Színes » Érdekességek

Fogyókúra: két kilóval könnyebben

Egy hét alatt egy kiló leadása a cél. Ezt bőven teljesítettem, így magabiztosan futhatok neki a jövő hétnek és az újabb kihívásoknak. Uh módra fogyok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

2012_0114_fogyas
2012_0114_fogyas
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. január 14., 19:30
4 hozzászólás. 

Mint ígértem, egy hét után eljött az első nagy megmérettetés, azaz megméretkezés ideje. Reggel a megszokott ütemben kezdtem a napomat: reggeli kávé, böngészés, amíg beindultak az alapvető életfunkcióim, és felvettem a napi ritmust. Ez a reggeli kávézósdi nem a legjobb a gyomornak, s már fontolgattam, hogy leszoktatom magam, de igen fontos szerepe van. Ez a csésze kávé az indítószerkezete a bélmozgásomnak, ami nem elhanyagolható a méretkezésnél.

2012_0114_fogyas

Fotó: Kakasy Botond

Ébredés és zuhany után ráálltam a mérlegre, lássuk mi is lett az eheti eredmény. Teljes meglepetés nem ért, mivel minden reggel rendszeresen méretkeztem, de nagy megnyugvással konstatáltam, hogy sikerült teljesíteni, sőt, túlteljesíteni a heti normát.

A múlt pénteken mért 84,7 kiló helyett a mérleg kijelzője most 82,7 kilogrammot mutatott. Ez pontosan két kilóval kevesebb hordoznivaló teher. Igaz a héten elért legalacsonyabb súlyom csütörtökön volt, 82,5 kilogramm, de a terv összejött.

 

Mitől mentek le a kilók?

Ahogy ígértem, semmi sport, vagy fizikai munka nem volt a héten. Két dologhoz tartottam magam, amennyire csak lehetett. Az egyik a mértékletes evés: ez legtöbbször napi két étkezést jelentett, amiből az első két óra körül történt. Ez az ebéd, ami egy szűk tányér levesből és egy visszafogott adag másodikból állt.

A második szabály a következő étkezés időpontja, ezt legkésőbb hat órára időzítettem – kisebb-nagyobb sikerrel sikerült is tartani. Ilyenkor leginkább azt ettem, ami volt otthon: egy kis hideg étel vagy valami maradék. A mértékletességet próbáltam szigorúan tartani és, ami minden étkezésre érvényes,

csak indokolt mennyiségű kenyeret ettem.

 

A délelőtti evés kihagyása nem szándékos megvonás. Ez valahogy így alakult ki bennem az évek során (helytelenül), ezért nem is jelent különösebb kihívást. Ellenben a késő délutáni vagy esti evés visszautasítása komoly önfegyelmet igényelt.

Ilyenkor mindig különböző cselekhez fordulok. Ezen a héten a tea jelentette számomra a menekülési útvonalat. Amikor az éhség kezdett maga alá gyűrni, akkor egy nagy bögre teát kortyolgattam, s ha már minden kötél szakadt, akkor leküldtem mellé egy kis kekszet is – ezzel nagyjából sikerült kihúzni a hetet.

A megszorítások ellenére is előkerült néhány karácsony óta dugdosott csoki és egyéb nyalánkság. Ezek komolyan veszélybe sodorták a heti teljesítményt, de a csábítás nagy úr.

 

Semmi sport, csak plusz mozgás

Bár azt mondtam, hogy a héten semmi sport nem volt, azért mégis becsúszott egy kis extra mozgás a megszokott mellé. A hét nagy részén a szerkesztőség négykerekűje kényszerpihenőn volt, így közlekedésem jelentős részét gyalogosra kellett fognom. Ez nem csak a fogyókúrámnak, de az egészségemnek is jót tett.

Hiába értem el többszörösen is a kitűzött célt, nem lazíthatok. Sőt. Valószínűleg nem minden héten lesz ilyen jó az eredmény. Ezért lényeges, hogy az átlag heti egy leadott kilót tartani tudjam.

A következő héten néhány újabb cselt vetek be: a délutáni, illetve késő esti evést és az ínyencségeket összevonom, és különböző gyümölcskompótokra redukálom. Ezek szinte mindenki éléskamrájában fellelhetőek, így valószínűleg nem jelent plusz kiadást.

2012_0114_fogyas

Természetesen, az eddig alkalmazott mértékletességet továbbra is jó tartani. Ezen a héten megpróbálok egy, vagy két alkalommal sportolni is. Ideje üzenni az izmoknak, hogy hamarosan „komolyabban" igénybe lesznek véve.

Azoknak, akik úgy érzik, hogy keveset esznek, és mégsem működik a dolog, ajánlok egy jó módszert, hogy biztosan tudják, tényleg keveset esznek-e. Néhány napig folyamatosan jegyezzük le mit eszünk és mennyi folyadékot iszunk: magyarán írjunk le mindent, ami bemegy a szánkon.

Ennek a kalória mennyiségét felbecsülhetjük a neten is fellelhető táblázatok segítségével. Bár lehet, ha legtöbben legyintenek, de egy kis számolás igencsak meglephet. Ezután már látjuk, hogy a napi kalóriafogyasztásunkat mennyivel lépjük túl. A kalóriaigényünket kiszámolhatjuk különböző táblázatok és kalkulátorok segítségével.

Legközelebb a kalóriák világába is jobban beleássuk magunkat, de addig se feledjük: csak mértékkel! Aki nem kezdett neki a saját fogyókúrájának, az ne csüggedjen. Sosem késő bekapcsolódni.


címkék: fogyas fogyokura

4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
geo
2012-01-15 10:55:24
Egy kis megjegyzest tennek. Idovel ajanlatos hozzaszokni a reggelihez is. Foleg akik 8-9-10re jarnak munkaba, vagy otthoni munkat, s foleg nagyreszt szellemi munkat vegeznek, vegyek a faradatsagot es egy 20 perccel hamarabb kelljenek fel, s ahogy a cikk szerzoje irta, mivel ilyenkor meg nem teljes a szervezet mukodese, amugy sem kivanunk sok etelt, de megeri egy rantotta, vagy 1-2 pohar tej, tea egy kis harapnivaloval. Azzal kezdodhet a nap, a kis idejeben valo reggeli nem okoz abszolut pluszt. S amennyiben ezt a modszert az ember 2 hetig be tudja tartani, lassan hozzaszokunk s minden a legnagyobb rendbe lesz, s az eredmeny tenyleg meglepo lesz. Akar az elvartnak a duplaja is lehet. Csak kitartas es mertekletesseg! Szep hetet!
avatar
tubarozsa
2012-01-16 10:59:22
Gusztustalan ,csámpás lábak a mérlegen!!!! :shock:
avatar
boti
2012-01-16 11:28:12
re:
avatar
tubarozsa
Gusztustalan ,csámpás lábak a mérlegen!!!! :shock:

Köszi. Ezzel szereltek össze, de majd a nagy futómű felújításnál kicseréltetem... talán még garanciális. :D
avatar
meliko
2012-01-16 11:49:45
Jok azok a labak, nem kell cserelni. Plane, hogy mozzsmar boogie sincs bennuk:D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."