Tech » Game

Kipróbáltuk a Pokémon Go-t! Olyan cuki!

Hipszterkedtünk egyet, és miután már kezdett lecsengeni a Pokémon GO őrület, mi is letöltöttük az applikációt és vadászatra indultunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tombraider

Kattints és játssz gyerekkorod kedvencével!

Két Facebook bejegyzés között is újraélheted a...
barbie

Szépek és okosak − ezeket találták fel 2016-ban

Tavaly olyan tárgyakkal gazdagodott a világ, mint...
facebook-messenger-basketball be

A világelit tagja lehetsz a titkos Facebook játékkal

Több mint 40 millióan játsszák a Facebook titkos...

DSC 0460
Pokemon GO, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, LÁZÁR BEÁTA, GÁL ELŐD
2016. augusztus 10., 15:54
0 hozzászólás. 

Biztos észrevettétek, hogy mostanában kicsit lassabban kerülnek fel a hírek, és kicsit vékonyabb az uh.ro. Na, most megtudjátok, miért.

Kéthetes készülődés után végre rávettük magunkat, miután a Minden-pokémonozó-hülye-én-sose-próbálnám-ki része a szerkinek szabadságra távozott, hogy kipróbáljuk, mi az, amiért lelövetik magukat, vagy vonat elé lépnek az emberek.

Pokemon

Előddel, Edittel és Beátával, a gyakornokunkkal hármasban vágtunk neki a nagy kalandnak. A telepítés része könnyen ment a dolognak, pikkpakk feltettük a cuccot a telefonokra. A megnyitás és bejelentkezés már kevésbé ment zökkenőmentesen.

Hogy miről is van szó?

Mindenkinek ismerősen cseng a Pokémon szó, amelyre legtöbben először a rajzfilmre asszociálnak, de a Nintendo cég eredetileg egy kézi játékkonzolra tervezett szerepjátékként indította el 1996-ban.

 

A Nintendo, mely a játékkonzol-piac meghatározó szereplője volt, az elmúlt években nagyon háttérbe szorult. Idén azonban új játékkal rukkolt elő, mely rohamosan bejárta az egész világot. Rengeteg pozitívum és negatívum sorakoztatható fel a játék mögé, de ez mind eltörpül a sikere mellett.

 

A Pokémon szó egy angol kifejezés összevonásából született, a PocketMonsters-ből, melynek jelentése zsebszörnyek.

 

A Pokémon Go játék lényege az, hogy a felhasználó egy kiterjesztett valóságban keresi ezeket a kis zsebszörnyeket, begyűjti őket, szintet lép, fejleszti őket és akár harcba is indítja. A játék tehát a vadászat, a gyűjtögetés és a harc ősi motívumait rejti, amire az emberek – a jelek szerint – nagyon rákattantak.

Egy gyenge androidos telefonon, noha találtunk erre is egy verziót, nem jutottunk tovább az indítóképernyőnél. A szoftverfrissítésből kimaradt négyes iPhone már jobban teljesít, ott a bejelentkezésnél akadt el a dolog.

Google fiókkal vagy a cég hivatalos oldalán létrehozható Pokémon Trainer Account-tal tudunk belépni, de Beáta telefonja a biztató kezdés után itt leáll: – Várom a csodát! – mondja. Előd is felkiált, amikor nála sem indul: − Itt az ideje a telefoncserének!

Az idegesítő zene után egyszer csak megjelenik Professor Willow – az egész játék angol nyelven fut −, aki a Pokémonok felkutatásának szentelte az életét, és felkér arra, hogy legyünk az asszisztensei, csak ránk várt. Megtisztelő, és amúgy is könnyű az uh.ro-t (tessék vigyázni, nem Udvarhelyi Híradót!) táncba vinni, boldogan vállalkozunk rá.

Választhatunk, hogy fiúként vagy lányként szeretnénk tovább élni pokévadász életünket. A lila hajú, zöld szemű csajt választjuk. Majd rögtön körül is nézünk az előttünk levő térképen.

