Kultúra » Zene

5+1 magyar dal az autókról

A kocsi az kocsi, az autó pedig autó. Állítólag nem mindegy. De dalok születtek róla magyarul is. Ez nem a "szlipininmájkár".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

carboyguitar
És a négy ütem az isteni, csak pirosra kell festeni...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. január 24., 14:44
2 hozzászólás. 

Ilyenkor, télen nem lehet elővenni a biciklit, néha kénytelenek vagyunk autóval járni. Mondják, hogy vannak dalok, amikre jól lehet vezetni, és ha „közben az autómagnóból meg valami jó banda énekel és a hátsó üléseken többen már sehogy se férnek el", hát jöjjön néhány olyan dal, amit talán az ilyen egyedek is ismernek, illetve elnevetik magukat rajta. Vagy nem. Mindegy. Pléjliszt indul.

5. Hot Jazz Band: Meseautó

Indítunk egy nagy klasszikussal – a Hot Jazz Band feldolgozta a híres magyar film betétdalát, a filmből egyébként készült új verzió is. Úgy hírlik, hogy a Hot Jazz Band ellátogat ismét tájainkra, honlapjuk Programok menüpontja szerint február 17-én két koncertet is tartanak az udvrhelyi Művelődési Házban, s akkor talán élőben is meghallgathatjuk a Meseautót. Mások is feldogozták, lehet vitatkozni azon, hogy ez péládul szép-e vagy nem. Nekem a Budapest Bár instrumentális verziója bejön.

4. Hobo Blues Band: Országút blues

A HBB Még élünk című, 1983-ban készült lemezére került fel Hobo és Deák Bill Gyula egyik legismertebb duettje. Ez az ízig vérig blues-dalocska nagyon sok mindent elmond a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországáról. A „Béelvtárs", a Trabant, a Volga, a dalban megénekelt helyzetek nagyon levisznek arra a hullámhosszra, vagyis a hullámzó Balaton partjára. Akiknek Bill a király, azok mindenképpen szeretik ezt a számot, s azért választottuk a búcsúkoncerten előadott verziót, mert ilyen felállásban azóta sem játszották.

3. Tudósok: Apa kocsit hajt

Ha akarsz röhögni, akkor ezt a számot melegen ajánlom, több klippverziója is van. A Tudósok zenekar nem a nagyívű gitárszólókról és zongorabetétekről hires, hanem inkább dr. Máriás és Bada Dada eszméletlenül furcsa szövegeiről. Amikor apa kocsit hajt és bejön faluról a városba... – hát ez mindent visz. Van ez a verzió (ami a képeket illeti) és ez is, egyik hülyébb, mint a másik. „Apa, hogy hajtod a kocsit...?!!!"

2. Kispál és a Borz: Az autóm és én

A 2000-ben megjelent Velőrózsák című album elég fontos volt a zenekar történetében. Erre került fel két olyan dal, aminek ugyanaz a címe, s megsúgjuk, hogy a szövegíró nemcsak az autójáról beszél a dalokban. Egyik szám a lemez elején van, ez az 1.-es szám, a másik a végén, ez pedig értelemszerűen a 2-es toldalékszámot viseli, s utóbbiban van akusztikus gitár, kutyaugatás, haldokló világ, de németül is szövegelnek és Szécsi Pál szelleme is jelen van egy sor erejéig.

1. Csókolom: Autós dal

A hetvenes-nyolcvanas évek hangulata, retro-járgányok, Ujj Zsuzsi és a Csókolom. Jókocsi. Átlagos, dögös rakendróll, négy- és kétütemű motorokról, a Moszkvicsról, a Trabantról, a Skodáról, a Merciről, s arról az érzésről, hogy drága a benzin, pöfög a kocsi, amit néha garázsban tartunk, mert ott a helye. S az is nagy igazság, hogy a kocsi az kocsi (azt lovak húzzák, állítólag), nem pedig autó. Kezicsókolom.

+1 Bëlga: A gyaloglás vége (Kocsi)

Szeressük a Bëlgát, na, micsinájjunk... Rovatunkba rendszeresen beválogatjuk magvas gondolataikat, s az autókról is megvan a véleményük, illetve azokról a gyerekekről, akik szeretnek háromszáz wattal, szőke nővel, túráztatva, három pár hangfallal átrobogni a Lágymányosin és meg sem állni az eggyes-kettes-hármas-négyes Golffal. A dal az egyik legnépszerűbb koncert-darabja a Bëlgának, amire készült rajongói klipp, illetve átirat, de van spanyol verziója is. Kocsi, gépé-gépé-gépé-kocsi. Fogom a gázt, benyomom tövig.

A lista természtesen szubjektív, de te kiegészítheted alább, kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a kocsikról?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2013-01-28 22:33:51
Köcsög
Az jut eszembe a kocsikról, hogy kocsis köcsög megint köcsögözik. Hogy nem unja meg?
avatar
pek
2013-01-29 00:08:51
Cigók
Miközben ti köcsögöztök, Udvarhelyen aljas cigányok vernek betegre ártatlan magyar fiút. A téma a sürgősségnél hever, de az uh béna az igazán fontos témákra?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."