Színes » Érdekességek

Guríts! Eridj! Gyarapodj! - Teszteltük a Góbé Gazdálkodót

Székely családi társasjáték, amiben apa és fia, anya és lánya együtt vetélkednek az állatokért és a pénzért. Kihozza a gazdát belőlük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Góbé gazdálkodó
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. január 28., 13:42
1 hozzászólás. 

A Monopoly, a Capitaly, illetve a Gazdálkodj okosan! társasjátékok székelyesített verzióját volt szerencsénk letesztelni, s meg kell vallani, közben nagyon sok góbé poén előkerült és gurult, mint a dobókocka az asztalon.

A játéktábla

Négyen játszottuk, négy különböző színű bábu jelentette a székely atyafiakat, akiknek az a céljuk, hogy összegyűjtsenek a bibliai Noéhoz hasonlóan két-két példányt a legismertebb, Székelyföldön tartott háziállatokból (szarvasmarha, ló, kecske, sertés, bárány, tyúk) valószínűleg a szaporítás céljából, illetve 300 fityinget. A győztes az, akinek hamarabb sikerül mindezt kigazdálkodni és hazavinni.

Góbé Gazdálkodó

A gurítás és az Eridj!

A mezőkre állás és az elindulás sem egyszerű, mert egyessel vagy kettessel lehet beállni csak, s fontos, hogy milyen „besorolást" kap a gazda, mert a pénze ez alapján (is) jön vagy megy. Megkapja az induló tőkét (200 fityinget) és elindul az élet rögös útján. Vigyáznia kell, hogy ne lépjen a Tűzvész-mezőre, mert mindene odalesz (elölről kell kezdenie a játékot) – ez nálunk az első körbe összejött egyikünknek, a késlekedés később megbosszulhatja magát.

A mező és a piac – munka és adás-vétel

Vagyont gyarapítani csak munkával lehet, illetve jó megérzéssel, éles eszű adás-vétellel, tervezéssel – akárcsak az életben. A kezdőtőke mellé ugyanis a mezők függvényében kapod a gazdakártyát – ezt játék közben az „únijóstámogatás" nevet kapta munkatársainktól –, illetve ha például a templomba mész, kapsz egy bárányt jutalmul (isten báránya), vagy az örökség mezőn a pár lyukas csizma mellé egy lovat.

Góbé Gazdálkodó

Vagyonodat gyarapíthatod szívós munkával, a Künn a mezőn helyre lépve szintén gazdakártyákat kapsz, amit a piacon beválthatsz állatokra (lóra, tehénre, kecskére, disznóra, bárányra, tyúkra), ezeknek az értéke nyilván különböző, de a pénzeddel is vásárolhatsz. Ami megvan, később ismét pénzzé teheted, de csak a piacon.

Szerencse és balszerencse

Baj és szerencse is érheti a gazdálkodót, hiszen az ún. szerencsemezőkre lépve egy kártyát kell húzni, amiről a játékvezető felolvassa az utasítást, s itt is gyarapodhatsz – pl. kaphatsz egy lovat ajándékba, jutalmad lehet pénz vagy gazdakártya.

Góbé Gazdálkodó

Balszerencséd is lehet, kimaradhatsz dobásból, de néha kérdésre kell válaszolnod – ennél a résznél nem árt tudni a székely népi hagyományokat, történelmet, szokásokat, mert hasznodra válhatnak.

Az akadályok

Az említett Tűzvész mellett még „hétbaj" van, hiszen ha az Itató mezőre érsz, kimaradsz egy dobásból, akárcsak a Mészáros mezeje, ahol egyik állatodat le kell vágatnod (magyarán: újra kell vásárolnod később a piacon) vagy a Búcsú (itt mézes- vagy kürtőskalácsot veszel 5 fityingért, kötelezően).

Góbé Gazdálkodó

Ha káromkodsz (ilyen mező is van), jól megbüntetnek egy ötvenesre, ha pedig betérsz a kocsmába, akkor be vagy térve, s mivel a székely ember nem csak „bekap" valamit a bodegában, hanem általában „jól megül" benne, ismét kimaradsz a dobásból. A káromkodós mező a templom mellett van – úgyhogy jobb elkerülni.

A reakciók

Játékosaink a másfél órás gazdálkodás után azon melegében elmondták véleményüket – a nevetést, az eszünkbe jutó székely poénokat nem tudtuk mind megjegyezni. De volt olyan ötletünk, hogy különböző történelmi korokba is bele lehetne helyezni a játékot, pl. a kommunizmusban az lenne a cél, hogy a játékos túlélje a rendszert, s visszakapja az államosított javait.

