Tech » Game

Játssz más gépén, ha nem elég a tiéd

Unod, hogy a számítógéped fejlesztésére költöd az összes zsebpénzed, csakhogy játszhass? Megjött a megoldás: a cloud gaming.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tombraider

Kattints és játssz gyerekkorod kedvencével!

Két Facebook bejegyzés között is újraélheted a...
barbie

Szépek és okosak − ezeket találták fel 2016-ban

Tavaly olyan tárgyakkal gazdagodott a világ, mint...
DSC 0460

Kipróbáltuk a Pokémon Go-t! Olyan cuki!

Hipszterkedtünk egyet, és miután már kezdett lecsengeni...

Szines_tech/onlive1309
Szines_tech/onlive1309
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. szeptember 13., 12:43
0 hozzászólás. 

Továbbra sem olcsó hobbi a PC-játék. A minden erőforrást felemésztő, gyakran a legújabb technológiát igénylő programok élvezhető futtatása gyakori fejlesztést igényelnek. Súlyos összegekért tudjuk folyamatosan szinten tartanunk gépünket.

 

Felhőtlen felhősödés

A megoldás megérkezett: játsszunk kedvenceinkkel más gépén, interneten keresztül. Ez a cloud gaming. Az angol kifejezést leginkább felhőjátéknak lehet fordítani, de nyilván nem arról van szó, hogy kifekszünk a fűbe, és megpróbáljuk kitalálni, melyik felhő hasonlít a leginkább mondjuk Bunta Leventére.

Szines_tech/onlive1309

Az adott játék nem a saját gépünkön fut, hanem egy combos szerveren, valahol a világ egyik szögletében. Nekünk csak az élménnyel kell törődnünk. A sebességgel nem lesz bajunk. Azért annyi megkötés van, hogy legalább 2 megabites sávszélességű internettel rendelkezzünk. De ez sem indok: hasonló és nagyobb csomagokat is potom áron bármelyik hazai internet-szolgáltató ajánl.

Próbaként, amennyiben a YouTube HD felbontású videóit gond nélkül tudjuk nézni, akkor a távjátékkal sem lesz problémánk. Vizuális élményben is hasonlóra számíthatunk: nem kapjuk ugyanazt a csilli-villi grafikát, mintha saját gépünkön játszanánk, de a tapasztalat azt mutatja, megéri a kompromisszum. Helyenként szőrösödik a kép, de

az élmény leírhatatlan.

 

Pár perc a regisztráció, a kliensprogram letöltése. Ezt követően azonnal belevághatunk a játékba.

A sebesség elképesztő – egyik percben még a Warhammer: Space Marine-ban henteljük a galád orkokat, a másikban már némi virtuális benzingőzt magunkba szippantva ülünk egy raliautó volánja mögött a Colin McRae nevével fémjelzett Dirt széria harmadik kiadásában.

Szines_tech/onlive1309

Az általunk próbált OnLive szolgáltatás tartogat még néhány érdekességet: ízelítőként bekapcsolódhatunk mások játékába, és bámbulhatunk azon, ahogy épp hullnak az elektronikus katonák a Homefrontban. Vagy ha úgy tartja úri kedvünk, tíz másodperces felvételeket is készíthetünk legszebb teljesítményeinkről, amelyekkel feszíthetünk a haverok előtt.

Van pár megkötése is a koncepciónak. Erősen függünk a kiadó ajánlatától. Bár a legtöbb új és nagy név elérhető a kínálatban, megtörténhet, hogy idővel egyik-másik eltűnik.

 

Szépséghibás játéktér

Már éppen örvendezve kattintottunk volna a Buy gombra, amikor ismét pofáncsapott a realitás: vásárolni csak amerikai vagy kanadai számlázási címmel, illetve bankkártyával lehet.

Szines_tech/onlive1309

Igaz lehet Plastik Józsi sejtése, miszerint a játékterjesztők lobbijának szelét érezhetjük – ők leginkább azt szeretnék, hogy jó drágán vegyük meg termékeiket az akár néhány napos előfizetés helyett.

Ettől függetlenül egy próbát mindenképp megér a cloud gaming – az OnLive szinte az összes címre kínál ingyenes kipróbálási lehetőséget. Ez harmincpercnyi játékot jelent, amibe biztosan nem fér bele egy végigjátszás, de egy tömény ízelítőt mindenképp kapunk.

Az OnLive nem marad kihívó nélkül: csak idő kérdése, hogy megjelenjen egy európai rivális, és akkor várhatóan mi sem maradunk ki az olcsó mókából.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."