Tech » Szoftver

iTunes: balkáni átverés?

Mintha csak mi találtuk volna ki az Apple zeneboltjának egy-egy húzását. Kipróbáltuk, mitől jó az iTunes, és hol szivat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Googleterkep

A róka majd elvezet, ahova szeretnéd (videó)

A Google térképszolgáltatásának közeljövőben...
ViszlatPaint1

Pá-pá Paint!

Könnyes búcsút veszünk gyerekkorunk kedvenc...
ulo

Ülő munkát végez? Szívás!

Itt egy applikáció, ami segíthet jó néhány betegség...

iTunes
iTunes
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. október 12., 12:59
5 hozzászólás. 

 

Nekünk is jut Steve Jobs örökségéből: az Apple az iTunes zenebolttal próbál robbantani hazánkban. Kérdés, hogy mekkorát pukkan.

A kaliforniai székhelyű gigavállalat sosem arról volt híres, hogy kedvelné Európát. Valamiért az amcsi óriás nem szeretné, ha mi is nagyot harapnánk az almába, de úgy néz ki, a helyzet most változik: az iPhone, iPod, iPad és az iMinden számunkra sem újdonság, de a legális zeneletöltés lehetősége mindeddig nem terhelte a sávszélességünket és a lelkiismeretünket.

 

iTunes

 

Nyugat-Európa legtöbb országában már jó ideje elérhetőek a fizetős tartalmak, de az iTunes Store névre keresztelt zeneáruház a vadkeleten mostanáig váratott magára. Sokan furcsállják, hogy ez most miért is jó nekünk, ezért utánanéztünk az online zenevásárlás mikéntjének.

 

Szia Balkán, hogy vagy?

A legelső dolog, ami arra késztethet, hogy zenét vásároljunk, az a kínálat: az iTunes boltjának vannak ugyan hiányosságai, de gyakran találhatunk ritkaságokat, gyűjtői változatokat, vagy csak egyszerűen olyan dalokat, albumokat, amelyeket máshonnan nem tudnánk beszerezni. És nemcsak a sarki boltra gondolok, hanem a torrent és más, (fél)legális csatornákra is. Az áruházban turkálva nem egy olyan kiadványt találtunk, amit vért izzadva sem kaptunk volna meg illegálisan.

A minőséggel sem lesz gond az Apple boltjában, ugyanis minden dal bitrája legalább 256 kbps, és AAC formátumban érkezik számítógépünkre vagy valamelyik mobil eszközünkre. Az AAC-t az MP3 utódjaként képzelték el, és bár nem annyira elterjedt, általánosságban elmondható, hogy azonos bitráta (vagyis tömörítés) mellett jobb minőséget kapunk. A legtöbb médialejátszó és mobiltelefon pedig gond nélkül megbirkózik a formátummal.

 

Kukac van az almában

Mielőtt fejvesztve rohannánk a teljes havi bérünket Lady Gagára költeni, nem árt figyelembe venni a negatívumokat is. Az Apple sosem volt olcsójános, ez a zeneboltjára is áll, bár az ársznobizmus közel sem olyan erős, mint saját termékeinél. Egy albumot általában 9,99 euróért vehetünk meg, a dalokért pedig legtöbbször 0,99 eurót kérnek. Akad kivétel is bőven: kevesebb számot tartalmazó albumok 6-7 eurót kóstálnak, nagyobb gyűjteményekért pedig akár negyvenet is elkérnek.

Elsőként egy klasszikussal próbálkoztunk, a Pink Floyd The Wall című albumát szerettük volna beszerezni. Már-már euforikus állapotban kattintottunk a remastereltként hirdetett kiadványra, amikor teljesen más jellegű falba ütköztünk: ezt partial album néven ismeri az iTunes.

Ennek lényege, hogy a „minőségre törekedés" jegyében nem lehet egyben, albumként megvásárolni olyan kiadványokat, amelyekről hiányzik egy vagy több dal. Ezeket egyenként kell megvenni, ami így jóval többe kerül. A szépséghiba csupán annyi, hogy a jelzett lemezről egyetlen dal sem hiányzott, mint ahogy sok másik, részleges albumként megjelölt termékről sem.

