Itthon » Civilek

Pótmami szolgálatot indított a SZINFO

Újraindult a SZINFO, és a diákok meg a munkáltatók közti kapcsolatteremtés mellett új szolgáltatásokkal is bővült tevékenysége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

bébiszitter
Pótmami, illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. augusztus 10., 10:25
0 hozzászólás. 

Az idén újra életre kelt Székelyudvarhelyi Ifjúsági Információs és Tanácsadói Iroda tevékenységi köre a diákmunka közvetítéssel bővült. Nyár eleje óta több álláshirdetést is közzé tettek Facebook oldalukon, és a a visszajelzések alapján ezek az állások általában be is lettek töltve – állítják közleményükben.

Beszámolójuk szerint egyre többen érdeklődnek alkalmi munka után, számtalan diák kereste fel az irodát nyári, szezonmunka kereséssel kapcsolatban, de nagyobb a kereslet, mint a kínálat a diákmunkát illetően. Ez magyarázható azzal is, hogy sok energiát és időt vesz fel a papírok hivatalos elintézése, és ha a diák nem megfelelő a kitűzött munkakörre, ez az energia elfecsérelt. Emellett sok cégvezető nem tud arról, hogy támogatásban részesülnek azok a vállalatok, amelyek diákmunkásokat vesznek fel.

Az említett hiány felszámolására júliustól új szolgáltatással jelentkezett a SZINFO, amellyel a kisgyerekes szülőket és a szünidejüket töltő diákokat célozta meg. Az alkalmi bébiszitterszolgálat lényege az, hogy egy Facebook zárt csoportban összehozza a két érdekelt felet. Itt az anyukák megoszthatják igényeiket, szükségletüket azzal kapcsolatban, hogy mikor, hol, mennyi időre van szükségük alkalmi gyerekfelvigyázóra, meghatározva azt is, hogy mennyi idős és hány gyerek mellé szükséges a szolgálat.

A mami mehet nyaralni

A szolgáltatást kérdőíves kutatás előzte meg, ahol először felmérték mindkét fél igényeit. Az online kérdőíveket eljuttatták mind a kisgyerekes édesanyákhoz, mind a diákokhoz. Az előbbire 69, míg az utóbbira 45 válasz érkezett.

A szülőkhöz intézett felmérés olyan kérdésekre kereste a választ, hogy vettek-e már igénybe hasonló szolgáltatást huzamosabb ideig vagy akár alkalmilag, ha igen, akkor milyen alkalomból, ha nem, akkor igénybe vennék-e. Továbbá megkérdezték az anyukákat, hogy hány gyerek mellé alkalmaznának gyerekfelvigyázót, és hogy mik a legfontosabb értékek egy bébiszitter kiválasztásánál. Rákérdeztek arra is, hogy milyen környezetben képzelik el a megfelelő gyerekfelvigyázást: otthon, semleges helyen vagy a felvigyázó otthonában; és arra is, hogy mennyit lennének hajlandóak fizetni egy órára.

A válaszok tükrözik, hogy míg nyugaton elterjedt, városunkban nagyon újkeletű ez a szolgáltatás. A válaszadók több mint háromnegyede még nem élt ezzel a lehetőséggel, viszont 88 százalékuk igénybe venne gyerekei mellé alkalmi gyerekfelvigyázót, pár órára.

A legtöbben szórakozási, szabadidős tevékenységek végzése érdekében vennének fel bébiszittert, hogy addig legyen valaki, aki vigyázzon a gyerekekre, de napközben is lenne rá szükség mindennapi elintéznivalóik ideje alatt. A válaszokból kiderül, hogy a legfontosabb érték, amivel egy jó felvigyázónak rendelkeznie kell, az a megbízhatóság, barátságosság, szerethetőség, és némileg a tapasztalat is.

A diákoknak szánt kérdőívben arra volta kíváncsiak a SZINFO-sok, hogy vállaltak-e már szezonmunkát, aztán, hogy van-e tapasztalatuk gyerekfelvigyázásban, vállalnának-e ideiglenes bébiszitterkedést. Azt is megkérdezték, hogy vállalnának-e egyszerre több gyereket, és hogy milyen összegért tennék ezt.

Mindenkiben van egy kis bébiszitter

A válaszokat illetően azt lehet mondani, a diákok is nyitottak a kezdeményezésre, majdnem az összes válaszadó vállalna hasonló szolgálatot, akár több gyerek mellett is. 90%-ban végeztek már szezonmunkát, és ugyanennyinek tapasztalata is van gyerekfelvigyázásban, és bármikor, bármilyen napszakban vállalná a feladatot.

A Facebook csoportban jelenleg 65 tag van, köztük anyuka és diák. A szolgáltatás mindenkinek épp olyan hasznos, az anyukák ezáltal szabadidőhöz jutnak, intézhetik mindennapos dolgaikat; a gyerek is szocializálódik, megtapasztalja, milyen más emberrel együtt lenni; ráadásul a szünidejüket töltő diákok is hasznosan el tudják foglalni magukat. A csoport minden érdeklődő előtt nyitott, lehet nyugodtan csatlakozni. A csoport neve: Alkalmi bébiszitter szolgálat - Székelyudvarhely.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."