Színes » Érdekességek

Miért irigyeljük a csíkiakat?

Csíkszeredát a hegyen innen nem divat irigyelni, de van néhány dolog, ami miatt érdemes átjárni a megyeszékhelyre. Sőt, át is hoznánk őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Csíkszereda madártávlatból
Fotó: Dragoș Asaftei / zborpestetransilvania.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. január 23., 18:53
49 hozzászólás. 

A legendás és vicces Csík-Udvarhely ellentét az utóbbi tizenöt évben úgy alakult, hogy gyakorlatilag mindenben veri a megyeszékhely a székely anyavárosnak is nevezett iskolavárost. Mi itt megszokásból még hangoztatjuk, hogy „Itt is jobb, mint Csíkban", pedig lassan ideje lenne szétnéznünk a szomszéd portáján.

Ahol a veréb nem madár

Tulajdonképpen mi nem irigyeljük a csíkiakat, mert ott laknak, ahol a veréb nem madár. De van pár dolog, amiért néha jobb lenne csíkinak lenni. Például az ügyintézés miatt, mert nem mindegy, hogy hány kilométerre van annak az irodának az ajtaja, amit időnként muszáj megkilincselni. Náluk van az útlevélosztály, a csíkszeredai konzulátuson válhat magyar állampolgárrá az udvarhelyi, és hajtási engedélyt sem kaphatunk, amíg nem buszozunk át. Ez mind plusz kiadás, az időről nem is beszélve.

Ami az időjárást illeti, néha a ködöt is irigyelhetjük, mert a csíkiaknak van mire hivatkozniuk, ha azt magyarázzák, hogy miért nem látják tisztán a lényeget. A hideget nem sóvárogjuk, legfeljebb azt, hogy a mínuszok a csíkiak barátai: terjedésképtelenné teszik a kórokozókat, ergo a csíkiak edzettebbek és védettebbek, mint mi.

Elhúztak mellettünk, mint a vadludak

Amíg éveken át Udvarhelyen nagyképűen „lecsíkiztuk" őket, addig szép csendben úgy elhúztak mellettünk, Sepsiszentgyörggyel együtt minden téren, mint ősszel a vadludak. Mialatt nálunk a magánszektor kínkeservesen épített strandot, sportcsarnokot és az ő adományaikból tatarozzák az iskolákat, addig Csík nem volt rest félretenni az ellentéteket és kilobbizni Bukarestből a neki járó állami pénzt.

csikszereda-petofi-utca

A sétálóutca Csíkszeredában | Fotó: Pató László/panoramio.com

Nálunk udvarhelyiesen non-stopnak hívjáka az éjjel-nappalit, Csíkban pedig úgy, hogy Fesztnyitva. Hogy ez miért nem nekünk jutott eszünkbe?

S dolgoztak is feszt. Amíg a székely anyavárosnak nevezett település közéletének elmúlt tizenöt éve a marakodásról, egymás elképzeléseinek akadályozásáról szólt, addig Csíkszeredában épült sportcsarnok, uszoda, műfüves focipálya, teljes infrastruktúra-felújítást végeztek, illetve a nagyhírű Márton Áron Gimnáziumot  nem omladozik a teteje, mint a mi giminknek  és a Mikó-várat is újjávarázsolták. Utóbbi a szépségét és hangulatát a mai napig őrzi, tavasszal és nyáron igazi csodapalota tud lenni, és az itt működő múzeum már igazán csak hab a tortán az egyre színvonalasabb kiállításokkal.

Kultúra, emberek, kultúra!

Lehet, hogy a csíkiak nem így gondolják, csak a távolból szebbek a dolgok, de úgy tűnik, hogy a csíkiak lazábbak, mint az udvarhelyiek. Nem hajtanak annyira az anyagi megvalósításokra, a külsőségekre, tudnak a hidegben is élni. Nekik több strandjuk is van, pedig rövidebb a nyár, míg nálunk azt az egy városi strandot is folyton botrányok övezik. Ki akar konfliktusokban lubickolni?

