Színes » Érdekességek

Udvarhelyiek (is) készülnek a Cso Ojura

Egy ötfős székelyföldi hegymászócsoport (köztük két udvarhelyi) arra készülnek, hogy jövő tavasszal megmásszák a Himalája egyik nyolcezres csúcsát, a Cso Ojut.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Itthon_Kozelet/hegymaszok1412
Itthon_Kozelet/hegymaszok1412
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. december 14., 18:25
0 hozzászólás. 

A Székelyek a magasban elnevezésű, több éve zajló hegymászó-projekt következő állomásaként a Tulit Zsombor (Sepsiszentgyörgy), Sükösd József (Csíkszereda), Csibi Márti (Gyergyószentmiklós), valamint Tóásó István és Szabó Zoltán (mindketten székelyudvarhelyiek) ötfős hegymászó-csapat 2011 április közepén érkezne Katmanduba, Nepál fővárosába, hogy onnan kiindulva, a Tibet és Nepál határán fekvő 8201 méteres csúcsot május végére megmássza. Tulit tavaly tavasszal másodmagával egyszer már megpróbálta, egyedül 7900 méterig jutott, de onnan a rossz időjárás miatt kénytelen volt visszafordulni. Ugyanígy járt a leghíresebb magyar hegymászónak tartott Erőss Zsolt, aki már amputációja után idén ősszel volt expedícióval a Cso Ojura, de lavinaveszély miatt ők is kénytelenek voltak visszafordulni.

Tóásó István tapasztalt hegymászónak számít, hiszen az utóbbi öt évben rendszeresen hódított meg 4-7 ezres csúcsokat (az Alpokban - 2005: Mont Blanc – 4810 méter, 2006: Matternhorn – 4478 m, 2007: Monte Rosa – 4633 m, Marmolada 3343 m, az Andokban - 2008: Cuerno Principal 5800, Aconcagua 6962 m), civilben hang- és fénytechnikusként dolgozik az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznál. Elmondása szerint Tulittal az Aconcagua megmászása után döntötték el, hogy nekivágnak a Himalája egyik nyolcezresének – az Aconcagua klímája ugyanis hasonló a nyolcezresekéhez, s ott sikerült feljutni a csúcsra.

Itthon_Kozelet/hegymaszok1412

A Cso Oju

István mindennapi élete maga az edzés, egyben készülés a hegymászásra, minden lehetséges alkalmat megragad a felkészülésre. Szabó Zoltán (alias Kobra) vállalkozásokat működtet, szintén tapasztalt hegymászó: 2008-ban megmászta a Mont Blanc-t, egy év múlva az ausztriai Grossglocknert (3798 m) és újból felment a Mont Blancra is, idén pedig az Elbrusz csúcsát (5642 m) hódította meg a Kaukázusban. Naponta edz, az idei Elbrusz-mászás óta is formában van – azt azonban ő is tudja, hogy egy expedíció közben előforduló gyomorrontás bármelyikük tervét meghiúsíthatja.

Itthon_Kozelet/hegymaszok1412

Szabó Zoltán és Tóásó István

A csoport expedíciója napi pontossággal meg van tervezve, ugyanazt az útvonalat követnék, amit Tulit, illetve Erőss Zsolték is követtek tavaly, illetve idén – a mászás oxigénpalack nélkül történne, az viszont a helyszínen derül majd ki, hogy az alaptáborig hány serpa fog nekik segédkezni. Az expedíció költsége személyenként 33 ezer lejt tesz ki, a csoport tagjai jelenleg a támogatókat keresik – amennyiben tervük sikerül, az a Székelyek a magasban nevű expedíció-sorozat legnagyobb eredményének számítana.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."