Színes » Nagyvilág

Kelet-európaiak is vállalhatnak munkát Németországban májustól

Németországnak szüksége van a szakképzett külföldi munkaerőre – jelentette ki kedden egy rádióinterjúban Rainer Brüderle német gazdasági miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 07., 13:01
0 hozzászólás. 


A miniszter azzal összefüggésben tette ezt, hogy Németországban idén májustól korlátozások nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unió keleti tagállamainak lakosai – írja a manna.ro.

„A német gazdaság hosszú távra szóló fejlődését inkább veszélyezteti, ha nem lesz elég szakképzett munkaerőnk – fejtette ki a tárcavezető. – Ezért örülnünk kell, és ki kell használnunk a szabad munkavállalásban rejlő lehetőségeket a német gazdasági növekedés felgyorsítására."

Nem számít semmilyen zavarra a munkaerőpiacon Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős tagja sem, miután Németország mellett Ausztriában is szabaddá válik a munkavállalás. A politikus az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, megalapozatlanok azok a félelmek, amelyek szerint a német és az osztrák munkaerőpiac májusban esedékes teljes megnyitása után nagy roham várható ezekben az országokban.

A magyar biztos visszautasította a szakszervezetek félelmeit is, miszerint a szabad munkavállalás bérdömpinget eredményez: utalt arra, hogy Kelet-Közép-Európában a bérek lassan, de biztosan közelítenek a nyugatiakhoz. Andor László a munkaerőpiacát hamar megnyitó Nagy-Britanniát hozta fel példaként, mondván: a brit gazdaság profitált a kelet-európaiak beáramlásából.

Ausztria és Németország az a két régi uniós tagország, amely az EU 2004-es bővítésekor hét év átmeneti időszakot kért munkapiacának védelmére, és csak részben nyitotta meg piacát az új tagországok munkavállalói előtt.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."