A Mini Jazz Fesztivál visz mindent, hiszen Székelyudvarhelyen nem sok olyan esemény és megfelelő helyszín van, ahol eltűrik a gyerekzsivajt, miközben minőségi, nem bokaösszeverős zenét hallgathatunk. Mert Csíkban fontos, hogy a gyerekek is élőben, zavartalanul, lehetőleg családias légkörben ismerkedjenek a minőségi kultúrával, és náluk zenebölcsis foglalkozást is tartanak. A Csíki Anyák Egyesülete nagy hévvel működik, különböző agytágítókkal bombázzák a kismamákat, kórházukban dúlával lehet szülni. Az éjszakai életük töményebb, több az alternatív buli, még Sapientiára is lehet járni.

Csíkban működik a Delikates divatműhely, illetve az Oláh Gyárfás nevéhez fűződő Rozalb de Murának is láttuk a nyáron bemutatóüzletét a Petőfi utcában. Több ügyes kézműves dolgozik Csíkban, köztük például Hendimedi, aki nemezből készít babákat, táskákat, s egyéb dizájndarabokat, nem középiskolás fokon. Más bloggereik is vannak, akiket szívesen Udvarhelyre költöztetnénk, de szerencsére a világhálón követni tudjuk ténykedésüket: Edó gyönyörű tortákat és fincsi reformkaját készít, és még Ottis is Csíkban főz.

Hokibotot, sejjhajj!

A csíki hoki már nem csak országon belül, de a MOL ligában való kiváló szereplésnek köszönhetően a határokon túl is elismert. A hokimeccsek hangulatát semmilyen tévés közvetítés nem tudja visszaadni: az egy emberként zúgó tömeg, a korong siklása, a forró tea és a zsíros kenyér utánozhatatlan milliőt teremtenek.

hokianyag1 1129

HC Csíkszereda-Brassói Corona | Fotó: Halmágyi Zsolt/sportfoto.ro

Udvarhelyt valamikor a húsz sportág városának tartották, most csak két sport létezik, vagy inkább egy, ezzel szemben Csíkszeredában mindig pörög a sportélet. A jégkorong mellett nyitottak az új sportokra, Udvarhelyhez képest zászlósai a megjelenő új, főleg extrém sportágaknak. Lassan lesz harmadosztályos focicsapatuk is, nem a falusi bajnokság jelenti a maximális sportélményt. Lehet látni műkorcsolyaversenyt, s nyáron is lehet siklani a jégen.

Ahol a körforgalom már nem újdonság

Ha már bementünk Csíkba ügyintézni, nem tudjuk nem észrevenni, hogy ott valamiért képesek az emberek csúszásmentessé tenni a járdákat, így a gyalogos közlekedés nem válik életveszélyes kalanddá.

A sétáló utca az udvarhelyiek régi vágya, Csíkszeredában már régóta a város egyik legfontosabb helyszíne. A Petőfi Sándor utca pontosan azt a célt szolgálja, amit kell: egymást érik az éttermek, kávézók és cukrászdák, ha pedig vásárolni szeretnénk, bőségesen találunk üzleteket is, járművektől nem kell tartanunk korzózás közben.

De vannak apróbb dolgok is, mint például a működő parkoló rendszerük, a kerékbilincs alkalmazása. Elfelejtették a körforgalmak újdonságát, s lépésben, de ütemesebben fejlődnek, mint Udvarhely. S van sörgyáruk is. A székely termékek, helyi termelők támogatását is ők vezették be a köztudatba, mi egyre inkább csak futunk utánuk, akárcsak a tömbházszigetelésben. Náluk egész tömbháznegyed virul élénk, hőszigetelt színekben, mi rongyos blokkokban penészedünk.

Te miért irigyled a csíkiakat?



49 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Magor
2013-01-23 19:10:43
kalapos király
Miért nem tud az udvarhelyi RMDSZ olyan polgármestert találni a soraiban, aki nem csak a látszatért tevékenykedik? és...az ég szerelmére legalább legyen beszélő viszonyban Borbollyal...de amilyen a vezető, olyan a "nép" is...ugyh nincs mit csodálkozni...
Hajrá Csík és Szentgyörgy...
Éljen a nyugdíjas Udvarhelyi RMDSZ...
avatar
Soós Róbert
2013-01-23 20:07:46
re: itt es jobb mint Csíkba.
avatar
hahaha
Kezdem azzal, hogy egy ilyen cikk szerzője vállalja a nevét és ne bújjon egy monogram mögé.
A cikket 6 ember irta, minden alcim alatt mas-mas ember szovege van. Ha figyelmesen olvasol, akkor eszre is veheted, hogy stilarisan nem egyseges. De persze nem olvasol figyelmesen :). 6 ember neve meg nem fer ki, es hulyen is nezne ki.

