Színes » Konyha

Megcsapott a hagyomány európai füstje

A 46. Szejkefesztivál kulcsszava a hagyományok ápolása volt. Volt, aki ezt népviseletbe öltözve tette, és volt, aki kifőzte a tradíciót.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

00-fozi-kikiriki
Benyaltuk a tulipánt? | fotó: Erdélyi Nóra
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 21., 18:46
0 hozzászólás. 

A kulturális felhozatalt idén egy gasztronómiai ínyencséggel, az Európai ízek a hagyomány jegyében című programmal fűszerezték a fesztivál szervezői. Mint később kiderült, ez valami olyasmi, mint amikor a takarító személyzetet tisztaságmenedzserként definiálják.

A domb aljában még balkáni illatok fogadtak: a sörsátrak mellett felállított tűzhelyen sült a miccs. Négy lejt kóstált a két kolbászkából, mustárral és kenyérrel körített adag.

A csíkit szintén 4 lejért csapolták.

Közeleg pünkösd, a csíksomlyói búcsú és Nyirő József újratemetése is. Nem csoda, hogy a híd előtt felállított stand bővelkedett Wass Albert és Nyirő József műveiben, de lehetett vásárolni a csíksomlyói Szűz Mária képével ékesített hűtőszekrényre ragasztható mágnest is. Aki megvette, értesítsen, hogy könnyezik-e, ha üres a frizsider.

00-fozi-rmdsz

A hagyományos étkeket nem volt nehéz kiszagolni: orrunknál fogva vezetett a színpad melletti sátrakhoz a hagyományosan szemet csípő füst.

A tűzhely fölé akasztott méretes bogrács körül nagy volt a sürgés-forgás, de hála az ismerősöknek, hamar tisztánlátók lettünk.

00-fozi-bunta

Négy csapat főzött európai, de a magyar gyomornak is tetsző ételt. Az udvarhelyieket a helyi RMDSZ és a polgármesteri hivatal csapata, a vendégeket a keszthelyiek és a békéscsabai testvérvárosok csapata képviselte. Utóbbiak kicsit elkolbászoltak, de amint megérkeztek, nagy vehemenciával láttak neki a híres csabai kolbász elkészítéséhez.

A nem fuszulykaleves te, babgulyás!

A tulipános csapat főszakácsa Kulcsár-Székely Attila színész volt, aki két kuktát is bevetett az alkalomra: a feleségét és az eljegyzésre kapott főzőedényt is.

Eredeti székely babgulyás rotyogott a bográcsban, amihez a Juniorban vásárolt csíkszenttamási szemes fuszulykát már éjszaka megfőzték – sorolta Kulcsár.

00-fozo-bab

A fűszerezésben semmi extra dolgot nem követtek el, azon kívül, hogy a székely vért is pezsdítő Egri Bikavérrel locsolgatták a kreációt. Biztosan az európaiság jegyében.

Jó gazda módjára tiszteletét tette a sátorban a leköszönő polgármester is – sebtében kettőt kavart is a fakanállal.

Az ízelítőül kapott áfonyapálinka fogyasztása kicsit késleltette a fotózást, így már csak távozóban kaptuk lencsevégre az elöljárót, aki a főzőcskéző hölgyeknek egy szál gerbera megmutatásával kedveskedett.

Az előkészület megérte, mert a babgulyás készült el a leghamarabb. Kulcsár babos kötényben és főkötőben, stílusosan a RMDSZ jelöltek sátra mellett osztogatta ingyen.

Szelídített vadmalac mackótésztával. 

Zalai borral kínáltak és – a húst kivéve – zalai alapanyagokból főzték a balatonfelvidéki gulyást medvefejes csipkedettel a keszthelyiek. Nem tudjuk, csipkelődni akartak-e, amikor vaddisznópörköltet harangoztak be. Kiderült, hogy nem pörkölt, hanem gulyás és a disznó is szelíd.

00-fozo-mackok

A csipkedett a mi csipetkénknek felel meg a medvefejes változatot pedig Szabi, a fazekasmestertől tanultuk. Macerás művelet a kissé ragacsos tésztából mackófejre hasonlítót formázni, volt, aki addig csipkedett, amíg egy egész alakos medvét gyurmázott.

Praktikusabbnak tűnt a hagymafésű – a szabályos hagymaszeleteléshez szükséges eszközt meg is kaptuk ajándékba.

Kalbász szívvel, lélekkel

A csabai kolbásznak híres a neve, mert minden csabainak benne a szíve! – a békéscsabai Kolbászklub Egyesület elnöke büszkén idézte a „kalbász” himnusz refrénét. Amíg a csapat berendezkedett a híres „kalbász” elkészítéséhez, töltéséhez, Uhrin Zoltán elnök valóságos kiselőadást tartott az ínyenc falatról.

00-fozi-csabai

A csabai az egyetlen kolbász, amiben nincsen bors, de bőséggel jár bele erős és édes pirospaprika, őrölt kömény, só, fokhagyma. Csak sertéshúsból gyúrják. 10 kiló kolbászban 7 kiló a nemes sertéshús és 31 százalék a zsiradék.

A hozzávalókat nem őrölik apróra, 8-10-es lyukú darálón aprítják. A masszát egy napig pihentetik, aztán töltik vastag vagy vékonybélbe.

Egy napi szikkadás után tölgy, bükk vagy gyümölcsfa füstje fölé lógatják. Ahol nincs mód a nemes tűzre, megteszi a kukoricaszárból vagy csutkából „csiholt” parasztos a füst is.

Pityókástokány szejkevízzel

Hagyományos szejkei vízzel főzött hagyományos pityókás gulyás– viccelt a hivatal csapatának főszakácsa.

00-fozi-pityakas

Az ételnek sóval, borssal, paprikával, gulyáskrémmel adták meg a módját.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."