Tech » Mobil

Vírus fertőzi az androidosokat

A Google Play áruházból letölthető applikációk fertőztek meg több millió androidos okostelefont. Lehet, hogy a tiéd is köztük van?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

android tel-1
Fotó: Kakasy Botond | Illusztráció
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. február 05., 11:25
0 hozzászólás. 

Szereted a Durak kártyajátékot, az IQ tesztet, esküvőszervező progit használsz az okostelefonodon? Akkor könnyen lehet, hogy megfertőződtél.

Ha a mobilod a megszokottnál gyorsabban merül, lassabban működik, és olyan rendszerüzeneteket kapsz, amelyekre kattintva ismeretlen eredetű program telepedik fel, akkor nagy valószínűséggel te is egyike vagy a több millió megfertőzött androidos felhasználónak. Legalábbis ezt állítja az Avast biztonsági program egyik felhasználója, aki felfedezte a vírust.

Adattolvajok mindig vannak

A hackerek több okból szokták megfertőzni a felhasználók eszközeit, legtöbbször valamilyen tiltakozásnak adnak így hangot. Sokszor politikai vagy vallási nézetek állnak a háttérben és különböző üzeneteket juttatnak így el a felhasználókhoz. Nem is olyan rég a székelyudvarhelyi városháza honlapjának használták ki egy biztonsági rését, és így okoztak kárt az oldalban.

Máskor a személyes adatainkra, jelszavakra, felhasználói fiókokra kíváncsiak. Legtöbben ugyanazt a jelszót használják több fiókjukhoz is, így ha mondjuk megszerzik azt egy gyengébben védett applikációnál pl. egy játék regisztrálásánál, máris felhasználhatják azt az online banki fiókunknál.

Törölték, de így is fenáll a veszély

A Google Play áruház mostanra már törölte a vírusos applikációkat, de továbbra sincs biztonságban a telefonunk. A csalók egyik bevált módszere, hogy egy már megjelent, jól működő app jogait vásárolják meg. Az adott program már ott van a felhasználók telefonján, így egy frissítés során észrevétlenül csempészik be az új kódot a programba. A most megfertőzött játékok között is van, ami már évek óta letölthető volt az áruházból és eddig zavartalanul lehetett használni.

Hogy megvédjük adatainkat az illetéktelenek elől, érdemes valamilyen vírusirtó programot használni. Bár a vírusokat készítő hackerek mindig lépéselőnyben vannak a biztonsági programokat kiadó cégekkel szemben, azért ezeket rend szerint folyamatosan fejlesztik, így a legújabb vírusokat is kiszűrik. A víruskereső programokból ingyenes és fizetőst is egyaránt találunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."