Roviden: mindenki vallata a nevet, ha akarod tudni, hogy ki az a mindenki kattanj az impresszumra. Ha csak kotekedni akarsz, akkor gyere ki a hora. De akkor meg at kell menjunk Csikba, mert itt ho sincs :P
avatar
kavehaziberci
2013-01-23 20:11:28
s meg mi minden
Még egy rakás dolog nincs megemlítve itt kéremszépen. Fényévekkel jobb színház, táncegyüttes, régizene fesztivál, mindenki számára elérhető és igényesebb városnapok. Udvarhely egy koszos kis porfészek lett.
avatar
hahaha
2013-01-23 20:13:17
Értem :) Csak kicsit erőltetetnek tűnik a dolog....
avatar
guguka
2013-01-23 20:21:32

Hokira jo, ha 100 nezo kijar, hangulat nincsen mar evek ota... ha a cikkiro a regi Steaua-CSik derbire emlekezik, akkor evek ota nem jart Szereda fele...



avatar
hahaha
2013-01-23 20:25:14
re:
avatar
guguka

Hokira jo, ha 100 nezo kijar, hangulat nincsen mar evek ota... ha a cikkiro a regi Steaua-CSik derbire emlekezik, akkor evek ota nem jart Szereda fele...




Ezért erőltetett az egész. Egy udvarhelyi, mégis hogy tudná visszadni a valóságot ha nem is ott él ?
avatar
guguka
2013-01-23 20:36:57
Amugy a cikk tobbi resze igaz is lehet, attol eltekintve, hogy CSikszereda nem elheto varos...
Jol peldazza ezt az e cikk alatt levo masodik iras, amiben azt ecsetelik, hogy \Udvarhelyre rengeteg fiatal orvos erkezik, mikozben oriasi orvoshiany van szeredaban.

Nem egy szeretheto, elheto varos, egyelore e tekintetben jobbak vagyunk.
avatar
mondandO
2013-01-23 20:41:02
sotetseg
Kihagytátok a ködös résznél, hogy habár nagy a köd, azért az elmék élesek, nem úgy, mint itt: nincs köd az utcán, csak a fejekben, hogy a sötétségről már ne is beszéljünk. Lásd hozzászólások.
avatar
Csíkban élő udvarhelyi
2013-01-23 21:14:19
Azt tapasztalom, hogy – talán a ’68-ban elvesztett megyeszékhelyi státuszhoz visszavezethető frusztrációk miatt – az udvarhelyieket folyamatosan foglalkoztatja, h mi van Csíkban. Identitásukat, közérzetüket, a városképet jórészt Csíkhoz mérten fogalmazzák meg. (“székely anyaváros”, “polgári város”, “történelmi belváros”, “jó éghajlat”, “magyar város” – mint toposzok).
Ezzel szemben, a szeredaiakat csak elvétve foglalkoztatja az összehasonlítás gondolata… ha igen, akkor többnyire pozitív dolgokat említenek: jobbak a kávéházak, szebbek a kirakatok, imádnivaló egy bizonyos cukrászda. Átjárnak wellnesbe, Kusmó buliba, orvoshoz.
Az utóbbi 3-4 évben beérett nagyberuházásokat a város érdekét (!) mindennél fontosabbnak tartó városvezetés vezényelte le, nem ritkán a kormányzati struktúrában egykor dolgozott 3o-5o csíki tisztségviselő hatékony lobbijával.
Apropó: korábban az gondoltam, hogy az udvarhelyinél nincs nagyobb lokálpatrióta.
De van.
És Udvarhelyhez hasonlóan Szereda is élhető város.
avatar
H.H.H
2013-01-23 21:20:12
Ide tartozik még (a megvalósítások mellé), hogy Csíkszeredában írják a megye egyetlen közéleti napilapját, igazi, profi újságírókkal. Az udvarhelyi "kistestvér" (Hargita Népe Udvarhely) is hozza a színvonalat, értelmes, okos emberkék az újságírók, szerkesztők az udvarhelyi csapatban is.
A baj, a fejekben van nálunk felé, az ellenzővel való látásmódon kellene kicsit változtatni.
avatar
Bonniee
2013-01-23 22:16:05
Vannak azért érdekes reklámfelületek...
A cikkért gratula, az impresszum rész valóban hasznos, szerintem nem ártana belinkelni a szerző helyére, mert kezd unalmas lenni ez a folyamatos "vállaldmánfelanevedbazdmeg" hozzáállás.
avatar
pek
2013-01-23 22:47:22
Helyesírás
A hátam sem tudja, ki az a Soós Róbert, de ha nem tud helyesen írni, akkor miért makog 6 ember nevében?
avatar
Soós Róbert
2013-01-23 23:06:50
Ez a legerosebb erved? Nem kell valaszolnod ;)
avatar
kavehaziberci
2013-01-24 01:23:37
smegmiminden
Robinál a pont.
A többi lokálpatriótának képzelt pöcs, lassan ereszkedhet is le a Küküllő nevű patakon. Mert itt még folyó sincs. Ha valaki őszintén beszélgetett, kocsmázott, bizniszelt csíki emberrel az tudja, hogy Udvarhely egy szar hely. De ide születtünk, ez van.
csíkban van fejlődés? Van. Udvarhelyen van fejlődés? Nincs. Csíkban van hatékony politikai képviselet? Van. Udvarhelynek van egy verestóy nevű maffiózója, aki szenátor? Van. Eredmény van ott, itt nincs. Ezek után mi a kérdés?
avatar
oszomke
2013-01-24 07:45:16
hosszú idő óta a legjobb cikketek....vajon mert qurvára igaz minden szó?! mondom mindezt udvarhelyiként :(
avatar
fa
2013-01-24 10:09:48
hm
Most akkor johet egy cikk arrol is, hogy a csikiak miert irigykedhetnek az udvarhelyiekre :)

