Színes » Érdekességek

Ne az álmaidból vedd az autód

Van, amikor csak beleszeretünk és megvesszük, máskor hónapokig gyötrődünk, hogy milyen autót vegyünk. Tanácsok kezdőknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

milyenkocsi-04
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 28., 17:46
5 hozzászólás. 

Az autó kiválasztása sok esetben nagyon egyszerű, ahogy mondják szerelem első látásra. Ezekben a vételekben ne keressük a rációt: ilyenkor egy álmot vásárolunk, amihez reményeink szerint a boldogság érzése társul.

Ilyenkor nincs mit tenni, meg kell keresni a kínálatból a lehető legjobbat, amire pénzünk van, és élvezni az életet. De azért legtöbbször ennél bonyolultabb a helyzet, ilyenkor próbáljuk következetesen és érvek alapján kiválasztani az ideális négykerekűt, legyen az egy bivalyerős sportgép, családi furgon, bevásárló autó, vagy tiszteletet parancsoló izomkolosszus.

Ne az álmot kergessük

Első autó vásárlásakor fokozottan figyeljünk arra, hogy ne azt akarjuk megvenni, amiről 18 évesen álmodoztunk, és az agyunkba égett, mint valami szuperautó – főleg ha eltelt már azóta néhány év. Változnak az igényeink és természetesen a piac is.

Kíméljük magunkat attól az indoklástól is, hogy mindegy, csak jól nézzen ki. Először írjuk össze, hogy mire is használnánk az autót – első autónál mindenképp érdemes, mert kevés a viszonyítási alapunk – és hányan.

Ha például rendszeresen járunk rosszabb állapotú makadám úton (pl. járunk falura), akkor kiemelten kell figyelni az autó felfüggesztésére. A rendszeres rázkódásból eredő hibák sok fejfájást okoznak. Hamarabb fellazulnak a csavarok, ami miatt állandó látogatói lehetünk a szerviznek.

Az évszakok hatása sem elhanyagolható: ha dimbes-dombos környéken lakunk, ahová nem jár a hókotró, akkor jó barátunk lehet az összkerék-meghajtás, hogy télen se kelljen a feljárón hagyni az autót. Ez több kisautóban is elérhető opció, érdemes mérlegelni.

Férjen be a kutya is

Ha már család is van, akkor még megfontoltabbnak kell lenni, főleg ha az autót nem csak mi fogjuk vezetni. Vásárlásnál gondoljunk arra is, hogy a vezetés párunknak se legyen nagyobb kihívás, mint nekünk, nem árt külön figyelni az autó méretére, erejére és állapotára.

Minél több az utas, annál több a csomag is. Számoljunk azzal, hogy a babkocsi mellé a kis biciklinek, a bőröndnek és az egyéb csomagoknak úgy kell elférniük, hogy a pótkerék is bent maradjon.

Ha gyerek is van a családban, akkor tudnunk kell, hogy mindig a negyedik gyerek a legdrágább. A személyautók többsége ötszemélyes, a negyedik gyereknél számolhatunk egy autócserével is, különben valakinek otthon kellene maradnia. Ha népes családot tervezünk, akkor idejében gondoljuk meg a családi kisbusz beszerzését.

A három „F" betű

Kedvenc jó tanácsom, amit kocsivásárlás előtt kaptam az a három „F" betűs tanács. Soha ne vegyek Fordot, Fiatot és francia kocsit. A magukat szakértőnek valló egyének közül sokan hajlamosak, egy vagy két megjavított autó alapján, esetleg elmesélt sztorira hagyatkozva, egész modellsorozatot vagy márkát leírni, egyszer s mindenkorra autózásra alkalmatlannak nyilvánítani.

Mifelénk jellemzően az Audi, a Mercedes és a BMW a népszerűségi lista első helyén osztoznak, majd jön a Volkswagen, mert német, ezt követi a Skoda, mert az meg a Volkswagen tulajdonában van.

milyenkocsi-05

Pedig ezeken az autókon túl is van élet, és a bömbös vagy az Audi is pont úgy kopik vagy romlik, mint a többi, csak arról nem szeretnek beszélni.

A garázsműhelyek egyik sokat hangoztatott aranyköpése, hogy a Merceds az csutakon is Mercedes. Ez igaz, csak én mindig kiegészítem, hogy csutakon autónak használhatatlan, tyúkketrecnek nagyzolás. Javaslom, kerüljük az ilyen, teljes márkáktól tiltó jó tanácsokat.

Inkább azt érdemes tudni, hogy márkától függetlenül, minden gyártónak voltak szerencsés és szerencsétlenebb sorozatai. A kiforrott, több generációs, jól összerakott modellekre koncentráljunk, így kevésbé foghatunk mellé.

Kütyük és biztonság

Ritkán szokott döntő tényező lenni a légzsákok száma egy vásárnál, de a minimális biztonsági kiegészítőkhöz ragaszkodjunk. A hárombetűs rövidítésű technikákból is áldozzunk néhányra, ugyanis ezek a hatékony és biztonságos közlekedést szolgálják.

Lehet jó a reflexünk, és vezethetünk nagyon jól, de gyenge pillanataink nekünk is vannak. Az ABS, ESP és társaik viszont mindig toppon vannak.

A luxus elektronika is igen hasznos lehet: ha nyáron sokat járunk rövid távokat, akkor az elektromos ablakemelő elengedhetetlen, de a forróságban a légkondi, vagy nagytestvére, a klimatronic is már alapfelszereltsége kell, hogy legyen az autónak.

Nem csak a hűtésről érdemes gondoskodni, hiszen télen az ülésfűtés sok derékfájástól vagy megfázástól menthet meg. Sőt, ha pizzát viszünk haza, egész úton melegen tartja.

