Színes » Érdekességek

Most még Mauritánia, este már Mali

Nem könnyű az út, de eddig nagyobb gond nélkül teljesítettek Lázár Árpádék Afrikában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

kutya afrika-7
Valahol Afrikában...
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. január 29., 07:47
1 hozzászólás. 

A Budapest-Bamako túra udvarhelyi indulóját, a motoros Lázár Árpádot szerda reggel sikerült elérnünk az egyik mauritániai bivakponton.

Lázárék a mezőny odaérkezéséhez képest néhány nappal hamarabb utaztak Marokkóba repülővel, és pár napot motoroztak is az észak-afrikai országban, mielőtt csatlakoztak a mezőnyhöz. Mostanra több ezer kilométer van mögöttük.

– Az elején aszfalton mentünk, mert Észak-Marokkóban nem igazán van alkalmas terep, de motoroztunk műúton, murván, esőben, hóban az Atlasz-hegységen keresztül. Negyedik nap csatlakoztunk a mezőnyhöz, onnan már terepszakaszokon mentünk a sivatagban. Voltunk homoksivatagban, kősivatagban, motoroztunk dűnéken. A kősivatagot úgy kell elképzelni, hogy az egészen kicsi, aprókavicsos részektől a nagy, nehéz kövekig minden van – mesélte Lázár első motoros élményeit a fekete kontinensen.

160-nal is lehet menni annak, aki meri

A csapat egyelőre még jól bírja a gyűrődéseket, tagjai küzdenek a terepviszonyokkal, de már többször romlott el a motorjuk, ami komoly szervizelést igényelt.

„Motoroztunk kiszáradt patakmedrekben, nagyon gyors tempójú kiszáradt tavak helyén, ami azt jelenti, hogy huzamosan 100 km/h fölötti tempóval mentünk. Egyik srác csúcssebessége 160 km/h volt. Rendesen lehetett húzni, csak azon múlott, hogy ki mennyit mert bevállalni" – mondta portálunknak Árpád.

Bár nem verseny kategóriában nevezett a Transilvania 4 Africa Team, nem vallottak szégyent a fiúk: kondícióban és technikában is tartják a lépést a mezőnnyel. „A motorok mellett minket is rendesen igénybe vesz a terep, de a többiekhez képest, eléggé rendben vagyunk fizikailag és technikailag is. Nem igaz, hogy nem fáradunk ki, de eddig jól bírtuk" – mesélte az udvarhelyi motoros.

kutya afrika-5 

Nem sok idejük marad a pihenésre, ugyanis Lázár elmondása szerint a táborokhoz általában este tíz után érkeznek meg, és másnap reggel hét körül már indulnak a következő napi szakaszra. A kettő között kell motort szereljeniük, aludniuk, illetve felkészülniük a másnapi etapra.

„A leghosszabb szakaszunk 680 kilométer volt, aminek körülbelül egyharmada terep, illetve volt még egy 510 kilométeres szakasz, ami szinte csak terep volt. Ez volt a leghúzósabb nap, ez egy speciális szakasz volt, összesen húsz jármű érte el a célt, mi versenyen kívül elsőknek érkeztünk".

Kétes eredetű benzin, drágán

Bár a napi távolságok ritkán haladják meg az 5-600 kilométert, azért Lázáréknak így is akadt problémájuk az üzemanyaggal. Volt egy eset, amikor helyi falvakból ismeretlen eredetű benzint kellett venniük, amit a helyiek kannákban árultak.

„Az egyik szakasznál egy oázishoz kellett elmenni majd vissza, az itinerben az volt megadva, hogy 1200 kilométerre elegendő üzemanyag legyen nálunk. Ez a mennyiség még az autóknak sem volt lehetséges, ezért ilyen-olyan falvakban műanyag palackban vettünk kétes eredetű benzint, ami életem legdrágább benzinje is volt egyben, ugyanis 1,5-2,5 euróért kaptuk attól függően, hogy kivel hogy tudtunk megegyezni.