Talan jobb lett volna egy ilyennel kezdeni, aztan johetett volna a fenti cikk. Mert ez sem rossz :)
avatar
glevente
2013-01-24 10:33:37
Kedves Barátaim,

Ha hiszitek, ha nem, én nem irigylem a csikiakat. Pedig hetente egyszer megfordulok Csikszeredában, nagyon sok szeredai barátom és ismerősöm van, és elég sokan panaszkodnak...
Nem irigylem a csikiakat mert ott sokkal kevesebbet süt a nap mint nálunk Udvarhelyen, sokszor van köd és nagy hideg, és ez bizony hatással van az ottan élő emberekre.
Nem irigylem a csikiakat azért, hogy ott van a megyeszékhely, mert ezáltal a város etnikai összetétele is megváltozott, és az a tény, hogy mi udvarhelyiek oda megyünk "ügyet intézni", néha jól is jön, mert kimozdul az emberfia a városból és átmegy a Hargitán, ami van olyan szép és olyan vadregényes mint a Yelowstone Nemzeti Park...
(folytatása következik)
avatar
glevente
2013-01-24 10:46:16
Az igaz, hogy Csikszeredában több létesitmény épült az utóbbi pár évben, de ez betudtható annak is, hogy Csikszereda a megyeközpont és valljuk be minden szentnek is maga felé hajlik a keze. Ellenben merem állitani, hogy a gazdasági élet Udvarhelyen még mindig aktivabb mind Csikban, ha például Csikszeredában megszünne egy pár közigazgatási intézmény akkor az ott lévő magánszektor nagyon nehezen tudná foglalkoztatni azt a sok munkavállalót aki jelenleg az állami szektorban dolgozik...
És Udvarhelyen van Septimia szabadidő központ és innen indult el a Góbé termék is.
Ami a sportot illeti Csikszeredában csak hoki van, ami igazán szinvonalas, de nálunk van kézilabda és van futsal és van birkózás...
Udvarhelyen megmaradt a történelmi városközpont, mig Csikszeredában ott van a "taps tér..."
És Udvarhelyszéken született Orbán Balázs, Tamási Áron, Tompa László, Nyirő József, Kányádi Sándor...
avatar
glevente
2013-01-24 10:51:39
És Csikszeredában is csúsznak a járdák és a csiki kismamák közül vannak akik Udvarhelyen szülnek gyermeket...
Szerintem Székelyudvarhely egy élhető kisváros, és rajtunk mulik, hogy még élhetőbbé tegyük. :)

