Tech » Szoftver

Hét változatban érkezik a Windows 10

A Microsoft bejelentése szerint ez lesz a legutolsó Windows-verzió. Az ujjadról, vagy a szemedről is felismer majd a géped.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Googleterkep

A róka majd elvezet, ahova szeretnéd (videó)

A Google térképszolgáltatásának közeljövőben...
ViszlatPaint1

Pá-pá Paint!

Könnyes búcsút veszünk gyerekkorunk kedvenc...
ulo

Ülő munkát végez? Szívás!

Itt egy applikáció, ami segíthet jó néhány betegség...

win10 7-2
Windows 10
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. május 14., 18:06
0 hozzászólás. 

Most is minden valószínűség szerint a legnagyobb felhasználást a Windows 10 Home változata fogja élvezni. Az „alapkiadásban" megkapjuk az újításnak számító, szinte teljesen átdolgozott kezelőfelületet és a sokak által szidott és mellőzött Internet Explorert váltó Microsoft Edge netes böngészőt. De nem marad ki a legújabb fejlesztésű Windows Hello funkció sem, amivel végleg búcsút mondhatunk az egyre csak gyűlő és egyre bonyolultabb jelszavaknak.

A Microsoft elképzelése szerint a bejelentkezést és az adatokhoz való hozzáférést biometrikus azonosítással könnyítené meg és tenné biztonságosabbá a Windows 10 felhasználóinak. Ujjlenyomat-olvasással, arcfelismeréssel vagy éppen íriszvizsgálattal indíthatjuk majd gépünket, ha az erre alkalmas hardverrel felszerelt. A Microsoft szerint az lenne a legtutibb, ha csak ránéznénk a képernyőre, és már indulna is a Win 10, illetve így férhetnénk hozza saját fájljainkhoz.

win10 7-1

A Windows 10 Pro a kis- és középvállalkozóknak lett kifejlesztve, ebben már megtalálják a kisebb vállalatok munkavállalói csoportjához tartozó IT-rendszergazdai funkciókat.

A Windows 10 Enterprise már a nagyvállalatok kedvence lehet, megkap minden olyan funkciót, ami az ilyen nagy szervezetek igényeit kielégíti. Ebből lesz egy mobilos változat is, amely szintén ezt a célcsoportot kívánja kiszolgálni, ez a Windows 10 Mobile Enterprise.

Ha már a mobiloknál, azaz az okostelefonoknál tartunk, itt is van egy kis helycserés változás a névben. Okostelefonon futó rendszerét a Microsoft – nagyon kreatívan – Windows Mobile-ra keresztelte, később Windows Phone-ra cserélte. Most visszatértek a kezdetekhez, annyi eltéréssel, hogy a verziót jelölő szám középre kerül, azaz Windows 10 Mobile néven jelenik meg.

win10 7-3

A cégóriás most is gondolt az oktatási közegre, így a tanárok, diákok, tanügyi intézmények számára külön verzióval, a Windows 10 Education-nel készül. Azt egyelőre nem részletezték, hogy milyen sajátos, a tanügyre szabott funkciókkal látják el az operációs rendszert.

Széles felhasználói körben gondolkodnak a fejlesztők, ugyanis a Microsoft wifi-s érzékelőkre és egyéb hasonló eszközökre is kiad egy „lebutított" változatot. Így olyan kis gépek működtetésére is alkalmas a Windows 10 loT Core névre keresztelt minimalista rendszer, mint például a Raspberry Pi 2.

A Windows 10 várhatóan a nyár közepén jelenik meg 111 nyelven, 190 országban, de annak, aki nem bírja kivárni, már innen letölthető a próbaverzió és a telepítésről is olvashat.

A bejelentés miszerint ez lesz az utolsó Windows verzió, nem az operációs rendszer végét jelent. A vállalat mostantól új szemlélettel tekint szoftvercsomagjára.

Jerry Nixon, a vállalat fejlesztési vezetőjének bejelentése szerint a Microsoft ezután nem dobozos programként, hanem szolgáltatásként tekint az operációs rendszerre. Az, hogy a Windows 10 után nem lesz 11-es, vagy bármilyen más verziójú kiadás, nem jelenti a rendszer végét.

Az elképzelés szerint felhagynak az eddigi, néhány évenkénti frissítési modellel, és kis lépésekben, de folyamatosan frissítik majd a Windowst. Tehát nem kell majd 2-3 évente új változat beszerzésén gondolkodni, az új funkciókat is kínáló frissítések és újítások folyamatosan érkeznek majd számítógépünkre.


címkék: windows 10 win home pro

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."