Tech » Game

Szépek és okosak − ezeket találták fel 2016-ban

Tavaly olyan tárgyakkal gazdagodott a világ, mint például a saját magát befűző cipő. 2016 legérdekesebb találmányaiért kattints!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tombraider

Kattints és játssz gyerekkorod kedvencével!

Két Facebook bejegyzés között is újraélheted a...
DSC 0460

Kipróbáltuk a Pokémon Go-t! Olyan cuki!

Hipszterkedtünk egyet, és miután már kezdett lecsengeni...
facebook-messenger-basketball be

A világelit tagja lehetsz a titkos Facebook játékkal

Több mint 40 millióan játsszák a Facebook titkos...

barbie
Már nem csak modell alkatú Barbie létezik! Fotó: dezeen.com
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. január 16., 12:31
0 hozzászólás. 

A Time magazin évről évre közzéteszi a legjobb, újonnan kifejlesztett találmányok listáját. Így történt ez idén is, a 2016-os összeállításba sokszínű és érdekes fejlesztések kerültek be, amelyeknek célja, hogy megkönnyítsék az emberek életét szerte a világon. A dizájntalálmányok listájára ezúttal felkerült egy kreatív focipálya Thaiföldről, az eddig látott legesztétikusabb fogkefe, akárcsak a realisztikus testalkatú Barbie-babák.

A Time 25-ös listájából 10-et mutatunk be most, a feltalálókról és a részletekről angol nyelven itt olvashatsz, a Format magazin cikkében.

1. Flyte - a lebegő villanykörte

Simon Morris amerikai feltaláló tinédzser kora óta arról álmodott, hogy lebegő tárgyakat tervezzen. Korábban a Nike lebegő cipős projektjén, illetve egy szintén "levegőben lógó" gördeszkán dolgozott.

flyte-simon-morris

A Flyte névre keresztelt legújabb találmánya az elektromágnesességre alapoz, ennek segítségével egyszerre vezeti az elektromos energiát a villanykörtébe és lebegteti a fényforrást. Az ötlet nem Morrisnak jutott eszébe először, Nikola Tesla az 1890-es években már kísérletezett a vezeték nélküli áramvezetéssel. A Flyte megalkotásánál a fiatal feltaláló kiválóan ötvözte a technológiát az esztétikával. Morris korábbi hasonló találmánya a Lyfe, ami egy szintén lebegő virágcserép.

2. Morpher: az összehajtható sisak

Jeff Woolf találmányát a mindennapi igények ihlették. Az angol úriembernek feltűnt, hogy a londoni biciklisek többsége nem visel sisakot, annak ellenére, hogy a város sűrű forgalmában igencsak népszerű bérelt kerékpárral közlekedni.

morpher

Hogy megértse a jelenséget Woolf kutatást végzett, így derült ki, hogy a kerékpározók többsége kényelmetlennek tartja egész nap magával cipelni a nagy méretű sisakot. Hogy ezt a problémát megoldja, egy műanyag lemezekből álló összehajtható sisakot tervezett, amely összecsukott állapotában gyakorlatilag lapos, így jóval kisebb helyet foglal el, ugyanakkor megfelel az amerikai, illetve az európai biztonsági előírásoknak is.

3. Napelemes tetőcserép

A hagyományos tetőre szerelhető napelemek helyett a Tesla és a Solar City egy olyan szerkezetet fejlesztett ki, amely látszólag a szokásos cseréptetőhöz hasonlít, de valójában üveg napelemek vannak bele építve. Az úttörő találmány az utcáról nézve hagyományos tetőnek néz ki, a lényeges különbség csak felülnézetből látszik.

tesla roof

A Solar City egyébként a második legnagyobb napenergiával foglalkozó cég az Egyesült Államokban, ők tervezték többek között az akkumulátorokat a Tesla elektromos autóiba. A Solar City vezetője és alapítója szerint az innovatív tetőfedő élettartama legalább kétszerese a hagyományos cserépnek, olcsóbb, kisebb súlyú és nem mellesleg energiát termel.

4. Nike HyperAdapt − a cipő, amely igazodik a viselőjéhez

A Nike 2016-ban tulajdonképpen a Vissza a jövőbe 2 című filmben már megjelenő Nike Mag elnevezésű cipő mintájára alkotta meg az ember lábához igazodó szuperlábbelit. A HyperAdapt, ahogy a neve is elárulja, érzékeli a viselője súlyát és automatikusan rászorítja a fűzőket a lábra.

nike

A dizájnereknek több kihívással is szembe kellett nézniük a munka során, mint például kellően könnyű elemet találni a cipő belsejébe, vagy a könnyű és tartós fűzőket kifejleszteni. A termék tavaly novemberben került piacra Amerikában, 720 dollárért.

5. Szokatlan futballpálya Thaiföldön

Egy thaiföldi ingatlanügynökség a bangkoki szűk tereket próbálta minél kreatívabban kihasználni, és futballpályát tervezett a kihasználatlan, szabálytalan felületekre. A dolog érdekessége, hogy bár a felület nem szabályos téglalap alakú, mégis egyenlő játékteret biztosít a két csapatnak.

ap-thai

Az ügynökség eddig két ilyen futballpályát nyitott meg Bangkok egyik negyedében, de továbbiakat is terveznek. „Ez a projekt attól kiemelkedő, hogy a közösség igényeinek próbál elsősorban eleget tenni, a végső felhasználónak akar minél nagyobb mértékben kedvezni" – mondta az AP Thailand egyik fejlesztője.