Pokemon

„You're such a talented Pokémon trainer" – fogadja Editet az üzenet, miután Katona asztalán (mi lesz itt!) befogjuk az első Pokémonunkat. A nagy izgalomban nem sikerült lencsevégre kapni a Squirtle névre hallgató türkíz teknős jószágot.

Beáta annyira bezsongott, hogy ezt a videófoszlányt, még ha Pokémon nem is látszik rajta, muszáj nektek megmutatnunk.

Furcsálltuk, hogy nem jönnek irodánkba a rettegett Pokémon-vadászok, de később megtudtuk, minden játék kezdésekor megjelenik egy Pokémon. Sőt, lehet, hogy több is, közülük választhatunk, kit golyózunk ki.

Egy kicsit elveszve a játékban, megindultunk a Bethlen negyedi park irányába, ahol mutatott valamit a térkép, de hogy mit, arról fogalmunk sem volt.

Az első Pokéstopunknál azonban kétségbeesésünk hamar szertefoszlott, hiszen egy ifjú pokémester sietett a segítségünkre. Az Orbán Balázs Általános Iskola 11 esztendős diákjára, Simó Gergőre úgy akadtunk, hogy barátai azt kiáltották neki: „Tedd le a Pokémont". Beáta kért segítséget az ifjú szenszeitől, aki végig kalauzolt minket a pokémonok világában.

A srác csak másfél hete kezdte, és már a hetes szinten van, büszkén mutatta nekünk Pokémon-gyűjteményét. A későbbiekben értesültünk arról, hogy az első szinteket gyorsan elérhetjük, utána már nehezebb a dolgunk, a srác kollekciója mégis ámulatba ejtett minket. Ahogy nyelvi választékossága, kedvessége és segítőkészsége is.

DSC 0438

Neki azért is nehezebb elérnie a szinteket, mert folyton ingyenes wifit kell keresnie. Ha a központban vagy a Dávid Ferenc téren telefonját babráló gyereket látunk, legyünk együttérzőek. Lehet, hogy a wifi miatt szalaszt el egy nagyon értékes pokémont.

− Tegnap láttam egy nagyon ritkát. Charizard a neve, azt hiszem!

− S nem kaptad el?

− Nem, nem ért odáig el a wifi.

Beátától tudjuk, aki egy ismerősétől tudja, hogy a Charizard például egy igen ritka valami.

Szent Pokémon!

Ami vicces a játékban, hogy ilyen szent helyeken vannak a Pokéstopok, mint a Kis Szent Teréz Plébánia, vagy Szent Imre szobra, illetve Márton püspök szobra. A katolikus templomnál tetten is értünk egy olyan édi Pokémont, hogy rögtön el kellett nevezni vattacukornak.

Amikor a Pokémonok kellően közel vannak, rezeg a telefon. A képernyő alján található kis fehér sávon azt követhetjük, hogy a közelünkben épp hány pokémon tartózkodik.

A színes pokémonok már megvannak a gyűjteményünkben, amelyikeknek csak a sziluettjük látszik, azok nincsenek – tudtuk meg Gergőtől.

A Pokéstopnál meg kell pörgetni a táblát, és akkor labdákat, tojásokat kaphatunk, ezeket úgy lehet megszerezni, hogy ujjunkkal a megjelenésük után gyorsan rájuk bökünk.

A tojás még egy rejtély. Az ötös szintnél sikerült szereznünk egy inkubátort. Gergő mondta, hogy a tojásból egy inkubátor segítségével pokémont lehet nevelni. A nevelés úgy megy, hogy beteszed a tojást az inkubátorba, aztán sétálsz vele 5 km-t, de Gergő szerint vannak 10 km-es tojások is.

