Színes » Érdekességek

Így pukiztunk időszámításotok előtt (videó 18+)

Két módszer, ami nagyot szólt abban az időben, amikor azt sem tudtuk, hogy mi a petárda. Most újra elővettük. Szülői felügyelettel!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

bumm
Ismerős a jelenet?
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 29., 13:52
0 hozzászólás. 

Két találmányt szedtünk elő a sufniból anyáink nagy örömére. Az egyik a kávésdoboz karbiddal, a másik az anyacsavar „gyufafoszforral". A rendszerváltás előtt ugyanis nem árulták a piacon és a környékén törvénytelenül a petárdát, de a szilveszteri lövöldözés akkor sem maradhatott el. Többféle módszer volt arra, hogy hogyan egyenesítsük ki a szomszédasszony frissen dauerolt haját, de két dolog abszolút menő volt a nyolcvanas években.

Mintha dobozból lőtték volna ki

Az egyik a neszkávés fémdobozzal, karbiddal, nyállal, gyufával való robbantás. Iszonyatosat szólt. Magyarázatot azóta sem tudunk adni a miértre, mert azóta kinőttük – pontosabban 1989. december 31-én nőttük ki, mert akkor már nem lehetett durrogtatni, lévén néhány nappal azelőtt még sokfelé lőttek az országban, és az sok ártatlan ember életébe került.

De addig évekig azzal szórakoztunk, hogy a szilveszter éjszakáját átdurrogtattuk. Karbidot „szerelni" lehetett, mert akkoriban még elég gyakran építettek blokkokat, s akárcsak a „bermáncsövet", ezt is az építőmunkásoktól lehetett beszerezni. Aztán kellett egy fémdoboz (neszkávés vagy inkakávés, esetleg festékes), aminek az alját szeggel kilyukasztottuk, beleköptünk néhányszor és néhányan, megráztuk, a lyukat befogtuk, a fejlődő gáz pedig gyűlt. A technika a következő volt: lefektettük a hóra, ráléptünk megtartani, majd a kis lyukhoz égő gyufát tartottunk – a következő pillanatban akkorát dörrent, hogy élmény volt hallgatni. Aztán még egyszer és még egyszer. Mármint nekünk volt élmény. A felnőtteknek – főleg az idegesebbjének – már nem annyira.

 

Lépcsőházba belőni nem volt ildomos, de a produkció tökéletesebb volt a visszhang miatt, ami megtízszerezte a hangerősséget. No meg futni kellett utána, sűrű ajtónyitogatások meg „Az isten ba...on kurvakölyköt!", „Ha megfoglak, a fületeket a kezetekbe adom, te!", „Megnyúzlak te, s apádnak főlviszlek!" – ilyen kiabálások közepette mentettük az irhánkat.

Apád csavarja meg a füledet

A másik volt a csavaros lövés. Két, összekötözött „apacsavar" közé egy anyacsavar került (az apákat összekötöttük), az egyik csavarhoz pedig dróttal nejlonzacskót rögzítettünk. Az anyacsavarban levő üres térbe (a két csavarfej közé) gyufaszálról származó foszfort morzsoltunk, majd összecsavartuk. Szigorúan aszfalton vagy kövezett úton lehetett csinálni, mert a lényege az volt, hogy feldobtuk a levegőbe, földre érkezéskor pedig hatalmasat szólt, ha megfelelő mennyiségű foszfor volt benne. A csavar a talpára eset, durrant egyet és szétpattant – emiatt kellett rögzíteni, hogy a csavar ne repüljön az ember arcába. Több doboznyi gyufa ment bele egy-egy szilveszter estén, a kezünk puskaporszagú volt, de nagyon élveztük. A felnőttek nem annyira.

S az a két milicista sem, akik körülbelül 1988 szilveszterén éppen ráfordultak az egyik Tábor-lakótelepi utcára, amikor a csavaros durrogtató az autójuk tetejére zuhant.

Tessék mondani, karbid van?

A szükséges eszközök ma is beszerezhetők, igaz a karbidot nem építkezésekről kell „kilopatni" vagy hegesztő műhelyekből beszerezni, hanem csak be kell sétálni az első építkezési anyagokat forgalmazó céghez, ahol 11 lej körül mérik kilóját. Jobb helyeken még inspirációval is szolgálnak a felhasználást illetően, de természetesen óvva intenek a karbid ilyen jellegű alkalmazásától. A célnak megfelelő kávés dobozt már csak nagyszülők kamráinak mélyén lehet fellelni, de a célra a festékesdoboz is megfelel. A legolcsóbb festéket már 10 lejért megvehetjük, aminek dobozát felhasználjuk. A festékes, lakkos stb. dobozokkal vigyázni kell, mert a festék, ahogy a videón is látszik, meggyulladhat. A foszfor módszerhez a kellékeket akármelyik barkácsüzletben beszerezhetjük. 

Innen ered a durrogtatás

A felnőttek ma már nem értik, mire jó a zajongás, ijesztgetés. Pedig egykor az óév búcsúztatásának szerves része volt a csattogtatás, durrogtatás. Ezzel a módszerrel tartották távol őseink az óév gonosz, ártó szellemeit az új évtől. A zajcsapás másik szerepe volt, hogy az emberek ébredjenek fel, és új lendülettel essenek neki az újévi munkának, hogy az eredményes és gazdag legyen.

Ha rájött, hogy mit rontottunk el a foszforos robbantásnál, írja meg nekünk kommentben. És tudjuk, hogy sokkal jobban meg tudja csinálni, de NE PRÓBÁLJA KI OTTHON!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."