Színes » Érdekességek

Piros bugyi, malacsült - szerencsehozó szilveszteri praktikák

Az óév utolsó, az új esztendő első napjához, illetve annak „szakszerű" búcsúztatásához számtalan, feledésbe merült szokás, praktika és még mindig trendi babona kapcsolódik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

szilveszter2010
szilveszter2010
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 31., 10:03
0 hozzászólás. 

Tiltó és kötelezően betartandó hiedelmek, babonák, szerencsevonzó trükkök egész lajstromából válogathat az, aki hisz abban, hogy az új év olyan lesz, amilyen az óesztendő utolsó napja volt. Ezekből válogattunk ki egy párat, elsősorban azok kedvéért, akik a jövő esztendei bőség és szerencse dolgában tuti biztosra akarnak menni.

Az első szilveszteri aranyszabály: tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele együtt jövő évi szerencsénket is! Nem szabad mosni, ruhát teregetni és rossz ómen kölcsön adni is, mert következő évben házunkból a szerencse inkább kifele, mint befele fog kívánkozni. Az évbúcsúztató hangoskodás viszont nem csak megengedett, de kötelező is! Síp, dob, lyukas fazék, trombita, duda, kolomp, zenegép - mindegy, hadd szóljon! Méghozzá minél hangosabban csörömpöl, sípol, kong, csattog, kolompol, üvölt - annál biztosabb, hogy az ártó szellemek fejt vesztve menekülnek.

Aki úgy gondolja, hogy túlságosan pórias és ciki két fedőt összeverni, vagy fakanállal leverni a mázat a fazékról, az pontban éjfélkor egy elegáns, de mindenképpen fülsiketítőre sikerült pezsgődurranással űzze el a gonoszt. Az idegtépő petárdázást legjobb lesz, ha hanyagoljuk, mert a gonoszűzés eme tiltott fegyvere miatt, ha a démonokkal nem is, de a rend vigilens őreivel biztos, hogy meggyűlik a bajunk.

szilveszter2010

Miután megszabadultunk a gonosz szellemektől, kezdődhet a hajnalig tartó eszem-iszom. „Mit szabad és mit nem tanácsos enni szilveszter éjszakáján?" – létfontosságú és cseppet sem elhanyagolható dilemma egy vérbeli szilveszteri szerencsevadásznak. A „mit nem szabad enni" toplistát természetesen a tyúk vezeti. A hiedelem szerint kampec annak, aki a húsából lakik be – a buta szárnyas elkaparja szerencséjét. Szóba sem jöhet a hal (ám, ha mégis ez került az asztalra, akkor a farkától kell kezdeni az eszegetést!), mert elúszik Fortuna, és Isten is őrizzen a baromállattól, mert úgy billenti fenéken az istennőt, hogy egész esztendőben leshetjük, hogy mikor épül fel a szerencsétlen fehérnép.

Ám jöhet, sőt, szinte kötelező a malac! A piros-ropogósra sütött húsból minél többet kell enni, s ha még egy négylevelű lóherével is „megspékeljük" a malackát, akkor garantált, hogy a néhai röfögő hálája nem marad el: szerencsénket az ajtón befele túrja. Korlátlanul lehet zabálni babból, lencséből, borsóból – meglehet, hogy kicsit „fuszulyka gőzös" lesz a levegő, de az újévben garantáltan nem lesz szellős a bugyelláris és pénz áll a házhoz. Aztán az sem árt, ha – biztos, ami biztos – szert teszünk egy szerencsepatkóra is. Az ám, csak nem mindegy, hogy milyenre! A legmegbízhatóbb darab a hétlyukú és használt. Ezt a míves tárgyat tehetjük akár a zsebünkbe is – nagy téli zimankóban, szélfúvásban nehezékként is megteszi –, de legbiztosabban akkor működik, ha az ajtófélfára vagy a küszöbre szegezzük, méghozzá úgy, hogy szárával befele mutasson. Így már biztos, hogy a szerencse és a boldogság is a portán belül marad.

A sportosabb alkatúaknak ajánlott a patkódobálás. A művelet egyszerű: a követelményeknek megfelelő, hétlyukú ócska lólábbelit fel kell emelni, hátra dobni és abban a minutumban Fortuna azonnal homlokon is csókolja. Azért nem árt, ha ezt a patkós trükköt tömeg- és autómentes övezetben vetjük be, mert a betört orr és szélvédő gazdája biztos, hogy nem ölel keblére örömében.

szilveszter2010

Hölgyek, figyelem! Szilveszter éjszakáján nőneműeknek kötelező a piros bugyi viselése! Nem árt viszont, ha a kezdő és haladó szerencsevadászok az időjárási viszonyoknak megfelelően választják ki a szerencsét garantáló alsóneműt. A minimál méretű tanga sokkal inkább egy alapos felfázással kecsegtet, mint nagy szerencsével – mínusz húsz fokban ajánlatosabb tehát egy kevésbé csábító és szexi, de mindenképpen praktikusabb piros bundabugyiban tündérkedni. Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy a piros bugyis szerencsevadászat megcáfolja azt a tévhitet, miszerint a szerencse vak lenne. A babona bizonyítja: Fortuna istennő nem csak tökéletesen lát, de egyáltalán nem színtévesztő vagy színvak! Lányok, asszonyok vigyázni! Nem lila, nem ciklámen, csak és kizárólag piros legyen az intim ruhadarab!

Hogy mi hozhat még szerencsét az óév utolsó és az újév első napján? A fáma szerint mázlija lesz annak, aki kéményseperővel találkozik, de fájhat a feje annak, akinek újév hajnalán az anyósa kopogtat be elsőként. A babona szerint ugyanis a férfiember látogató szerencsét, a nőnemű szerencsétlenséget jelent – jóérzésű anyósoknak tehát az év első napján egyáltalán nem illik bekopogtatni „édesfiamékhoz"!

Az újévi fogadalmak ma is divatosak – ám, valljuk be, ezek mögött ritkán áll komoly és tartós elhatározás. A legtöbbször csak a fergeteges buli és az elfogyasztott alkoholmennyiség függvényében fogant „fogadkozások" kérész életűek, nem is csoda, de nem is bűn, ha az évbúcsúztató buli mámorával és az alkoholgőzzel együtt másnapra már el is illannak. Épp ezért, és azért is, hogy megkíméljük magunkat a be nem tartott fogadalom gerjesztette lelkiismeret-furdalástól, legjobb, ha nem fogadkozunk. Legfeljebb annyit ígérünk meg magunknak, hogy jövőben is mindent megteszünk azért, hogy valóban békében és boldogságban érjük meg a következő évbúcsúztatót!

Olvasóinknak mi ehhez kívánunk szerencsét az újesztendőben, valamint Boldog új évet és további jó olvasást!


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."