hogy a karcsúság ára a csökkenő állóképesség lehet. A KATP-csatornák elzárásával a szénhidrát nem tárolódik glikogén formájába izmainkban, de mint tudjuk a szénhidrát számít a legfőbb energiaforrásnak állóképesség szempontjából.
„Míg az energia megóvásának mechanizmusai természetesen a védelmet szolgálják olyan időkben, amikor kevés az élelem vagy nagy a környezeti stressz, addig az elhízást támogatják egy nyugalmasabb, modern társadalomban” – magyarázta Alexey Alekseev, a tanulmány főszerzője.

A Mayo Klinika, az Iowai Egyetem, a Connecticuti Egyetem és a New York-i Egyetem kutatóinak tanulmánya a Cell Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."