Színes » Érdekességek

Ma éjjel előre visszük az órát

Átállunk a nyári időszámításra, azaz vasárnap hajnalban 3 óráról 4 órára visszük az óra mutatóját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 26., 14:50
0 hozzászólás. 


Az óraállítás nem befolyásolja a Román Állami Vasutak személyszállítással foglalkozó ágát (CFR Călători), de kisebb késésekre számítani kell az éppen forgalomban levő szerelvények esetében. 99 vonat közlekedik majd az átállítás időszakában.

A külföldre, Moldovai Köztársaságba, Magyarországra, Szerbiába, Ukrajnába és Bulgáriába induló vonatok a megszokott ütemterv szerint haladnak, hiszen a környező országokban is átállítják az órákat.

A greenwichi középidő és a Romániában mért idő eltolódása 3 óra és a ránk váró vasárnap (március 27.) az év legrövidebb napja lesz, hiszen csupán 23 órája van.

Tehát március 27-én hajnalban kell az órát a nyári időszámításnak megfelelően háromról négy órára állítani, vagyis egy órával kevesebbet alhatunk majd. Az Európai Unió szabályozása alapján a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján, kelet-európai idő szerint 3 órakor kezdődik, és október utolsó vasárnapján 4 órakor végződik. Az óráinkat legközelebb 2011. október 30-án kell majd átállítanunk.

Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Romániában 1979 óta alkalmazzák az óraátállítást.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."