Üdvözlettel

Géczi Levente
avatar
kboroka
2013-01-24 18:42:12
re:
http://manna.ro/kepriport/emberfaragas-3-szules-2013-01-16.html


avatar
glevente
És Csikszeredában is csúsznak a járdák és a csiki kismamák közül vannak akik Udvarhelyen szülnek gyermeket...
Szerintem Székelyudvarhely egy élhető kisváros, és rajtunk mulik, hogy még élhetőbbé tegyük. :)

Üdvözlettel

Géczi Levente
avatar
guguka
2013-01-24 11:07:13
re:
avatar
H.H.H
Ide tartozik még (a megvalósítások mellé), hogy Csíkszeredában írják a megye egyetlen közéleti napilapját, igazi, profi újságírókkal. Az udvarhelyi "kistestvér" (Hargita Népe Udvarhely) is hozza a színvonalat, értelmes, okos emberkék az újságírók, szerkesztők az udvarhelyi csapatban is.



Ez gondolom irónia akar lenni... a Hargita Népe Udvarhelyt a régi hiradósok írják, a pártemberek, akik még az UH fénykorában is mocsok gyengék voltak. Most Borboly napilapjánál kaptak feladatot, közpénzből írnak, és ugyanazt a szintet hozzák. Amúgy a Gyergyói Hirlapból is többet eladnak, de még a KisÚjságból is, mint a HNU-ból, annyira gyatra, amatőr a színvonal, és annyira elfogultak a bejegyzéseik...
avatar
Hardcoreman
2013-01-24 11:31:57
Udvarhelyen jobbak a nők! :D
avatar
Schubert Gyula
2013-01-24 11:52:11
Miért irgyeljük a csíkiakat?
És még mennyivel élhetőbb lehetne Székelyudvarhely, ha -akiket illet- többet adnának a közbiztonságra, kiszűrnék és meg is büntetnék a bűnözőket, garázdákat?
avatar
Bobby
2013-01-24 12:34:50
irigylésre méltó? nem...
udvarhelyi vagyok de 3 éve csikban élek az egyetem és hasonlók miatt, amit a 3 év alatt irigylésre méltónak tartottam az az ügyintézés (de valjuk be ez nem olyan vészes probléma 50km nem a világ vége és nem is kell minden héten menni a normál embernek) és az egyetem (ez talán az egyedüli dolog amit roppant irigylek csikban, hogy van egy tiszteséges egyetem a városukban), de ezen két dolog kivételével egyáltalán nincs semmi irigylésre méltó csikban...szürke, zsúfolt és barátságtalan egy nagy beton jungel az egész 3 év tapasztalat elég volt arra, hogy meg se forduljon a fejemben, hogy valaha is a környékére költözzem
avatar
Magor
2013-01-24 14:05:17
re:
A septimia és a góbé is magán kézben van...Udvarhelyen minden magán kézben van, itt az a szokás...polgármesterek közpénzen megcsinálnak vmit majd egy apróbetűs részben a nevére íratja, s már 4 év múlva él boldogan vele...Udvarhelyen a gazdag a szegény kárára tovább gazdagodik...kiszúrja a szemét 1-2 látszat miccsezéssel s kész...de hát igaza is van...tudja h lopott s tudja h tudják h lopott...
Majd mikor Pui Béla lesz a polgármester, na Ő rendet tesz...
avatar
rekadreka
2013-01-24 16:26:30
:D
Arról ne is beszélve, hogy az udvarhelyi táncházban is csíki zenészek szolgáltatják a talpalávalót, amiért mi hálásak is vagyunk nekik. :)
avatar
otto9876
2013-01-24 16:49:25
Miért irigyeljük a csikiakat?
Hűlye vagy?Ők irigyelnek minket!
avatar
Schubert Gyula
2013-01-24 17:02:52
Magornak üzenem: teljesen egyetértek vele! Kivéve: Ferenczy Ferenc még nem ebbe a sorba tartozott! Őt becsapták, Sz.j, az RMDSz, és így tovább. Az említett (P.B) úr(?) nevét szándékosan nem írtam le, mikor a bűnözőkről bátorkodtam említést tenni, ezt ezen a fórumon nem szeretik.
avatar
guguka
2013-01-24 18:52:41
re:
avatar
Schubert Gyula
Magornak üzenem: teljesen egyetértek vele! Kivéve: Ferenczy Ferenc még nem ebbe a sorba tartozott! Őt becsapták, Sz.j, az RMDSz, és így tovább. Az említett (P.B) úr(?) nevét szándékosan nem írtam le, mikor a bűnözőkről bátorkodtam említést tenni, ezt ezen a fórumon nem szeretik.


