Színes » Érdekességek

Szabadlábon a székelyföldi betyár

Ambrus Attila, a csíkszeredai származású egykori hoki kapus itteni idő szerint hajnali négy órakor szabadult a sátoraljaújhelyi börtönből. Tizenkét évet ült.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Viszkis
Viszkis
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. január 31., 16:13
1 hozzászólás. 

Az intézmény három bejárata közül a hátsón távozott a Viszkisként elhíresült rabló. Ambrus a '90-es években 30 rablást követett el pénzintézetek, postahivatalok és utazási irodák ellen – összesen 200 millió forintot lopott. Majd elfogása után nem sokkal megszökött a Gyorskocsi utcai ügyészségi fogdából. A letartóztatásáig elkövette a legnagyobb zsákmányt hozó OTP fiók kirablását – ötvenmilliót zsákmányolt. 2002-ben 17 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ebből a mai szabadulásáig 12 évet töltött le.

Viszkis

Szabadulása után Fábry Sándorhoz vezetett első útja – legalábbis a híresztelések szerint.

Börtönévei alatt kerámiákat készített, leérettségizett, angolul tanult és még a Dunaújvárosi Főiskolán a kommunikációt is elvégezte.

Nevét, a Viszkist arról kapta, hogy a támadások előtt a közeli kocsmában, presszóban felhajtott 1-2 deci whiskeyt. Alakját azóta is legendák övezik, olyannyira, hogy több számot ihlettet figurája: MC Orelmüller balladát írt, míg Ganxsta Zolee rapszámban emlékezik a Csíki Párducról. Sőt, rajongói is vannak, akik Free Viszkis (Szabadítsátok ki a Viszkist) feliratú pólókat gyártottak, egy amerikai újságíró, Julian Rubinstein pedig Ballad of the Whiskey Robber címmel könyvet írt róla. A dokumentumregényt magyarra is lefordították.

A Viszkis Csíkszentléleken született 1967. október 6-án. Másfél éves volt, amikor édesanyja elhagyta. Tízéves koráig nagymamája nevelte, majd annak halála után apai nagynénjéhez került. 1988-ban szökött Magyarországra. Főként az Újpesti TE csapatában volt hoki kapus.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
czymi53
2012-02-01 12:27:02
Ha börtönéveit ilyen jól ki tudta használni, akkor nem elveszett ember. Kívánom, hogy minél előbb és minél jobban be tudjon illeszkedni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."