Színes » Konyha

Gazdag akarsz lenni? Egyél lencsét!

Anyagi jólét, gazdagság, szaporaság – a hiedelem úgy tartja, aki Szilveszter napján lencsét eszik, annak az újesztendőben bőségesen lesz, amit aprítania a tejbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Anyagi jólét, gazdagság, szaporaság: lencseleves.
Anyagi jólét, gazdagság, szaporaság: lencseleves.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 30., 15:03
0 hozzászólás. 

A Földközi-tenger vidékéről származó, „szemrevaló", egészséges, tápanyagokban gazdag, jól emészthető, de fogyókúrásnak közel sem nevezhető kultúrnövényt több mint 11 ezer esztendeje ismerjük és 8 ezer éve termesztjük – ennek ellenére, ellentétben a lencseimádó ázsiai népekkel, mi, európaiak elég ritkán fogyasztjuk. Bár a lencséből készült étel finom, olcsó és kiadós, a szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás és igazi energiabomba (100 gramm energiatartalma 340-350 kcal, 1430-1480 kJ) a kerekded, kicsi, közepes vagy nagyobb méretű magvakból készült főzelék, leves leginkább karácsonykor és újév napján kerül asztalunkra.

A szerencsehozónak kikiáltott, de a hétköznapi menüből méltatlanul száműzött, szerény lencsét elkészíteni nem nagy kunszt, ám néhány lencsés trükköt érdemes ismerni, betartani. Nem árt tudni például azt, hogy a kereskedelemben is kapható, különböző színű (zöld, fekete, sárga, piros) színű lencsefajtáknak nem csak a mérete, színe különböző, de íze is, így más és más ételek készítésére a legalkalmasabbak.

Az enyhén borsos ízű francia zöld lencsét leginkább levesnek és salátának jó elkészíteni. Az apró szemű fekete lencse hamar megfő, így percek alatt lehet hal- és csirkehúshoz kiválóan passzoló, ízletes köretet varázsolni belőle. A szintén gyorsan elkészülő, pépesre szétfövő vörös és az enyhén édes, dióra emlékeztető ízű sárga lencse szintén köretnek, pürének kiváló.

Az sem mellékes, hogy más hüvelyes növényekhez (paszuly, borsó) hasonlóan a lencse is szeles étel, ezért ha egy kiadós étkezés után nem akarunk „elszállni", legjobb, ha főzés előtt néhány órára beáztatjuk a lencsét. Tanácsos továbbá két lében főzni, azaz az első főzővizet leönteni és csak a másodikat fűszerezni ecettel, sóval. A lencse klasszikus zöldfűszere a babérlevél, de akkor sem rontjuk el a levest, főzeléket, pürét, ha a lencsét füstölt sonka levében rotyogtatjuk puhára, vagy citromlével savanyítjuk, tárkonnyal, petrezselyemmel, vörös hagymával, fokhagymával bolondítjuk meg. A behabarásnál sem árt óvatosnak lenni, ugyanis a lencse főzővize már önmagában sűrít, ezért ha nem akarjuk, hogy gusztustalan masszát kapjunk és megálljon a kanál az ételben, a rántást, habarást legjobb, ha híg lére eresztjük.

Lencse-szerencse – tartja a mondás, jobb lesz hát, ha a jövő évi mázlinkat nem bízzuk teljesen Fortuna istenasszonyra, az áhított bőséget egy ízletes lencséből készült étellel is bebiztosítjuk. A lencsés finomságok variációja végtelen, csupán csak azt kell eldönteni, hogy leves, főzelék vagy netán lencsés sütemény kerüljön-e az ünnepi asztalra. Segítségképpen „lehalásztunk" két gyorsan és egyszerűen elkészíthető lencseleves receptet. Bármelyiket is készítjük el, a siker garantált lesz, arról nem is szólva, hogy a laktató szilveszteri finomsággal a jövő esztendei szerencsénket és az anyagi jólétünket is tutira megalapozzuk.

Lencsekrém leves füstölt sajtkockákkal

Hozzávalók: 25 dkg lencse, 10 dkg füstölt sajt, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín,2 evőkanál mustár, fokhagyma, só, babérlevél

Elkészítés: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fokhagymával, babérlevéllel fűszerezzük, vízzel felöntjük, lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és beleszórjuk a pirított sajtkockákat.

Szilveszteri lencseleves

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, kevés zeller zöld, 20 dkg leveszöldség, 1 szál babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 3 darab szegfűszeg, 1 darab krumpli, só, 1/4 teáskanál egész fekete bors, 1 dl tejföl, 1/2 citrom leve, 2 pár virsli

Elkészítés: A lencsét főzés előtt egy órával áztassuk be. A zöldségeket pucoljuk meg, aprítsuk fel. A vékony csíkokra vágott szalonna zsírját kevés olajon pirítsuk ki, tegyük rá a zeller zöldet majd a hagymát, majd pár perc után a többi zöldséget is. A lencsét szűrjük le és adjuk a zöldségekhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, sózzuk meg, tegyük bele a babérlevelet és teatojásban a fokhagymát, egész borsot és szegfűszeget (így utána könnyen ki tudjuk venni). Fedő alatt főzzük tovább. A főzési idő felénél tegyük a levesbe a kockára vágott burgonyát. Ha kész, jöhet a tejföl (legalább 1dl, jól elkavarva). Citromlével savanyítsuk, végül pedig a 3 cm-es darabokra vágott virslit adjuk hozzá a leveshez. Aki szereti az erős, pikáns ízeket, az „feldobhatja" még csípős paprikával is.

Tipp: a virslit helyettesíthetjük magyaros (csípős, paprikás) lángolt vagy hagyományos füstölt kolbász karikákkal is.  


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."