Tech » Web

Elszakít az emberektől a Facebook?

Jó, vagy rossz, hogy mindenhol elérhetőek vagyunk? Éppen emiatt nem is lehet minket elérni? Szabályozható az elidegenedés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Elidegeníthet a Facebook
Nemcsak Facebookból áll az internet, sok helyen kell az óvatosság
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. augusztus 01., 14:02
0 hozzászólás. 

Számtalan probléma és kérdés merül fel, ha szóba kerül a digitális világ vagy az online élet, amit sokan egyre inkább a Facebookkal azonosítanak. A kapcsolat és elidegenedés a közösségi játékok és oldalak világában nagyon tág kérdéskör, Tusványoson ezt sikerült szakmai szemmel nézni.

Az egész jelenség alapja, amit Fromann Richárd, az NT Nonprofit Közhasznú Kft. projektvezetője is kiemelt, a digitális írástudás rohamos terjedése és a virtuális terek gombaszerű szaporodása. Ehhez közvetlenül kapcsolódnak a körülöttük létrejövő közösségek is.

Nyirő András most épp mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, de az index.hu alapítójaként van rálátása a témára. Szerinte az online élet nem a klasszikus értelemben vett lineáris tudást fejleszti, sokkal inkább az enciklopédikust. Vagyis szeretünk mindenhonnan csipegetni információt, össze-vissza ugrálunk a virtuális térben. Ez a pörgés az alapja például annak is, hogy

elavulttá vált az email.

Fromann szerint a fiatalok már szinte kizárólag azonnali üzeneteket küldenek, és az online játékokon belüli (ingame) kommunikáció is erősen feltörekvőben van. A gyorsaság és az új kommunikációs formák azt is eredményezik, hogy a gyerekek fokozottan veszélyeztetettek: a felnőttekre nincs óriási hatással az internet, de azt még nem tudni, milyen változásokat okoz ez a mostani legfiatalabb korosztályban, akik már beleszületettek a virtuális életbe.

Tusványoson az infotér sátrában beszélgettek a szakemberek

Fotó: André Krisztina

Éppen ezért Dr. Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság alelnöke szerint prioritás a gyerekek védelme. Az NMHH kiemelten kezeli a kérdést, akárcsak a személyes adatok, a szerzői jogok védelmét és az informatikai rendszerek biztonságát.

Persze a hatóság önmagában semmit sem ér, ha maguk a felhasználók nem óvatosak. Sík Zoltán, a magyar Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöki tanácsadója szerint ez azért is fontos, mert a társadalom nem képeződik le egy az egyben online, a szélsőségek sokkal inkább előjönnek, és intenzívebbek is, főként a vélt vagy valós anonimitás miatt.

Mátrai szerint az is probléma, hogy még nem igazán tudjuk, mit is jelent a közösségi média. Az NMHH-nak egyébként egyik fő célja ennek megismerése. Nyirő a bicikli feltalálási folyamatához hasonlította ezt a közeget: még nincs meg a végleges forma, sokan próbálkoznak sok mindennel, és közben nagyokat lehet esni.

Elidegenedés vagy túlzott otthonosság?

Oroján Sándor, a Fidesz-MPSZ Infokommunikációs Munkacsoportjának ügyvivője úgy gondolja, a közösségi médiában nehéz elidegenedésről beszélni, hiszen alapvetően a közösség és a kommunikáció a lényege.

Előkerült a klasszikus tévés párhuzam is: míg a televízió passzív viselkedési formát idéz elő, vagyis a kommunikáció helyett csak egy képernyőt bámulunk, addig az interneten kapcsolatba lépünk másokkal, közösségbe szerveződünk.

Sík Zoltán szerint elidegenedés igenis létezik, az alapja itt is a gép: egy gépen keresztül tartjuk a kapcsolatot, sokszor vadidegenekkel, a kevésbé óvatos felhasználók akár a legszemélyesebb terükbe is beengednek másokat, sokszor telefonszámukat, lakcímüket adják ki.

Oroján szerint ez azért is probléma, mert gyakran nemcsak, hogy nem tudjuk, kivel lépünk kapcsolatba, de akár egy jól programozott chatrobot is lehet a partnerünk, amit éppen azért találtak ki, hogy személyes adatokat gyűjtsön be tőlünk, vagy változatos módon csalja ki pénzünket.

És akkor mit tehetünk?

Mint legtöbbször, most sem annyira sötét a kép: Fromann szerint aki destruktív alkat, az nem az online életvitel miatt lesz az, és, aki meg tudja tartani az emberei kapcsolatait, annak nem okoz gondot az internet használata.

Nyirő András

Nyirő András a magyar internet egyik ikonikus alakja

Pozitív példa is akad bőven: Vinnai Balázs, az IND Kft. ügyvezető igazgatója szerint ha például a Facebook igazán biztonságossá válna, remek egységes beléptető rendszer lehetne, jól alkalmazhatnák azonosításra. Akár egy bankrendszer is egyszerűbbé válhatna, ha a misztikus és bonyolult 24-jegyű számok helyett ismerősöknek küldenénk pénzt.

Az online szolgáltatások offline is összekovácsolhatják a közösségeket: Vinnaiék saját cégükön belül hirdettek sportversenyt, és az Endomondo alkalmazás segítségével követik, ki, mikor és mennyit szalad, majd ez alapján rangsort állítnak fel, így változtatnak közösségivé és játékossá egy amúgy ettől távol álló sportot.

A helyzet tehát adott: az online tér és az internetes közösségi szolgáltatások eszközök, amiket hasznossá lehet tenni, és lehet jól is használni. Óvatosnak lenni persze sosem árt: gondold csak át, mikor néztél rá utoljára a Facebookos biztonsági beállításaidra. Tudod egyáltalán, hogy az adataidat és a posztjaidat ki láthatja?

Pedig csak néhány kattintás, és máris óriási lépést tettünk afelé, hogy sokkal biztonságosabban lakjuk be az internetet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."