Tech » Szoftver

Kék halál nélkül jön a Windows 8

Még a hetest sem igazán szokták meg legtöbben, a Microsoft következő operációs rendszeréről máris rengeteg információ elérhető. Sőt, ki is lehet próbálni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Googleterkep

A róka majd elvezet, ahova szeretnéd (videó)

A Google térképszolgáltatásának közeljövőben...
ViszlatPaint1

Pá-pá Paint!

Könnyes búcsút veszünk gyerekkorunk kedvenc...
ulo

Ülő munkát végez? Szívás!

Itt egy applikáció, ami segíthet jó néhány betegség...

Szines_tech
Szines_tech
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. május 31., 14:03
0 hozzászólás. 

Lehet utálni a Microsoftot, meg mindenféle vicces szóferdítésekkel illetni operációs rendszerüket, de az továbbra is tény, hogy a Windows 1985 óta velünk van. Közel huszonhat éves pályafutása során hozott már nagy újdonságokat, meg okozott nem kevés idegességet is, de piaci részesedése továbbra is 90 százalék körül alakul a felhasználók körében. A sokak által imádott és a mai napig is használt XP, a bukott Vista és az igencsak pofásra sikerült Windows 7 után már a küszöbön a következő, 8-as számmal jelölt kiadás.

Az első és legszembetűnőbb változás elődjéhez képest a kezelőfelületet érinti. Nem kell radikális, teljes cserére számítani, de a nyolcas Windows az eddig kiszivárgott képernyőfotók alapján sokat örököl mobilokba szánt testvérétől, a Windows Phone 7-től.Szines_tech/win8_3105

Aero Lite kezelőfelület

Ennek kezelőfelülete, a Metro, egy sokkal letisztultabb, egyszerűbb hatást kelt, mint a Microsoft legutóbbi asztali operációs rendszerének Aero-ja: a gombok és egyéb kezelőelemek néhány színből épülnek fel, jellemzőek a vékony vonalak és az enyhe szögletesség.

A Windows 8-ba kerülő interfészt egyelőre Aero Lite néven emlegetik és a híresztelések szerint képes lesz dinamikusan hozzáidomulni a felhasználó szokásaihoz, így gyorsítva a mindennapi feladatok elvégzését.

Szines_tech/win8_3105

Minden amit nyomkodni lehet

Persze a külcsín nem minden, ezért vannak új funkciók is bőven. Az egyik ilyen a gyorsabb hibernálás: a rendszer képes lesz 3-6 másodperc alatt lementeni a nyitott dokumentumokat és alkalmazásokat, valamint teljesen leállni. A hibernálás lényege, hogy következő indításkor ugyanott folytathatjuk a munkánkat, ahol abbahagytuk.

Egy másik érdekes eszköz a System Reset nevet viseli és nem összekeverendő a már most is létező Rendszervisszaállító szolgáltatással. Az új funkció lényege, hogy egy súlyosabb meghibásodás, vagy vírusfertőzés esetén egy kattintással visszaállíthatjuk Windowsunkat gyári állapotába. Valószínűsíthető, hogy a System Reset csak OEM rendszerekre lesz elérhető, vagyis csak olyan Windowsokon használhatjuk majd, melyeket egy újonnan vásárolt számítógépre telepítve kapunk.

Szines_tech/win8_3105

A telepítő is egyszerűsödött

A rendszert illegálisan használók ellen is új védelmi módszereket okoskodott ki a redmondi cég: a Vistaban és a Windows 7-ben is használt aktiválási rendszer továbbfejlesztett változatáról van szó. A Microsoft szeretné elkerülni, hogy a nyolcas operációs rendszerüket is már az első héten feltörjék, ahogy az történt a hetessel is. Nagyobb összegben mernénk fogadni, hogy ez nem jön be nekik.

Mobiltelefonoknál indult el az alkalmazásboltok trendje és úgy tűnik, hamarosan egy újabbat köszönthetünk, ugyanis kiszivárgott néhány képernyőkép a készülő Windows App Store-ról. Ezek szerint kedvenc ablakos operációs rendszerünk is gazdagodik egy központi hellyel ahonnan beszerezhetjük kedvenc programjainkat. Természetesen a bolt nem csak fizetős tartalmakat kíván: az első képek tanúsága szerint mindenfélét találunk majd itt és ráadásul nem csak a Microsoft programjai bukkannak fel.

Az utóbbi hónapokban kikerült az Internetre még néhány érdekesség a készülő rendszerrel kapcsolatosan, mint például egy varázsló, amivel hordozhatóvá tehetjük Windowsunkat, így az egy USB kulcsról is futtatható lesz.

Szines_tech/win8_3105

Üdvözlőképernyő szürreális hatásokkal

Vannak még hírek egy beépített webkamera alkalmazásról, egy fejlettebb feladatkezelőről, valamint egy, az Android telefonokról ismert bejelentkező képernyőről. Ez egy rácsot jelenít meg a képernyőn, belépni pedig csak egy adott minta rajzolásával lehet, így váltva fel a jelszó alapú azonosítást. Ezt leginkább érintőkijelzős eszközökön tudnánk elképzelni, ennek pedig jó esélye van, hiszen a Windows 8 ezekre is optimalizálva lesz.

Még egy érdekesség és többeket sokkoló hír: az új Windowsban nem lesz kék halál. Na, ez nem azt jelenti, hogy búcsút inthetünk a lefagyásoknak, csak épp színt vált a mindenki által gyűlölt képernyő: egyes videók tanúsága szerint ezután kék helyett fekete képernyő előtt csapkodhatjuk majd a billentyűzetet.

Gyászosabb színben hal meg a Windows 8

Titoktartásból és biztonságból egyébként még mindig nem vizsgázik jelesre a Microsoft: a készülő operációs rendszer több tesztváltozata is kiszivárgott a fejlesztőktől és jelenleg is elérhető különböző fájlmegosztó oldalakon. Így bárki kipróbálhatja, hogy milyen is a nyolcas, de ez még közel sem a végleges kiadás, mindennapi használatra egyáltalán nem ajánlott – és nem mellesleg illegális is.

Az első publikus tesztverzió a tervek szerint idén szeptemberben érkezik, Steve Ballmer Microsoft-vezér szerint pedig a véglegest 2012-ben már telepíthetjük számítógépeinkre. Hogy mit hoz a gyorsított fejlesztési ritmus és az új szolgáltatások, az idővel kiderül, addig is ajánlott a Windows 7 felé kacsintgatni, ugyanis sokak kedvenc XP-je nyugdíjba vonul: általános terméktámogatási ciklusa 2009 áprilisában véget ért, így már csak a legkritikusabb biztonsági frissítéseket kapja meg a rendszer.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."