Góbé Gazdálkodó

A „továbblépős" mezők ilyen megnevezéseket kaphatnának, hogy „a szocialista munka hőse", a „megye legjobb termelőszövetkezeti dolgozója", „teljesítetted az ötéves terv rád vonatkozó részét", az akadályoztató mezők pedig a rossz emlékű „padlássöprés" (elveszik a gazdakártyáidat), „feketevágás" (elkobozzák a disznódat, ha van), „internálótábor" (ilyenkor kimaradsz a dobásból), s hasonlók. Sok-sok más ötlet is eszünkbe jutott, de a reakciók a mostani játékra koncentrálódtak.

Szasza

Igényesen kidolgozott, mesés grafikával díszített dobozt vehet kézbe az, aki a Góbé Gazdálkodóval játszik. A környezet teljesen helyi, így épületek helyett jószágokat, egyszerű pénz helyett fityingeket és gazdakártyákat gyűjtünk.

Góbé Gazdálkodó

A játék hangulata mind a négy tesztelőt azonnal magával ragadta, hamar előkerültek a székely poénok, sokakban emlékek egész tárházát nyitotta meg a másfél órás játék. A kártyákon szereplő figurák nagyon találóan vannak megrajzolva, a kissé esetlen állatokon mindenki hosszan kacarászott, gyerekek számára még nagyobb élményt jelenthet.

Játszani is főként gyerekek felügyelete mellett ajánlott, hiszen a mesés, székelyes világ, és a pofonegyszerű játékmenet leginkább nekik szerezhet kellemes perceket.

Góbé Gazdálkodó

Néhány bosszantó apróságot is tartalmaz a doboz, hiszen a játékszabályzat helyenként nem teljesen egyértelmű, így gyakran a játékosokra van bízva, egyes helyzetekben hogyan döntenek. Ezen kívül az alapvető cél könnyen elérhető, így a végjáték egysíkúvá válik, a cél már csak annyi lesz, ki tud hamarább pontos dobással a célba érni.

Katona Zoli

A játék menete nagyban hasonlít az egykori Piticothoz, hiszen ez is dobókockás társasjáték – a "pitikotozásban" azonban nem kellett ész, hanem csupa szerencse a dobásoknál. A Góbéban viszont gondolkodni, tervezni, adni-venni kell, egy idő után már a szerencse is jól jön, de ez valahogy olyan, mint a jó vagy rossz időjárás, illetve a jó kapcsolatok.

Góbé Gazdálkodó

Az állatok aránylag hamar összegyűltek, a pénz is, de a lépésekkel sokszor baj volt, nem lehetett haladni. A Góbé gazdálkodó azonban nem kis közgazdasági érzéket is feltételez, szóval oda kell figyelni, na...

A beleéléssel sincs gond, az embert el tudja kapni a gépszíj és arra is ösztönöz, hogy figyeld a játékostársaidat is - adott esetben irigyeld, hogy jobban halad, mint te, ez egyébként néha megnyilvánul, mint valós székely tulajdonság.

Lázár Emese

Izgalmasan indul, aztán ahogy telnek az esztendők és fogynak a Gazdakártyák egyre inkább növekszik a stresszfaktor. Ami első látásra megtetszik: a grafika. Humoros, ötletes, szerethető.

Góbé Gazdálkodó

A játékszabályzat időnként nem egyértelmű, de lehet ez csak annak köszönhető, hogy újságírók játszottak. És az újságírók mindenbe belekötnek. A szabályzatba is.

És a teveneveléshez szoktatott énemnek picit furcsa volt, hogy a gazda csak gyűjti, veszi az állatokat, de nem gondozza, legelteti, eteti, itatja. Igaz néha a kecskéket megfejtük, és a sajtot is eladtuk.


Góbé Gazdálkodó


Ki kell gazdálkodni egy székely gazdaságot, ami állatokból és pénzből áll. Gondolkodni, vásárolni, adni-venni és gurítani kell, 12 éves kortól már lehet játszani.

Játékosok száma: 2-6 fő

Játékidő: kb. másfél óra (4 játékossal)

Nehézség: 5/10

Dizájn: 10/10

Újrajátszhatóság: bármikor

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gyuritimi
2013-02-03 14:37:30
Egy tipp amit egy 12 éves fiú mondott a játékról "-vásárolj fel mihamarabb egy állat fajtát és akár duplájáért is eladhatod játéktársaidnak a piacon egy árverés során" hát ez a lényeg ismerd fel a lehetőségeidet saját fantáziádra és észjárásodra bízva.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."