A dolog lényegét nem igazán értjük, és ezzel nem vagyunk egyedül. A különböző fórumokon is leginkább csak találgatják, mi állhat a lehúzásnak tűnő akció mögött. Talán a kiadók nem hisznek a digitális zenedisztribúcióban? Vagy csak simán ki szeretnének szúrni velünk? A lényeg, hogy sok értékes zenei alkotás kerül így a megfizethetetlen árkategóriába.

 

iTunes

 

Az első kudarc után kissé kedvetlenül böngésztük a felhozatalt, ahol – meglepő módon – tekintélyes a magyar zenei kínálat. Az Omegától a Hooligansig és a Magna Cum Laudeig kapunk itt mindent, ráadásul ezek az albumok jellemzően olcsóbbak, mint a nagy nemzetközi előadók kiadványai. Sőt másolásvédelem sincs rajtuk, nyugodtan pakolászhatjuk különböző eszközeink között a muzsikát, ami albumborítóval és sokszor extrákkal érkezik.

Finom tehát a friss alma, csak ne kellene közben ráharapni a kukacra.

Nekem is kell ilyen!

Az iTunes Store használata roppant egyszerű. Mindössze egy Apple ID-t kell regisztrálni, majd letölteni a magyarul is beszélő iTunes szoftvert, és ebben telepítés után az iTunes Store képernyő jobb alsó sarkában a romániai boltot választani.

A vásárláshoz internetes fizetésekre is használható bankkártyára lesz szükségünk, ilyet bármelyik banktól rövid időn belül kaphatunk.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
BélaFaluró
2011-10-13 13:15:43
manna
uh.ro mindennapi mannánkat addmegnekünk ma!

a cikk olvasása közben meglepve tapasztaltam a hirtelen színvonalnövekvést, viszont egy kis guglizás rávilágított a büdös nagy igazságra: szasza még mindig csak a ctrl+c billkombinációt ismeri, s nincs tisztában az Eko Manna Media Kft. szabályzatával, sem a google nagytestvér SEO stratégiájával, ráadásul a pofánkba hazudik. nemkicsit!

köszönjük néked székely online média alja az újabb bizonyságtételt alkalmatlanságodról!
avatar
szasza
2011-10-13 14:07:22
re: manna
Kifejtenéd, hogy mire gondolsz?

avatar
BélaFaluró
uh.ro mindennapi mannánkat addmegnekünk ma!

a cikk olvasása közben meglepve tapasztaltam a hirtelen színvonalnövekvést, viszont egy kis guglizás rávilágított a büdös nagy igazságra: szasza még mindig csak a ctrl+c billkombinációt ismeri, s nincs tisztában az Eko Manna Media Kft. szabályzatával, sem a google nagytestvér SEO stratégiájával, ráadásul a pofánkba hazudik. nemkicsit!

köszönjük néked székely online média alja az újabb bizonyságtételt alkalmatlanságodról!
avatar
Soós Róbert
2011-10-13 15:55:26
re: manna
Kedves Béla, az uh.ro és a manna.ro ugyanahhoz a média holdinghoz tartozik. Az uh.ro-t az Eko Online Média KFT, a manna.ro-t az Eko Manna Média KFT adja ki, és a kettőt egyesíti az Eko Média Group ügynökség.

Augusztus óta szorosabb az együttműködés a két portál között, és van néhány anyag, ami mindkét portálon megjelenik.

Ha más tisztáznivaló van, akkor kérlek jelezed, és szívesen állok a rendelkezésedre.

Soós Róbert
Eko Média Group

avatar
BélaFaluró
uh.ro mindennapi mannánkat addmegnekünk ma!
avatar
Lakatos
2011-10-13 18:05:40
re: manna
Bela, neked jar a lepenylesod, de ha lattad volna Szaszat Ctrl+vzni, vagy azt a tomeny, belulrol fakado öseröt, ahogy az Entert csapja le a kicsi ujjaval, akkor maskepp beszelnel :)
avatar
vasrobi
2011-10-13 18:26:26
Polgarhaborut!Elore Bela fejedelem....Szasza a ctrl+c billkombinacio Antonio Banderasa...TE most mi folyik itt GYongyoson:))

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."