Színes » Érdekességek

Kapafogú őselefánt csontjaira bukkantak Vaslui megyében

Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Gherghești község területén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Oselefant
Őselefánt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 29., 08:05
0 hozzászólás. 

A ritkaságszámba menő paleontológiai lelet feltárását a bârladi Vasile Parvan múzeum őslényszakértői és a jászvásári egyetem geológia tanszékének oktatói közösen végezték. Megállapították, hogy a csontok egy több mint 4 méter magas, a miocén földtörténeti korban élt őselefánttól, a - görögül "förtelmes szörny" jelentésű - Deinotherium giganteumtól származnak.

A Deinotherium a kapafogú (lefele görbülő agyarú) őselefántok családjának egy kihalt neme, amely öt métert közelítő magasságával és több mint tíztonnás tömegével a valaha élt harmadik legnagyobb szárazföldi emlősnek számít.

A moldvai útépítés során előkerült őselefántcsontok nem voltak mélyen: egy vulkáni hamuréteg alatt találtak rájuk egy domboldalon. Laurențiu Ursachi muzeológus kifejezte reményét, hogy az ásatások kiterjesztése során további csontok kerülnek elő, amelyekből az őslény csontvázának több mint felét rekonstruálni tudják.

A szakember szerint több mint egy évszázaddal korábban a szintén Vaslui megyei Manzati térségében egyszer már előkerültek Deinotherium-csontok, amelyek a bukaresti Grigore Antipa Természettudományi Múzeumban vannak kiállítva. A mostani lelet is azt bizonyítja, hogy évmilliókkal korábban a moldvai fennsík szubtrópusi éghajlatú volt, és itt elefántok, rinocéroszok, tigrisek és hiénák éltek - mutatott rá a muzeológus.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."