Színes » Érdekességek

Beindítottuk a házi kokárdagyárat

Egy darab elkészültéig üzemeltük be a futószalagot és saját kezűleg gyártottuk le március 15.-re a kokárdánkat. Nézd meg te is, mi lett belőle.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

2012_0314_kokarda
2012_0314_kokarda
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. március 14., 12:30
2 hozzászólás. 

Március 15. a nemzeti ünnepünk. Ilyenkor felvesszük a szép ruhánkat, kitűzzük a kokárdát és kimegyünk a Patkóba, hogy meghallgassuk elöljáróink szebbnél szebb szónoklatait. Mi úgy gondoltuk, most mindezt egy saját készítésű kokárdával tesszük meg.

2012_0314_kokarda

Először is elmentünk beszerezni az alapanyagokat. Ezt az utunkba eső legelső méterárusnál meg is tettük. Mivel kezdő kokárdakészítők vagyunk, máris vettünk egy gyárilag hibás kokárdát, hogy legalább a készítés fázisait kiköbözzük.

Négy kokárdának való alapanyag beszerzése után – biztosra akartunk menni, hogy ha rontunk, akkor is tartson ki az anyag – már csak ügyetlen kezű kollégánkat, Csedőt kellett meggyőzni, hogy képes a kokárda elkészítésre.

Segédeszköznek egy ollót, tűt, és egy centist használtunk a precíz munka reményében. A vastagabbik piros-fehér-zöld színű szalagból egy húsz centiméter hosszú részt vágunk le. Ebből fog készülni a kokárda alapja. Ezt a piros részénél felfűzzük a tűre, majd a szalag végét összekötjük a tűbe fűzött cérnával. Erre sajátos technikát alkalmaztunk, a szalagot harmonikaszerűen összehajtogattuk, majd a tűvel a piros saroknál átszúrtuk.

Fontos, hogy a piros résznél fűzzük fel, mert így az belülre kerül. Az igazi kokárdán a nemzeti lobogó színei mindig belülről kifele haladnak, tehát a magyar kokárda belül piros és külső sáv a zöld. Minél jobban meghúzzuk a cérnára, annál szebben fodrozódik a kokárdánk kerek része.

2012_0314_kokarda

Ha megvagyunk ezzel, akkor a vékonyabbik szalagból vágjunk egy 8-10 centiméteres részt. Ebből formáljunk V betűt, majd varrjuk hegyével fölfelé az elkészült rész hátához. Buzgóbb kézimunkások a két szár végére akár nyíl alakú bevágást is készíthetnek – mi az egyszerűség kedvéért kígyónyelvhez hasonlóra vágtuk.

2012_0314_kokarda

A felesleges cérna eltávolítása után már csak egy dolgunk marad: az arányaiban ide passzoló biztostűt szúrjuk fel, szintén a hátsó részre. Ezzel tudjuk majd holnap az ünneplőkabátunkon rögzíteni az igazi, házilag, és nem utolsó sorban saját kezünkkel készített kokárdánkat feltűzni.

Hogy nekünk hogy sikerült a kokárda készítése? A videó mindent elárul.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2012-03-14 13:17:27
A kokarda szinte helyesre sikerult, ugyanis a szaraknal mindket zold sav kozepen kell legyen.
avatar
zterex1
2012-03-14 15:29:58
S bal oldalon hordjuk.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."