Itthon » Civilek

Dohányfüstös előadást hallgattak a pipások

Kultúrtörténeti előadást hallgathattak a pipázók és az érdeklődők a G. Music Pubban – a téma a dohány és a magyar pipázás története volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

eloadas1
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. december 11., 15:30
0 hozzászólás. 

A Székelyudvarhelyi Polgári Pipaklub tagjai kedden este egy dohánytermékeket forgalmazó cég vezetőjének, a nagyváradi Kádár Jánosnak az előadását hallgathatták végig. Az előadó nem az általa forgalmazott termékekről (pipák, szivarok, kellékek, stb.), hanem a dohány kultúrtörténetéről tartott érdekfeszítő, vetített képes előadást.

Mint ismert, a dohány Közép-Amerikából került a többi kontinensre – habár a dohányzás káros az egészségre, azt azért nem árt tudni, hogy a 19. századig, a gyógyszeripar megjelenéséig világszerte gyógynövényként használták.

A növény nemcsak élvezeti cikket jelentett, hanem egyfajta státusszimbólum volt, akárcsak a különböző méretű és anyagú pipák, amik Magyarország területén legelőször Erdélyben, török közvetítéssel jelentek meg – hangzott el az előadáson.

eloadas2

Kádár előadásából azt is megtudhattuk, hogy az újkori Magyarországon nagy hagyománya volt a pipakészítésnek, mind a cseréppipa (például Debrecenben több tízmilliót állítottak elő évente, mert fogyóáru volt, hamar eltörött), mind pedig a tajtékpipa szempontjából.

Utóbbiakról olyan képeket mutatott az előadó, amik valóságos művészi alkotások. A másfél óra alatt a pipások egy-egy műveltségi kérdésre adott jó válaszuk jutalmául pipadohányt, tisztító-felszerelést, gyújtót és más kellékeket nyerhettek.

A pipaklub tagjai egyébként idén is részt vettek a magyar bajnokság mind a négy fordulóján (a májusi fordulót Székelyudvarhelyen tartották), közülük Bíró Mihály Attila a lengyelországi Poznanban megrendezett világbajnokságra is eljutott, ahol a debreceni csapatot erősítette.

A pipások idén még tartanak egy évzáró rendezvényt, jövőre pedig ismét versenybe szállnak a bajnokságban – tudtuk meg Orosz Pál Levente klubelnöktől, aki azt is megjegyezte, hogy a jövő évi székelyudvarhelyi verseny 2014. május 17-én vagy 24-én lesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."