Színes » Érdekességek

Székbiciklivel a világ körül

Az út menti mezőn megáll a kaszás és figyeli, ahogy elhalad mellette, az autósok a visszapillantóból vizslatják. Kobra csak ül és teker.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

kobra-01
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. május 17., 17:21
1 hozzászólás. 

Néha felmászik egy hétezer méteres hegyre, elgyalogol Velencébe, felül a bringájára és Udvarhelytől az Atlanti-óceánig teker bringáján. Most ismét edz, napi száz kilométert teker. Az új bringáját szokja. Szabó Zoltánt, avagy ahogy a legtöbben ismerik, Kobrát nem kell bemutatni. Már többször írtunk róla, igazi világjáró. Jelenleg új, nem hétköznapi kerékpárját, a „székbiciklit" teszteli. „Megnézetlenül nem maradok vele"- mondta az új, fura járművéről, amire mi is kíváncsiak voltunk.

Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen bicikliszerű akármit vegyél?

Magyarul ezt fotelbiciklinek nevezik (recubent), de én csak székbiciklinek hívom. Egy kényelmes kerékpárt kerestem, ami időben és távban is hosszú utazásokra van kitalálva. Egy olyan biciklit, amire az ember másnap is vidáman ül fel, annak ellenére, hogy napok óta csak rója a kilométereket. Először a neten kutakodtam és hasonló, nagy távokat biciklizők blogbejegyzéseiben találtam erre a nem túl elterjedt formájú kerékpárra. A fotelbiciklinek előnye és hátránya is van bőven.

Rossz úton nem lehet vele menni, egyszerűen fordul ki alólad. Elég alacsonyan vagy, így nehezen vesznek észre és az autók kipufogó gáza is jobban „talál". Viszont nagyon kényelmes, mert fekszel, a derekad, hátad több ponton is támasztva van, sőt, a fejedet is hátra tudod dönteni. Így a hosszabb távokon sem készülsz ki, mert csak az izmaidat dolgoztatod.

Nem mindenhol árulnak ilyen bicót, honnan szerezted be?

Két hónapba került, amire legyártották. Ez az én méreteimre, spéci nekem van kialakítva. Egy magyarországi cégnél, a Evobikenál kaptam ilyen bringát és rajtuk keresztül a gyártótól érkezett. Sokat segítettek abban, hogy kiválasszam a megfelelő alkatrészeket és kiegészítőket. A bringa alkatrészenként van kiválogatva, a tervezett utazási formának megfelelően. Váz három méretben volt. Kiválasztottam a megfelelőt, aztán egyenként minden alkatrészt. Így például elől kisebb kerekem van, mint hátul. Ettől sportosabb, gyorsabb lett, de fogaskerékszett és normál váltó helyett hátul egy professzionális agyváltó került, aminek nagyon széles az áttét-lefedettsége. Minimális gondozást igényel és a zárt rendszer miatt nagyon tartós. A dinamó is be van építve az első kerékagyba, bekapcsolt állapotában sem lehet észrevenni, nem nehezebb a hajtás. De sorolhatnám hosszan, mert szinte minden alkatrészt aprólékos gondossággal válogattunk ki, hogy az útra megfelelő legyen.

kobra biciklizik

Az alapmodell ára ezer euró, de ez, a felszereltség függvényében akár 15 ezerig is elmehet. Az én bringám ára jelenleg öt-hat ezer euró között van.

Most a kiegészítők beszerzése, felszerelése van soron, amiben Bodó Jenő a KeroBike tulajdonosa van nagy segítségemre. Több kiegészítővel is támogatott, és szakmai segítséget is kapok tőlük. Ezek fontos dolgok, mert a világkörüli út során, amelyre kézülök, lesznek helyek, ahol nem tudok majd pótalkatrészt venni vagy másfajta veszélyek lehetnek, így sok dologban majd teljesen magamra leszek utalva.

Kobrát biciklizés közben kaptam lencsevégre, miközben egy edzésről tért haza. A biciklit egy parkolóban én is kipróbáltam. Nem egyszerű vele menni, sőt elsőre el sem tudtam indulni vele.

Új bringa és napi száz kilométer az edzés. Hová készülsz?

Sokat tekerek, hogy szokjam a biciklit, mert nem egyszerű vele menni. Az ember más reflexekhez van szokva a hagyományos biciklin, teljesen újra kell tanulni vele a biciklizést. Először azt is gondoltam, hogy melléfogtam a vásárral. Eddig én is csak tanultam vele a közlekedést, azzal már nincs gond, most még egy kis tapasztalatszerzésre van szükségem, hogy az úton ne érjen meglepetés. Egyébként a biciklivel kapcsolatos első élményeimet megírtam a blogomon is, ahol valószínűleg az utazásom beszámolói is olvashatóak lesznek. Hogy hová készülök, arról még nem szívesen beszélek, mert jelenleg is szervezés alatt van, annyit elárulok, hogy Föld körüli út lesz, amire még az idén elindulok. De erről beszéljünk majd később.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2013-05-20 08:30:36
huhh...
Ezt már megszoktuk, amit a fejébe vesz, azt tűzzel-vassal, de megcsinálja...
Nem egy veszélytelen vállalkozás, sok kitartást és szerencsét hozzá...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."