6. Cannabis élmény - szabályozva

Egy kaliforniai vállalat a legális cannabis fogyasztás egyre növekvő igényeinek eleget téve alkotta meg a speciális eszközt, amely az elektronikus cigarettához hasonlóan működik, használója tulajdonképpen belélegzi a cannabisból származó olaj párlatát. A pipákban pontosan kiszámolt hatóanyag mennyiségek vannak, amelyek bizonyos érzések felerősödését eredményezik, mint például a nyugalom, boldogság, megkönnyebbülés.

hmbldt

A hmbldt nevű vállalat a hagyományos gyógyszerek alternatívájaként kínálja a terméket, és állításuk szerint természetes megoldást nyújtanak az alvásprobémákra, szorongásra vagy fájdalomra.

7. Hello Sense, az intelligens ébresztőóra

James Proud 12 éves korában kezdett weblapokat tervezni egy kis extra zsebpénzért. 18 évesen létrehozta a GigLocator.com nevű oldalt, amely képes nyomon követni a felhasználók kedvenc együtteseinek koncertturnéit. Ezért az ötletért vállalkozói ösztöndíjat is kapott.

2012-ben megalapította a Hello nevű vállalatát, amely az alvásproblémák kezelésére szakosodott. Így született meg a Sense elnevezésű intelligens ébresztőóra, amely egy párnához kapcsolt szenzor segítségével adatokat gyűjt a felhasználó alvásminőségéről. Figyeli a fényerőt, a zajszintet és a hálószoba levegőjének páratartalmát is.

hello sense

Ha valamelyik tényező nem megfelelő szinten van, a készülék jelez, illetve az alvásról begyűjtött adatok alapján akkor ébreszti fel az embert, amikor az természetes módon készen áll a felébredésre.

Az alkotó célja – saját bevallása szerint − az volt, hogy diszkréten csempéssze be a technológiát a mindennapi életbe, hogy a Hello Sense egyszerre legyen hasznos és hangulatos.

8. Quip: az esztétikai gyönyört okozó fogkefe

Simon Enever és Bill May fejében még 2012-ben, egy különösen hosszú fogászati vizsgálatnak köszönhetően született meg az ötlet, hogy egy egyszerű eszközt alkossanak, amely szexivé teszi a fogápolást.

quip2

Így alkották meg a Quip elnevezésű elektromos fogkefét, ami inkább hasonlít egy kozmetikai eszközre, mint egy szájápolási berendezésre. A tervezők úgy gondolták, hogy az emberek jobban odafigyelnek a fogaik egészségére, ha nem szájápolásként, hanem szépészeti beavatkozásként tekintenek a napi két alkalommal ajánlott fogmosásra.

A Quip neve is erre utal, a feltalálók azt szeretnék ugyanis, hogy a „daily equipment", vagyis a mindennapos jó közérzetért felelős felszerelés része legyen az esztétikus fogkefe.

9. Okos étkészlet

Ezt a találmányt is a mindennapok nehézségei inspirálták. Sha Yao Taiwan-i származású ipari formatervező egy évig gondozta Alzheimer kórban szenvedő nagymamáját, aki egyre kevésbé volt képes gondoskodni önmagáról, az önálló étkezés is problémát jelentett számára.

Sao Amerikában töltött tanulóévei alatt tervezte meg az Eatwell nevű eszközöket, amelyek megkönnyítik a valamely betegségben szenvedő emberek életét. A kilenc darabból álló étkészlet tervezése közben Sha Yao ápolókkal konzultált, öregotthonban önkénteskedett és az Alzheimer kórt is tanulmányozta.

eatwell

Az eszközök élénk színei segítenek a szellemileg károsodott személyeknek, hogy megkülönböztessék az edények külső részét a belsőtől, illetve az ételt az evőeszköztől. A tálak és poharak alja csúszásmentesítve van, illetve a kanalak és a tányérok belseje is speciális formát kapott, hogy a betegek könnyebben ki tudják kanalazni az ételt belőlük.

10. Hordozható menekültszállás

Ki más találhatta volna fel az összeszerelhető és hordozható menedéket, mint az Ikea alapítványa?

Az eredetileg a menekültek számára készült ideiglenes szállásnak tervezett Better Shelter a sátrak helyett kívánt jobb alternatívát nyújtani. A kis 17,5 négyzetméteres mobilházakat négy óra alatt szerszámok nélkül össze lehet rakni. A svéd vállalat olyan technológiát szeretett vona kínálni a humanitárius szervezeteknek, amelybe érdemesnek látják befektetni.

better-shelter2

A kis házacskák öt ember befogadására alkalmasak, és három évig nyújtanak menedéket. Az eredeti tervekben nem szerepelt, de időközben kiderült, hogy az elemeket különböző módon összeszerelve ideiglenes iskolákat, vagy rendelőket is építhetnek belőle. Per Heggenes, az Ikea Alapítvány vezérigazgatója szerint az összeszerelhető menedékhely kiemelkedő tulajdonsága, hogy biztonságot nyújt, és ez mindennél fontosabb.

A tavalyi év reform találmányai között találunk még gömb alakú autógumit, szuper csendes hajszárítót, összehajtható drónt, és infravörös fényt használó lázmérőt, de bekerült a legjobb 25 közé az Apple vezeték nélküli fülhallgatója, az AirPods is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."