TE sokat ittal? Ferenczy vesztette el a CSerehatat, miatta koltozott a varosba tobb szaz roman apaca, es gyermek. CSak, hogy alegnagyobb bunet megemlitsem. Annyira gyenge volt akkor a varosvezetes, hogy Jencit 75%-al valasztottak meg!!! Mindenik kozul o a legsemmirekellobb!!

Jeno es Bunta is egy felisten mellette, pedig ok se nagy eresztesek.
avatar
bara77
2013-01-24 20:12:01
re: smegmiminden
avatar
kavehaziberci
Robinál a pont.
A többi lokálpatriótának képzelt pöcs, lassan ereszkedhet is le a Küküllő nevű patakon. Mert itt még folyó sincs. Ha valaki őszintén beszélgetett, kocsmázott, bizniszelt csíki emberrel az tudja, hogy Udvarhely egy szar hely. De ide születtünk, ez van.
csíkban van fejlődés? Van. Udvarhelyen van fejlődés? Nincs. Csíkban van hatékony politikai képviselet? Van. Udvarhelynek van egy verestóy nevű maffiózója, aki szenátor? Van. Eredmény van ott, itt nincs. Ezek után mi a kérdés?
avatar
bara77
2013-01-24 20:14:56
csiki fejlödés a két napos pizza lapot eladni
ez szerintem üzlet kemény üzlet
ettöl fejlödik csik udvarhelyröl átviszik a 2 napos pizza lapot

avatar
bara77
2013-01-24 20:15:48
hol jobbak az utak?
avatar
talaldkivagyok
2013-01-24 22:32:48
re: re:
avatar
kboroka
http://manna.ro/kepriport/emberfaragas-3-szules-2013-01-16.html