Úgy sejtjük, kikelés után ki lehet őket lőni, de nem biztos, hogy lesz szívünk hozzá. A pokémon neveléséért is pontokat kaphatsz. S akkor itt nem képzeltük el azt a beszélgetést, amikor Elődtől megkérdezi az anyukája, hová megy, és Előd azt válaszolja, megy megsétáltatni a tojásait.

A különböző fajtájú pokémonoknak – vigyázat, mérgezőek is vannak – különböző a pontértékük. Ha többet kigyűjtesz belőlük, evolve-olni lehet őket, azaz egy magasabb rendű és nagyobb értékű fajtává válnak. Sikerült is egy Pidgey-ből Pidgeotto-t gyártanunk.

Pokemon

Ez attól jobb, hogy keresztneve is van? – tette fel a költőit Előd.

Van az a szint

Az ezreseknél vannak a szintek határai, minél magasabb szinten vagy, annál több ezer XP-t kell kigyűjtened. A második szint eléréséhez elég az 1000 XP.

Ezt nagyon könnyű elérni, mert minden új fajtájú Pokémonért 500 XP jár, és az elején elég könnyű új fajtákat begyűjteni.

A pokéstopok meglátogatása is az XP-k szaporításával jár. A Pokéstop az elején kéken világít, ha megpörgeted, kék lesz, majd egy idő után visszavált ismét kékre, azaz megpörgethetőre. Mi csak néztünk ki a fejünkből, és ha nincs Gergő, akkor ma biztosan nem tartanánk a hatos szintnél.

A szintváltáskor ajándékokat kapsz, az első szinteknél labdákat, szerencsetojást vagy tömjént (Incense), minél magasabb szinten vagy, annál többet és több fajtát. Most olvastuk, hogy maximum negyven szint van – kérdés, hogy akkor itt már ki van játszva a játék, vagy még vannak kihívások benne.

A tömjén Gergő szerint arra jó, hogy odavonzza a pokémonokat. Így ült fel egy undok szörny otthon a lapítóra, miközben a fazékba akartuk dobni a hagymát. Hirtelen nem tudtuk, hogy a késhez vagy a labdához nyúljunk. Kizárólag önszorgalomból kapcsoltam be otthon a játékot – mondja Edit. Az ötös szintet kellett mihamarabb elérnünk, hogy a Mórában vagy a Vasszékelynél – egyelőre ezeket a harcmezőket találtuk meg − csatázni is tudjunk. De még nem tettük.

Gergőt hazaszólította az édesanyja, s így mi edző nélkül maradtunk. Kinéztünk egy gördeszkás pokémonozó gyereket új mesternek, ám ekkor lemerült a telefonunk és szomorúan hazakullogtunk. A poké legyen veletek.

Ui. Ha tudjátok, hogy kell harcolni, találkozzunk holnap a téren, csak írjatok hozzászólásban!

Miért szeretjük a Pokémon Go-t?

Mert profi a grafikája.

Mert jó a történet és aranyosak a figurák.

Nem folyik vér a harcban.

Könnyű sikerélményt elérni vele.

Mert megtanít térkép alapján tájékozódni.

Mert megismered általa a városok nevezetességeit.

Mert megtanulsz/gyakorolsz angolul.

Mert visszahozza a gyerekkorunkat nem csak a kilencvenes években futó mese által, hanem a mesei és a valós elemek ötvözésével.

 

Miért nem szeretjük a Pokémon Go-t?

Mert balesetveszélyes és állítólag függővé tesz (mindjárt megvan a hetes szint!)

Mert a pokémonok gyakran játszóterek, iskolák, óvodák és bölcsődék környékén vannak, ami veszélyes, és gáz arra sétálni egy mobillal, ha nincs gyereked. Próbáld ki, hogy néznek rád a gyerekek!

Nagyon eszi az akksit.

Kimelegszik tőle a telefon.

Diszkriminatív – csak a fejlettebb és drágább eszközökön megy.

Mindenki tudja, hogy Pokémonozol, tehát te is olyan hülye vagy.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."