Tech » Web

Újabb csapást mérnek a torrentezőkre?

Amerika egyik legnagyobb internetszolgáltatója spicli lesz: ellenőriz, figyelmeztet, majd jöhet a per. Európába is elér a törvény?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Internetes kalóz, vérpistike
Ingoványos terület a szerzői jog, most új módszerekkel védenék
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. október 17., 16:43
0 hozzászólás. 

Háborút hirdet a torrentezők ellen az AT&T, az Egyesült Államok egyik legnagyobb mobil- és internetszolgáltatója. A TorrentFreak portál birtokába jutott hivatalos iratok szerint a mamutvállalat erélyesebben lépne fel a tartalmat illegálisan megosztókkal szemben.

Önmagában ez nem jelent különösebb gondot számunkra, de az európai jogalkotók néha szeretik az amerikai mintákat követni. Egy ilyen lépés valószínűleg az itteni politikusok és médialobbi alá is lovat adhat, ezért érdemes figyelni az ilyen jellegű kezdeményezésekre.

Öt figyelmeztető csapás, utána per

A dokumentumok szerint az AT&T november 28-ától léptetné életbe a rendszert, ami először csak figyelmeztetné a szerzői jogok megsértőit. Ezek szerint mindazok, akiket kalózkodáson érnek, a jogsértésre figyelmeztető emailt kapnak a szolgáltatótól, és amennyiben ezután sem hagynak fel az illegális tevékenységgel, újabb felhívásokra számíthatnak.

Mindez négy alkalommal történik meg, a negyedik üzenettel már súlyosabb következmények is érkeznek, ugyanis a szolgáltató letiltja az illetőt az által gyakran látogatott legális oldalakról. A tiltás feloldásának érdekében a felhasználónak a szerzői jogvédelemről szóló online képzésen kell részt vennie.

Ha még ez sem hat, az ötödik figyelmeztetés után könnyen bajban találhatják magukat az illegális tartalommegosztók, mert ekkor már a jogtulajdonosok pert indíthatnak ellenük. A jogi eljárás lefolytatásához pedig a szolgáltató kiadhatja a felhasználó személyes adatait.

Ezt az öt csapáson alapuló vagy hasonló figyelmeztetési rendszert az Amerikai Egyesült Államok többi internetszolgáltatója is bevezetné. Egyes szolgáltatóknál felmerült, hogy a figyelmeztetések mellett korlátozzák a felhasználó internetkapcsolatának sebességét is.

A brit jog felhasználópárti

A rendszer európai bevezetéséről egyelőre nincs hír, bár hasonló rendelet készült júniusban Nagy-Britanniában. Ott kétéves huzavona után született meg a három csapás törvény, ami részben hasonlít az amerikai modellre.

A várhatóan 2014 márciusában életbe lépő jogszabály szerint a szerzői jogokat online sértőket háromszor figyelmezteti a szolgáltató, a harmadik ilyen felhívás után részletes jegyzőkönyvet küld neki, melyből pontosan kiderül, mikor és hogyan vétett a szerzői jogok ellen.

A felhasználó csak ezután válik perelhetővé, mindeddig anonim módon kezeli adatait a szolgáltató. A törvény szerint internetkapcsolatát még ekkor sem korlátozzák, vagy szüntetik meg.

Érdekessége a jogszabálynak, hogy a szolgáltatók nem kötelesek felügyelni ügyfeleik adatforgalmát, csak akkor kell lépniük, ha a jogtulajdonos jelzi, hogy jogsértő fájlmegosztást vagy letöltést észlelt. Szintén a felhasználók pártján áll az a rendelkezés, hogy mind a szükséges infrastruktúra kiépítésének, mind a pernek a költsége a jogtulajdonost terheli.

Kelet már kegyetlen

A Távol-Keleten ennél sokkal komolyabb a helyzet. Egy japán háztáji kalóz már egyetlen zeneszám letöltése után is súlyos következményekkel nézhet szembe egy friss törvénymódosításnak köszönhetően. A zeneipar már rég kilobbizta, hogy illegálisnak tekintsék a szerzői jogot sértő letöltéseket, de mostantól büntetik is: akár két év börtönnel vagy kétmillió jenes (mintegy 89 ezer lejes) bírsággal.

Az amerikai és európai fájlmegosztók szerencséjére itt nem megy ilyen könnyen a kalózvadász törvények elfogadtatása. Amerikában a SOPA nevű törvénytervezet (és a PIPA névre keresztelt társa) riogatta a letöltőket, míg nálunk az ACTA-t próbálták keresztülverni az európai törvényhozáson.

Ezek a jórészt megfigyelésre alapuló tervezetek komoly adatvédelmi aggályokat is felvetetettek, így a politikusoknak nemcsak a mindent letöltő vérpistikék hadával kellett szembenézniük, hanem a különböző jogvédő szervezetek is nyomást gyakoroltak rájuk. Ráadásul mindkét esetben sikeresen: sem a SOPA/PIPA páros, sem pedig az ACTA nem emelkedett jogerőre, így – legalábbis egyelőre – még relatív nyugalommal kattinthatsz az uTorrent ikonjára.


címkék: sopa pipa acta torrent jog

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."