Színes » Érdekességek

Kerékpár: egyszerű és olcsó

Napjainkban kb. egymilliárd biciklit használnak világszerte. Milyen célból? Neked van?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 13., 11:33
1 hozzászólás. 

A 19. században találták fel a pedálos, kormányos szerkezetet, ami az évtizedek folyamán fokozatosan fejlődött, ma már rengeteg típust különböztethetünk meg, amik a céljának megfelelően fejlesztettek: az egyszerű városi biciklitől a versenykerékpárokig nagyon széles a skála. Alapvetően emberi erővel működik, a pedálok által előremozdított kerekek viszik a kormányozható szerkezetet.

Megtanulása gyerekkorban ajánlott, de sohasem késő – az ember később is tehet sok minden jót magáért és környezetéért. Egy európai felmérés szerint a kerékpárosok 48 százaléka azért ül kerékpárra, hogy szabadidejét hasznosan eltöltse. 21 százalékuk bevásárlási célra, 17% munkába-, 14% iskolába járásra használja kétkerekű járművét. A kerékpár - műszaki kialakítása és a hajtási energia szempontjából nézve - relatíve alacsony sebességgel halad.

Szasza

Ez már önmagában is veszélyt csökkentő tényező, mert a közlekedők számára több idő áll rendelkezésre a veszély észlelésére, felismerésére, megfelelő döntés meghozatalára és a veszély elkerüléséhez szükséges cselekvés végrehajtására. A kerékpár nem rendelkezik karosszériával és drága fedélzeti berendezésekkel, ezért a csak anyagi káros balesetek következményei várhatóan kevésbé súlyosak, mint gépjárművek esetén. A kerékpár nem igényel hajtásához a környezetre káros hatást kifejtő szénhidrogéneket. Sem benzin, sem olaj, sem gáz nem szükséges a hajtóerő létrejöttéhez. Nincsenek égési folyamatok, ennek következtében nem terheli az amúgy is igénybevett környezetet káros anyag kibocsátásával.

A kerékpár által keltett zaj elhanyagolhatóan alacsony mértékű. A kerékpár méretei kisebbek a személygépkocsi méreteinél. Egy személygépkocsi által igényelt útfelületen kb. 8 db kerékpár helyezhető el. A parkolási és tárolási problémák könnyen megoldhatók. A kerékpározás a közúti infrastruktúra egyszerű és olcsó kialakítását teszi lehetővé.

Székelyudvarhely ideális terep a biciklizéshez. Bringára fel!


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
PETman
2011-04-14 09:55:28
Bringa vs. Auto
Egy nagy nulla amit a bringarol, bringazasrol tetszett irni. Azert jo mert kisebb es lasubb az autonal!? Miert nem tetszett egy kicsit beszelni az utszeli bringas jelzesekrol, hogy azok azert vannak, hogy...mennyi jo hely van a kornyeken amit vaganyul be lehet bringazni kicsinek nagynak!? Szerencse nem vette el a kedvem a bringazastol, legfeljebb az UH-tol. Bocs a kellemetlenkedesekert.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."