Színes » Érdekességek

Érettségi: a handsfree-ben a jövő

A kamerák nem megszüntették, csak átírták a puskázási szokásokat. Így csalnak a mai gyerekek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

puskazas2
Ez már egyre inkább a múlté.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. június 04., 15:07
0 hozzászólás. 

A puskázás nem a Z vagy az Y generáció találmánya, a rendszer hibáját régen is kihasználták némi plusz vagy inkább a szükséges információkért a diákok, akik nem igen szerették az iskolapadot koptatni, s esténként sem égett körmükre a gyertya.

Mi sem voltunk stréberek, nem szégyelltünk délutánokat futkosni s (akkor még floppyn) vinni a bepötyögött szövegeket, hogy kinyomtassuk valamelyik ismerősnél, akinek nem maszatolt a nyomtatója, s még olvasható volt a 6 pontos betűméret. De elég pofátlanok voltunk ahhoz is, hogy a vizsgán a felügyelő tanárnak hízelegve próbáljunk belőle egy kis segítséget kicsikarni, ami szintén eredményesnek bizonyult. Ez már megváltozott.

A pár éve kötelezővé tett kamerák alkalmazása a vizsgázótermekben, nagyban átírta, megnehezítette a puskázók dolgát, ami meglátszott az átmenési arányon is.

A csajoknak még működhet

A kinyomtatott szöveges puska használatát a kamerák jelenléte majdhogynem teljesen visszaszorította.

A lányoknak még bejöhet, hogy a szoknya alatt a combra ragasztják, és egy kis ügyességgel onnan informálódnak. Ha gyanússá válna a helyzet, a mai perelős, szexuálisan zaklatós, amúgy sem felhőtlen tanárdiák kapcsolatoktól hangos médiavilágban, ki merné arra kérni egy osztály előtt, hogy húzza a fel a szoknyáját. És a kamerák ugye ezt is veszik.

Okos telefon + okos óra = sikeres érettségi

Nem bonyolult matek ez, csak a levezetésre kell figyelni, hogy be ne csússzon a hiba. Az órába rejtett tudásnak két formája is van. Az egyik az Apple termékcsaládba tartozó ipod nano, ugyanis ez egy karszíj beszerzésével órává alakítható, ami képeket is kezel. Így csak le kell fényképezni az anyagot, megfelelően katalogizálni és érettségin szaporán nézni, hogy mennyi az idő.

A másik változat, a mobilunkkal (kábel nélkül) kommunikáló okos óra, amit több gyártó is forgalmaz. Ezt már nem is kell ragozni, hogy mire lehet jó egy olyan óra, amivel hozzáférünk a teljes mobilon tárolt állományunkhoz, vagy akár az internethez.

A karóra alkalmazása nem csak feltűnő, amit a kamera rögzít is, de elég drága megoldás, így a csóróbb diákok, akik nem spóroltak az érettségire, s a kicsengetésre a 100 euró helyett arany nyakláncot kaptak a borítékba, valószínűleg mellőzni fogják,

mert most a handsfree-re esküsznek.

Olcsó, a jelen tényállásoknak és egy nagyon szűk körben tartott (de általunk reprezentatív mintának vélt) felmérésünk alapján, ez az olcsó és eddig legbiztonságosabb módszer. Ami kell hozzá: három darab mobiltelefon, a handsfree, egy cinkostárs és egy saját jelzési és kódrendszer. Tavaly működött.

Mielőtt bemegy vizsgázni a diák, elrejti a fülében a parányi hangszórót. Senki ne gondoljon itt a fülbedugós (kábeles) vagy fülcimpára akasztható bluetooth-os fülhallgatókra. Ez egy néhány milliméter nagyságú kütyü, amit be kell tenni a hallójáratba, ami attól kezdve nem is látszik. A mikrofont, annak kábelét és a telefont a testre erősíteni, hogy a ruha jól fedje, és már lehet is tárcsázni a cinkostársat.

A harmadik telefont leadjuk a teremfelügyelőnek, amikor felszólítanak, hogy a mobilokat kikapcsolva adjuk át. Innen már gördülékeny a dolog, a társunknak a megegyezett jelrendszerben üzenhetünk pl. egy köhögés a nem, kettő az igen, a többi már az előszervezés pontosságán múlik. Egy ilyen fülbe rejthető rendszerhez már 50 lejért hozzá lehet jutni a neten, 120-ért akár minőségi cuccot adnak.

Ha nem akarjuk, hogy a tranzakciónak nyoma legyen, akkor az erre specializálódott emberektől is be lehet szerezni ezeket, merthogy ilyenek is vannak. Természetesen ennek is vannak buktatói, ugyanis a fülből a hangszórót egy mágnessel lehet eltávolítani, s mint azt megtudtuk, a diákok körében olyan pletyka is terjeng, hogy a vizsgára való belépéskor mágneses ellenőrzés is lesz.

Ez valóban nagy bukta, ha már belépéskor kikapják az ember füléből a remény hangját. Ha valamelyik vizsgáztató tanár túlfűtöttebb, akkor elég magával vinnie egy régi zsebrádiót, amit időnként bekapcsol, és megjárja magát vele az osztályban. A telefon jelétől gerjedni kezd, ami jellegzetes hangot produkál, így azonnal lehet hallani, ha aktív mobil van a közelében.

De mi van a tanárokkal?

Akad vajszívű tanár is, de olyanok is vannak, akik nem bírják elviselni, ha gyengén teljesít az osztályuk, így megmozgatnak minden szálat, hogy kapjanak egy kis segítséget.

Idéntől valószínűleg ők is ki lesznek iktatva, hiszen a szóbeszéd szerint ezt úgy oldották meg, hogy a kamera holt terébe álltak, és onnan lediktálták az átmenéshez szükséges infókat.

De most már hangot is fognak rögzíteni a kamerák, így ezt a lehetőséget elbukták a diákok, és ennél nagyobb rizikót a tanárok sem vállalnak, hiszen az állásuk mégis csak többet ér.

Akkor kérem az egészet szőröstől-bőröstől

Az újgazdag buta gyerekek sincsenek örök diplomanélküliségre ítélve. Ahogy mondják, pénzzel mindent lehet, és ez alól az érettségi sem kivétel, a tanügyben is bőven akad alulfizetett alkalmazott, aki nem a plusz órával keresi a mellékest.

Puhatolóztunk, de csak a tavalyi árfolyamot tudtuk meg, miszerint 750 euróért lehet megvenni egy érettségi diplomát. Ez, ha minden igaz, egy 6-os fölötti jegyet takar. Jobb jegy érdekében, feltételezzük, jobban a pénztárcába kell nyúlni és az inflációról se feledkezzünk meg. A perkálás mellett a diáknak annyi dolga van, hogy megjelenik a vizsgákon, a lapjára meg írogat, amit akar, az érettségi úgy is meglesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."