Színes » Érdekességek

Szabó Janka: Hol aludtam én 50 éjszakát?

9230 megtett kilométer, 11 érintett ország, 17 határátkelés, 1248 átutazott óra. Hazatért Janka a „világvégéről".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

SzaboJanka2
fotó: jankablog.wordpress.com
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. szeptember 03., 11:55
0 hozzászólás. 

Szabó Janka barangolásait blogján vezetett útinaplója segítségével követhettük, de hogy átlássuk, mennyire nagy utat tett meg világutazónk lánya, ezt számokkal is érzékeltetjük. Ahogy már írtuk, július 9-én indult Prázsmárról másodmagával és augusztus 29-én érkezett vissza Székelyudvarhelyre, tehát pontosan 52 napot, azaz 1248 órát volt otthonától távol a 20 esztendős Janka. „Hol aludtam én 50 éjszakát? De durva!"-tette fel a költői kérdést beszélgetésünk során.

A megtett út hossza is érzékelteti, hogy nem egy kis kiruccanás részét képezte a Janka által megtett útvonal, hiszen 8980 kilométert volt úton különböző járművekkel utazva, ebből 6180-at Csoma Nórával és a maradék 2800-at egyedül tette meg. Ehhez a számhoz adódik hozzá az a táv, amit az el Camino zarándokút megtételével gyalogosan járt végig Janka, szám szerint 250 kilométer.

SzaboJankastopp

Útja során a következő 11 országot érintette: Magyarországot, Horvátországot, Szlovéniát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot, Portugáliát, Belgiumot, Hollandiát, Németországot és Ausztriát érintette 17 határátkeléssel, és olyan városokat láthatott, mint a Zágráb, Párizs, Madrid, Sevilla, Barcelona, Lisszabon, Porto, Amszterdam, Brüsszel vagy éppen a festői Velence.

SzaboJankaVelence

Európa széleit is összejárta Janka, hiszen állomásai között volt Finisterra, Spanyolországnak, és Cabo da Roca, az európai szárazföldnek legnyugatibb pontjai. Továbbá Nyugat-Európa legdélebbre fekvő városát, Tarifát is megcsodálhatta.

Mivel az ő szavaival élve „nem útikönyvszagú" kirándulás volt, ezért nem tudatosan, de rengeteg nevezetességet látott barangolásai során, többek között az Eiffel tornyot, a La Sagrada Familiát, a madridi királyi palotát, a sevillai Bikamúzeumot, spanyol castanetta show-t, Fátimát, Szűz Mária legjelentősebb kegyhelyét, ahol legutoljára jelent meg Madonna három pásztorgyerek előtt, és katedrálist katedrális hátán.

SzaboJankalat

Elmesélte, hogy Cadizban megismerkedett az ex-karneválénekes helyi polgármesterrel, akit egész Spanyolország szeret. „Ahogy meglát, felugrik az asztaltól, bemutatkozik, énekel egyet, megmutatja az AC\DC-s tetoválását. Elmondja, hogy van pár, amit nem illik megmutatnia, de higyjem el, hogy azok is vagányak"- fogalmazott blogján Janka.

Az okleveles tekergőnk sosem fogy ki a szóviccekből. „Katedrális, nem is"- sütötte el beszélgetésünkkor, viszont ha figyelemmel követtük blogját, akkor olyan bejegyzéscímekkel találkozhattunk, mint a BeNeLux, Né be lux, vagy a Se terv, se villa, Sevilla, avagy személyes kedvencem az I Am sterdam, avagy a tetőfokára Hága hangulat. Bejegyzéseit onnan írta, ahol éppen wireless internetet talált. Arra is volt példa, hogy egy üzlet fagylaltos hűtőjét húzta ki egy kis áramért.

SzaboJanka

Alvásait is ott oldotta meg, ahol éppen sikerült. Aludt kamionban, hostelben, parkban, benzinkút mögött sátorban és volt, hogy Zágráb gettónegyedében vendégszerető idegeneknél.

Maga az utazás is kalandosra sikerült, ugyanis mindenféle jármű vitte őket a hippibusztól a kamionig. A legtöbb egyhuzamban megtett útjuk San Sebastiantól Párizsig vezetett, ami egy 821 kilométeres távolság, de olyan is volt, aki csupán egyik városszéltől a másikig vitte őket. „Szerintem a világ összefog a tekergőkért, ha van egy őrült terved, egész biztos, hogy mindenki segíteni fog"- mondta Janka annak kapcsán, hogy olyan bácsival is találkoztak, aki 20 kilométer helyett 200-at vitte őket puszta kedvességből. Arra is volt példa, hogy a lányok iratait kérte a sofőr, aki elvitte volna, mert menekülteknek nézte őket.

SzaboJankazarandokol

Ami a gasztronómiát illeti, bár igazi különlegességeket nem fogyasztott, Janka itthon is alkalmazni fogja a hagyományos spanyol reggelit, ami olívaolajjal és paradicsomszósszal kent pirítós, kávé és narancslé kíséretében.

A Szent-Jakab utat tíznaposra tervezte, egy vízhólyag miatt egy plusz napot is igénybe vett gyalogtúrája, mivel egy nap nem tudta teljesíteni a kitűzött, körülbelül 25 kilométeres szakaszt, helyette csak tíz kilométert volt képes megtenni. Egyedül volt, mégsem érezte, hogy valójában egyedül lenne, hiszen a zarándokút során kötődtek talán életre szóló barátságai is, olyanok mindenképpen, amiket a mai napig ápol. Elmondása szerint az ismerkedések alkalmával hamar megunta futni ugyanazokat a honnan, hova mész, mit csinálsz kérdésekkel teletűzdelt rutin köröket, és bár érték mély benyomások emberek részéről, eléggé lemerítette lelkileg, hogy ezek a kapcsolatok lehet, hogy éppen egy napig tartanak.

SzaboJankazarandokol2

A Camino sokaknak a vallási okok miatt, sokaknak az egyedüllét miatt, de olyanok is vannak, akiknek az ismerkedési lehetőségek miatt jelent rengeteget. Jankának egy kicsit mindegyik, de aztán úgy fogalmaz, hogy inkább még mindig nem tudja, miért volt fontos. Majd hozzáteszi: „Nagyon próbára tettem Isten türelmét, ha ezután nem hiszek benne, az már pofátlanság".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."