Színes » Nagyvilág

A sanghaji világkiállításra viszik a chilei mentőkabint

A sanghaji világkiállításra szállítják az egyik mentőkabint, amelyet a chilei bányászok kimentésére készítettek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 20., 08:04
0 hozzászólás. 

Három mentőkapszula készült a 33 bányász kimentésére, aki omlás következtében a San José-i réz- és aranybányában, 622 méteres mélységben 69 napon át sínylődött. A Shanghai Daily internetes oldalán idézi Rodrigo Hinzpeter chilei belügyminisztert, aki elmondta: a bányászok kimentésére használt Fénix II mentőkapszulát a chilei főváros főterén állítják ki, a Fénix I-et viszont hamarosan az október 31-én véget érő világkiállításra szállítják Sanghajba. A harmadik prototípust a beomlott bánya közelében fekvő Copiapo város egyik terén teszik ki közszemlére.

Egyes hírek szerint az egyik mentőkabin már megérkezett a fővárosba, az elnöki palotához, ahonnan a chilei városokat érintő "turnéra" indul majd.

Szasza

A henger alakú, acélból készült mentőkabinokat a talcahuanói hajógyárban építették. A több mint 400 kilogrammos, 3 méteres kapszulán belül 1,9 méter magas, 53 centiméter átmérőjű helyet alakítottak ki a bányászok számára. Ebben tették meg állva a több mint 600 méteres, 10-15 percig tartó utat a földfelszínig.

A kabinba beépítettek három, sűrített levegőt tartalmazó tartályt, valamint egy mikrofont és videokamerát is, amelynek a segítségével a kapszulában lévő bányász kapcsolatot tarthatott fenn a mentőcsapatokkal és a vájatban lévő társakkal is. A kabinban alulról kialakítottak vészkijáratot is, amelyen keresztül a bányász visszaereszkedhetett volna a tárnába, ha a berendezés beszorul, de szerencsére erre nem volt szükség.

A bányászokat múlt szerdán mentették ki, 22 óra alatt. Hírtelevíziók révén a bravúros életmentő akció élőben látható volt szerte a világon.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."