Színes » Érdekességek

Magyar dadust alkalmazott a fiatal Ceauşescu

Tegnap lett volna 93 éves Nicolae Ceauşescu. Ebből az alkalomból a Jurnalul Naţional cikket közölt a diktátor magyar dadusáról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 27., 08:07
1 hozzászólás. 


A háromszéki Cserey Ilona öt évig dolgozott a Ceauşescu házaspárnak. "Jó ember volt" - mondja a diktátorról.

BedohaziCserey Ilona (jelenleg "Ilus néni") a Kovászna megyei Esztelnekről utazott Bukarestbe 1947-ben, 15 évesen - írja a manna.ro. Más sorstársához hasonlóan munkát és megélhetést keresett, mivel a háború utáni Székelyföld rendkívül leszegényedett.

Egy ismerősénél szállt meg, aki szakácsként dolgozott a Ceauşescu házban, és később őt is beprotezsálta. A 15 éves Ilus lett a Ceauşescu gyerekek bébiszittere.

A diktátort ma is jó embernek tartja. Elmondása szerint, ha valamire szüksége volt, Ceauşescu mindig úgy kezdte: "Kérlek...", vagyis sosem parancsolt. Sokat segített rajta és családján.

Akkor még mezőgazdasági miniszter volt, "később nagyobb ember lett".
1951-ben hagyta ott Bukarestet, mert hozzáment a frissen leszerelt Cserey Gáborhoz, aki Háromszéken akart letelepedni. A fiatal Ceauşescu megpróbálta meggyőzni, hogy maradjon náluk, de Ilus a szerelmet választotta, és hazaköltözött.

Esztelneket kevéssé zavarták a történelem mozgásai. A falusiak néha ugratták Ilust és férjét - "barátotok, Ceauşescu" -, ha valamilyen eseményről értesültek a diktátorral kapcsolatban. Elmondása szerint a '89-es felkelés idején sírva fakadt: "mit ártott ő Esztelneknek?"

A Cserey házaspárnak soha nem született gyereke, ezért is gondol mindig jó szívvel Ilus néni a kis Ceauşescu gyerekekre.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
5133
2011-01-27 16:49:21
Lattam egyszer errol egy dokfilmet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."