Csak annyi a gond, hogy az illető, mármint a riport készítője túl sok mindenbe beleüti az orrát, pl az orvosi szakmai dolgokba is, nevetséges. És sajnos ilyen mostanában a társadalom nagy része: azt hiszik, hogy ha felütöttek életükben egy lexikont vagy szakkönyvet akkor már értenek a szakmához. Sajnos arról nem hallottak életükben, hogy régebb amíg nem voltak ennyire komoly kórházi rendszabályok mennyi szülő nő és újszülött vesztette életét a szülés során felszedett fertőzések miatt. Egyre inkább elhisztériásodik az emberiség, ilyen hülye dolgokon ábrándozik mint otthon szülés, apás szülés(mondjuk ez nem olyan nagy hülyeség), mintha otthon nagyobb biztonságban lenne, vagy mintha egy apa, mint nem orvos, tudna valamit segíteni ilyen helyzetben...butaság. Ezek lelki dolgok, de ha két ember életéről van szó akkor inkább az ésszerű, biztonságos utat kell választani.
Folyt...
avatar
talaldkivagyok
2013-01-24 22:36:48
Még valami, csak, hogy a témához is szóljak: nevetséges, hogy ilyen dolgok fölött alakul ki vita mint, hogy melyik város élhetőbb és jobb, gyerekes dolog. Aki csíki az Csíkszeredát pártolja, az udvarhelyi meg Udvarhelyet, ez nem vita tárgya.
Nem is tudom, hogy a szerkesztők hogy tudtak ilyen hülye témában ilyen hülye cikket írni...:-) Polgárpukkasztás az egész.
avatar
nemvagyokelfogult
2013-01-25 00:07:42
neked! "talaldkivagyok"
ATYAM HOGY TE MENNYIRE BEDOLTEL A CIKKNEK. :D
AZ A HULYE AKI MONDJA! :D
BIZTOSAN CSAJ VAGY, MERT HISZTISEN IRSZ :DDDDDD :))))))))))))))
ELTERTEL A TARGYTOL...TUTIRA CSAJ LEHETSZ.... :D
mindegy is mert faraszto volt elolvasni es nem ertek egyet veled, de sokan masok sem :))))))))))))))))))))))))
avatar
Csíkban élő udvarhelyi
2013-01-25 02:57:13
tegyünk helyre néhány dolgot_1
Ami a vitaindítót illeti: a “veréb nem madár” helyett: a “vereb nem madar” - volt a közkeletű szólás; a “fesztnyitva” ütős poén… de feszt zárva tart: megszünt;
Amúgy százezerrel gr. a cikkért!!!!
Hozzászólások:
A 365 napból mondjuk 65 napra releváns hideg és köd vajon meghatározza a csíkiak természetét, stílusát, vagy inkább csak a medencébe látogatók komfortérzetére hat negatívan? Van releváns különbség a szeredai tanár, orvos, autószerelő, vállalkozó, és udvarhelyi szakmatársa között??? Komolyan?
A gazdasági élet összehasonlításába belemehetnénk… de itt és most nem érdemes: mások a történelmi gyökerek, másként alakult a privatizáció… . Maradjunk annyiban, hogy az egyik városban inkább a magánszektor teljesítménye látszik markánsabban, a másikban az önkormányzaté. A megyei önormányzat szerepe a megyeszékhelybeli meghatározó fejlesztések tekintetében kevésbé releváns.
avatar
Csíkban élő udvarhelyi
2013-01-25 03:02:00
tegyünk helyre néhány dolgot_2
Sportélet: csak látszólag könnyű összehasonlítani. Tömegsport? Versenysport? Melyik sportág a mediatizált, melyiket támogatotják jellemzően a helyi költségvetésből? Miért? Miért nem említődtek olyan szeredai országos élvonalbeli sportágak, mint: kosárlabda, kerékpár, műkorcsolya, gyorskorcsolya, sí, biatlon, cselgáncs, küzdősportok …mindez nem látszik Udvarhelyről?
Neves szülöttek: a vezető írás a két várost helyezi párhuzamba. A hozzászólásban felsorolt hírességek egyike sem született Udvarhelyen. (Jellemző különbség: az Udvarhely-környékiek sosem határozzák meg magukat udvarhelyiként, minden esetben büszkén – sőt gyakran megkülönböztető módon - említik szülőhelyüket… mint lokális identitást. Csíkban ez kicsit másként van. Itt a medencében mindenki csíki…. Szeredával együtt.)
avatar
Csíkban élő udvarhelyi
2013-01-25 03:03:47
tegyünk helyre néhány dolgot_3
Újságírók: hagyjuk hogy dolgozzanak… mert éppen az említettek profi módon végzik dolgukat. A régi UH az UHN és az Uh.ro közös nevezőjét alkotó néhai ütős csapatot pártembereknek titulálni amatőr, tendenciózus húzás.
Képzett, kreatív, barátságos, vagány emberek.
avatar
Schubert Gyula
2013-01-25 11:18:33
gagukának üzenem!
