Színes » Érdekességek

Katmanduban Szabó és Tóásó

Nepál fővárosába, Katmanduba érkezett május 23-án, hétfőn a két székelyudvarhelyi hegymászó, Szabó Zoltán és Tóásó István.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szines_csooju1705
Szines_csooju1705
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 24., 15:01
2 hozzászólás. 


Tulit Zsombor és Sükös József, az expedíció másik két tagja korábban visszatért a hegyről, egészségi állapotuk nem engedte meg a csúcstámadást. Katmanduban már az udvarhelyiekkel együtt véleményezték a közösen, majd külön-külön meghozott döntéseiket.

Az expedíciót sikeresnek értékelték - egészségesen, épen térhetnek haza, nem sodródtak veszélybe.

A Cso Oju idén áldozatot is követelt: „Katmanduba visszatérve szálloda, net, civilizáció. Személyes meglátásom, történetem a Cho Oyu megmászásának megpróbálásával: a könnyű nyolcezresnek nevezett hegyre szerintem nehéz felmenni, de még nehezebb lejönni. Háromheti ott tartózkodás alatt 10 próbálkozásból 1 sikeres megmászást láttam. Láttam kimerült embereket, ideiglenes hóvakságot, fagyási sérülést és meghalt egy holland fickó" - írja Szabó Zoltán a blogján. A csúcsig egyébként alig száz méternél több volt hátra, amikor a két udvarhelyi hegymászó vihar miatt kénytelen volt visszafordulni, nem sodorták veszélybe a testi épségüket és az életüket. Oxigénpalack nélkül haladtak felfele (Szabó és Tóásó nyolcezer méter felett voltak, ez romániai magyar hegymászórekord), a váratlanul kedvezőtlenre fordult időjárás keresztülhúzta a számításaikat. Expedíciójuk befejeződött, a négy hegymászó június első napjaiban érkezik haza.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2011-05-24 16:32:28
Gratula nekik.
avatar
Cukiné
2011-05-25 14:12:28
Gratulálunk!!!
Büszkék vagyunk rátok!!!Szép volt!!! :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."