Istálló a motorháztető alatt

A külső, az utas- és csomagtér mellett nem elhanyagolandó tényező, hogy mi lapul a motortérben. A lovak száma is fontos, de először nézzük a hengerűrtartalmat és a fogyasztást.

Bár ezek egymással mind összefüggésben vannak, de például köbcenti terén ne ragadtassuk el magunkat, ugyanis az éves adót főként e mutató alapján határozzák meg. Lóerőből, nyomatékból jöhet több is, így, ha nem is vagyunk Schumik, legalább nem hajtjuk szét a gépet – remélhetőleg előző gazdája sem tette. Egy olyan autóval, amelyik rövid idő alatt gyorsul, az előzés is biztonságosabb, ugyanis a manőver ideje alatt a szemközti sávon kevesebb időt kell töltenünk.

milyenkocsi-06

Örökös vita, hogy dízel vagy benzines motorral szerelt járgányt vegyünk. Erről fórumok kilométer hosszan zengnek pro és kontra érveket egyaránt. Tájékozódjunk ezen a területen, de döntsünk saját meglátásaink szerint.

A lényeg, hogy normális vezetési körülmények között ne legyen nagy a fogyasztás, még városban sem. 100 kilométeren 6 liter üzemanyag égetése normálisnak mondható. Ez alatt már kompromisszumokkal kell vezetni, vagy autót választani. E fölött meg nem érdemes befektetni, mert elég sok lesz a havi benzinköltség.

Ha már néhány modell felkeltette érdeklődésünket, akkor a különböző autópiacokon, ismerősöknél próbáljuk ki őket, nyitogassuk, vizsgáljuk, azaz „kóstoljuk" meg az autókat. Minél jobban meggyőződünk egy autó kapcsán, hogy az a nekünk való, annál elégedettebbek leszünk vele. Tökéletes választás nincs, jó döntés annál több.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hunikovacs
2013-01-29 11:31:17
A három „F" betű
Az ilyen eszetlen filozófia miatt alig tudtam eladni a 406-os Peugeotomat, ami mellesleg 4 éven át hűen kiszolgált és ami elromlott rajta egyszer ez idő elett, az is a szervizesek mulasztása miatt történt (Hinode szerviz, Szombatfala, a volt Peugeot szerviz).
avatar
mekkmester
2013-01-29 11:46:24
Egy ismerősöm szerint a legjobb autómárka az új autó. És nagy igazság rejlik benne. Persze nem sokan engedhetnek meg új autót, de ha az első kilométerektől te használod, nagyon hálás tud lenni akár francia, akár olasz, akár koreai vagy román gyártmány is. És, ahogy a régi Daciák esetében köztudott volt, az autót el kell találni.
Volt nekem ismert előéletű (ráadásul céges) Fordom, amitől nem a hibák miatt kellett megválnom, és utólag is nagyon sajnálok. 30000 km alatt szinte semmi javítást nem igényelt. Ismerek olyat, aki újonnan vásárolt Renault-t sőt, olyat is, aki Fiatot, és nincs panaszuk.
Szóval, egy autót el kell találni, mert nagyon nem mindegy, hogy az előző tulaj mire és hogyan használta. Persze, a kintről hozott német autók nagyrészét nyugdíjas papok használták csak arra, hogy hétvégén mosóba vigyék az amúgy is garázsban tartott autót.....
avatar
persze
2013-01-29 14:13:58
sok hitvany regi autot a "bizniszarok" ranyomjak a parasztra, oszt utana vigyorognak. Megvesznek egy 12 eves passatot annyiert amivel vehetnenek egy uj Logant. Hol az eszuk? Sehol mint altalaban.
avatar
pityu79
2013-01-29 22:48:11
re:
avatar
persze
sok hitvany regi autot a "bizniszarok" ranyomjak a parasztra, oszt utana vigyorognak. Megvesznek egy 12 eves passatot annyiert amivel vehetnenek egy uj Logant. Hol az eszuk? Sehol mint altalaban.

Ezt te sem gondolod komolyan... :)))) egy Logan-nal tobbet er meg 10-12 eves VW, BMW, Audi vagy barmilyen nemet auto, ami normalisan volt hasznalva. Ne hasonlitsuk ossze legyszi a Logant egy autoval :))
avatar
Milan Yorgi
2013-01-30 00:03:24
Chevrolet Camaro Iroz-Z 5.7
Üdv ! Jó a cikk, nem is reméltem mást mint Bmw,Audi ,Logan-ról hallani. Irok kicsit akkor én is. Nekem gyerek korom óta a kedvenc a 3ik generációs Chevy Camaro.Volt itt nállunk is..igen az a piros lapos nagydarab kétajtós :) Az 1985 és 1998 közöttiek a kedvenceim, kb. (Hasnlit KITT re..a Night Rider filmsorozatot ismeri mindenki azt hiszem)..15 éves korom óta..a mai napig(32vagyok).Szüleim,barátok beszéltek le róla.Azóta nem is vezetek,nagyjából semmi egyéb autó sem igazán a kedvencem.Tudom most jönnének azok a kérdések,hogy minek egy ilyen amcsi dög,sokat eszik,alkatrész itt udvarhelyen problémás stb. Majdnem 5m hosszú,2 ajtós illetve nyílik a hátsó tér is.Alapverzió 2.8cc motorral,5.7cc a csúcs..gyári verzióban.Van sokféle változat,odaki találni bőven.A mai napig gondolkodom, hogy megvalósítsam-e.A leginkább attól félnék , hogy egy figyelmetlen sötétitett ablakú Bmw ,12 hangszoróval felszerelve bömböltetvén David Guettát belémjönne.Túlélné? Nem! ;-) :-(

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."