Nagy tudású, de tájékozatlan levelezőtársam figyelmébe ajánlom az Udvarhelyi Híradó ez év január 3-án megjelent interjút, F.F. volt polgármesterrel. Csereháton innen, Csereháton túl címmel. Lényeg, az ingatlan hosszú távú bérbeadását a tanács (melyben 18 RMDSz és 1 független képviselő volt) mint döntéshozó egyhangúan megszavazta, a polgármester, mint végrehajtó, ezt tudomásul vette, mert ez volt a feladata. Kár mendemondákra hivatkozva embereket megrágalmazni, gyalázni .Egyébként a cikkből az is kiderül, milyen választási kampány eredményeként nyert Sz.J. 75 százalékkal!
avatar
glevente
2013-01-25 11:43:04
És Csikszeredának volt Csedő nevű polgármestere,
Székelyudvarhelynek pedig nem lett Csedő nevű polgármestere :)))
avatar
H.H.H
2013-01-27 14:30:22
Gülüke gugukának :))))
Újságírók : Köszönöm a Csíkban élő Udvarhelyi hozzászólását! (2013.01.23-ikei.)
Amúgy nagyon remélem, eljön az IDŐ, talán nem kell sokáig várni rá, amikor minden a helyére kerül- talán lesz egyfajta REND a tollforgatók körében is. Nagyon elkelne a rendcsinálás, elsősorban a fejekben.
avatar
eternit
2013-01-27 15:43:00
re:
az egyetlen ertelmes hozzaszolas.. valojaban a vilag legjob nöi az udvarhelyiek
avatar
eternit
2013-01-27 15:47:26
Az egyetlen ertelmes hozzaszolas: Udvarhelyen jobbak a nök! Megjegyzem: a legjobbak a vilagon. Egyeb kit erdekel?
avatar
eternit
2013-01-27 15:50:32
A csikiaknak csak annyiban jobb, hogy naluk kevesebb az okostojas
avatar
eternit
2013-01-27 16:23:01
H:H:H -mivel gondoltad a rendcsinalast? baltaval vagy golyoval? mindkettö rendet rak a fejekben, utana mar nem irkal minden irkasz-firkasz mindent ellenörizetlenül összevissza. Majd megmondja a Disznofejü Nagyur, hogy mit szabad leirni es kuss!
avatar
tici_incze93
2013-01-28 13:48:15
Kedves "glevente"!
Elõször is...te mióta nem voltál a Hargita keleti lábánál?! A számítógép elõtt nem nyílik alkalma az embernek szétnézni egy eseményen, vásáron; nem érzi a kalács, és füstölt kolbász illatát, nem láthatja az kedves öreg nénit, amint a házi, ízletes vöröshagymáját árulja. A városnapok színvonala évrõl évre nõ, és már nem csak a fiatal, metálkedvelõ diák kap kedvérevaló koncertet, hanem esetleg a négy gyerekes családapa is kimoccanhat egy jazz fesztiválra, operett elõadásra, vagy csak meginni egy pohár hûsítõ sört, míg a gyerekei a Mesehetes elõadását élvezik.
A sportteljesítmények hírei messze mentek; nem csak a hoki, hanem lassan a kosárlabda, foci, lesiklás, küzdõsportok európai eredményei (taekwondo, judo stb..).
Beruházások terén elég elmenni az Alma Mater-embe (Márton A'ron Gimnázium), vagy végighajtani az utakon autóval. (gödörszlalomozás nélkül) A köznép tudatát elkerüli az infrastruktúrák nagysága, ezért nem figyelnek fel rá. (elektromos táblák az iskolákban, központfelújítás)
avatar
tici_incze93
2013-01-28 13:53:29
Hej hej Udvarhely...! :D A Hargita sok mindent eltakar még a szemetek elõl...
Jelenleg Kolozsváron élek, de a szülõvárosom színvonala (mint városi esztétika és funkcionális fejlõdés) lassan vetekedhet az ittenivel. (és Kolozsvár 2013-ban Európai Város címet fog kapni :P) Ezt akár a diákok rendezvényei és igyekezete is alátámasztja; hogy egy apró dolgot említsek. :>
avatar
vogul
2013-01-29 00:20:14
miért irigy?
Olvasom a cikket és a hozzászólásokat. Kétségkívül, nagyon sok pozitív dolog történt Csíkban, de így is kell lennie. Én őszintén örvendek ennek, anélkül, hogy irigyelném. Mert Csíkszereda is, Sepsiszentgyörgy is, Barót is, Gyergyó is Székelyföld, és én szeretem Székelyföldet. Biztosan Udvarhelyről is lehetne egy csomó pozitív, dicséretes dolgot felsorolni anélkül, hogy ezért más irigyeljen. Az is természetes, hogy a megyeszékhelyek több pénzből gazdálkodhatnak, de ezt sem kell irigyelni, inkább nekik kellene segíteni fesorakoztatni a többi várost a fejlődés útjára - mármint a Megyei Tanácsnak.
Jó lenne, ha a régi rendszerből ránkmaradt buta rivalizálás helyett az együttműködés, a kölcsönös tisztelet, egymás segítése, megbecsülése kerülne a két város kapcsolatának homlokterébe. Ezeket a tiszta emberi értékeket mintha elfeledtük volna, pedig léteznek. Csak el kell gondolkodni rajta.
avatar
dixike1957
2014-01-06 21:26:59
adó
Megkérdezném a nagy Autónomia harcosokat hány hargitai cég adózik a helyi tanácsnak, érdemes megnézni a legtöbb Bukarest-i székhelyel müködik!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."