Velünk, szerencsére, minden rendben volt, másoknak viszont akadtak nehézségeik, bent ragadtak a sivatagban, és a katonaságnak kellett kihoznia őket. Mauritániában mozgósítva van a katonaság, vigyáznak ránk mindenhol, tudnak rólunk, a táborokat őrzik.

kutya afrika-2
A kísérő autó nem mindig tud ott leni, volt hogy motoros ruhában várták a reggelt.

A helyiek is nagyon segítőkészek, ha megállsz valahol, akár a dűnék között, tíz perc múlva már ott van valaki, hogy segítsen. Mi, motorosok apróságokat tudunk nekik adni, mint csoki, golyóstoll, de az autósok rendesen osztogatják a csomagokat. Ruhát, focilabdát adnak, ilyesmire van szükségük. Amikor valahol megjelenünk, a legkisebb gyerektől a legnagyobb terepjárósig mindenki integet nekünk.

Hatalmas a nyomor, európai mércével felfoghatatlan szegénység van. Amikor a sivatagban kis falvakat keresztezünk, egyszerűen elképzelhetetlen a látvány, ami ott van" – meséli Lázár a fekete kontinens sötét oldalát.

Még nagyjából 2000 kilométert kell teljesíteni

a célig. Lázár Árpád egyelőre bizakodó, úgy érzi, ezt meg tudják csinálni. Ha nem is a teljes csapat, de valószínűleg lesz, aki célba ér tőlük. Eddig ugyan sikerült legyűrni a gondokat, de fennáll annak a lehetősége, hogy a motorok nem bírják ki.

„Elég rossz minőségű az üzemanyag, és prüszkölnek a motorok. Az én motoromon is már egy injektort kicseréltünk. 50 kilométert vontatott az egyik motoros kolléga, aztán bementünk egy sivatagos részre, ahol már nem tudott húzatni. Onnan a helyiek vittek el a 30 kilométerre levő bivakpontig. A homokos terepen nehezen lehetett közlekedni, 1,5-2 órába telt, amire a platós autón elvittek ezen a 30 kilométeren" – emlékszik vissza a marokkói kalandra."

kutya afrika-3

A gyenge minőségű benzint megsínylik a motorok, Lázár egyik csapattársa tegnap ki kellett, hogy álljon a napi szakaszból, az ő motorja is meghibásodott, amit még meg kell javítaniuk. Hogy sikerül-e elindulni a következő szakaszon az mindig kérdéses, hiszen nem lehet tudni, hogy a motort megtudják-e a javítani helyszínen. Azt, hogy mennyire nehéz terepen motoroznak, az is jelzi, hogy Lázár óvatos becslése szerint a résztvevők 20 százaléka tudja gond nélkül befejezni a napi szakaszokat.

A csapat ma még Mauritániában lesz, de estére a napi szakaszon már átlépnek Mali területére. A mai etappal együtt négy szakaszt kell teljesíteniük február 1-ig. A csapat pontos helyzetét itt lehet követni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jokerke86
2015-01-30 10:19:24
Gratulálok fiúk, remélem épségben és sikeresen teljesítitek a túrát. Meg kell hagyni irigyellek titeket, a jövőben talán én is benevezek. Viszont nem túl okos a pillanatnyi GPS koordinátáitokat feltenni a netre, elvégre elég veszélyes terepen utaztok. A motorok érdekes, hogy nem bírják túl jól, a gyergyóiak akik Mongóliába mentek el és vissza (perssze más terep, de az se könnyű) 21 és 25 éves motorokkal, álltásuk szerint egy kerékcsapágy-cserével és egy ragasztóval meggányolt szeleppel végigcsinálták.
További jó utat, sok jó élményt meg fotót, és ha hazaértek akkor egy nyilvános élménybeszámolót!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."