Tech » Web

Titkosszolgálatot játszat a Facebook

A Graph Search kereső nemcsak ügyes újítás, de valószínűleg a valaha volt legnagyobb személyi jogi bökkenő a neten.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

A Facebook mindent lát
Nem kell évekig hekkerkednünk, most már minden Facebook-felhasználó ügynökösdit játszhat.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. január 30., 11:24
0 hozzászólás. 

Ha kereső, akkor Google – általános megállapítás, eszünkbe vésődött, ige lett belőle (magyarítottuk, székelyesítettük, becézgetjük). Kivéve persze, ha ismerőseinket akarjuk keresni: a Facebook falai mögé nem nagyon lát be a keresőóriás sem, így annak a saját keresőjére szorulunk.

Ez egészen mostanáig nem volt túl bonyolult, a személyeket, oldalakat, csoportokat és eseményeket minden csicsa vagy extra nélkül tudtunk keresni. Január 15-én Mark Zuckerberg Facebook-alapító bejelentette a Graph Search-öt, ami ennél már sokkal többet ad a felhasználóknak. És többet is vesz el.

Minden, amit tudni akartál

A Facebook Graph Search a kutakodni vágyók, SRI-ügynökök, rendőrök, kíváncsiskodók és amatőr kémek kedvelt eszköze lesz. Lényegesen különbözik a Google-tól, a Bing-től és egyéb klasszikus webes keresőktől: nem csupán egyszerű kifejezésekre próbál hasznos találatokat adni, hanem kapcsolatokat is vizsgál.

A Facebookon a kapcsolat nem csupán az ismeretségekre vonatkozik, hanem a lájkokra is. A kis kék kéz megnyomásával fejezik ki a felhasználók tetszésüket vagyis kötődésüket valamihez vagy valakihez.

A Graph Searchnek is ez az alapja: nem csupán személyeket kereshetünk, hanem összetett szűréseket hajthatunk végre. Rákereshetünk azokra az ismerőseinkre és az ő ismerőseikre, akikkel ugyanabba az iskolába jártunk, és ugyanazokat a zenéket kedvelik, mint mi. Vagy az eddiginél egyszerűbben kíváncsiskodhatunk az iránt, milyen székelyudvarhelyi éttermeket kedvelnek az ismerőseink.

A Facebook mindent lát

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a Facebook alapvető építőelemeit (személyek, helyek, ezeket leíró információk, stb.) felhasználva szinte bármilyen keresést avagy szűrést alkothatunk. Így könnyen felfedezhetünk új helyeket, de akár társkeresőként is működhet a közösségi oldal, ha például arra keresünk, hogy „székelyudvarhelyi egyedülálló nők, akik hasonló dolgokat kedvelnek, mint én”.

Adatbánya nyílt, csákányt is adnak hozzá

Ez utóbbi az egyik legijesztőbb az egészben, hiszen nemcsak az ismerőseink között lehet kutakodhatunk: minden olyan információ a rendelkezésünkre áll, amit valamilyen formában velünk is megosztottak. Ehhez nem kell közvetlenül velünk megosztani valamit, az ismerősök ismerőseinek elérhetővé tett adatok számunkra is láthatóak, amennyiben beleesünk a körbe, a publikus információk pedig bárki rendelkezésére állnak.

Ezzel így elviekben nem is lenne baj, mivel azokra az információkra tudnak rákeresni mások, amiket mi elérhetővé tettünk. Az igazi probléma ott kezdődik, hogy ezeket a megosztásokat nehéz felügyelni. Bár most az oldal jobb felső sarkában elérhető egy panel, ahol pár dolgot beállíthatunk, de ez nagyon általános, és nem terjed ki mindenre.

Ha óvatosak szeretnénk lenni, akkor nézzük át az adatvédelmi és idővonallal kapcsolatos beállításokat. Ezekkel általában senki sem foglalkozik sokat, vagy egyáltalán, de legalább időnként érdemes egy pillantást vetni arra, kivel mit osztunk meg.

Ha ezzel megvagyunk, akkor irány a tevékenységi napló és az idővonal felülvizsgálata: ezeket az idővonalunkról (profilunkról) érjük el, és egyenként minden egyes szöveges posztunkat, hozzászólásunkat és megosztott képünket látni fogjuk, így egy helyen megnézhetjük, milyen tartalmat kik láthatnak. Úgy tűnik, nem lehetünk elég paranoiásak.

A Facebook adatvédelemi gyakorlatát

és biztonságát mindig is kritizálták, és látszólag nem is törekednek a fejlesztők arra, hogy ezen a téren jelentősen megkönnyítsék a felhasználók életét. Ennek oka egyszerű: minél több adatot teszünk nyilvánossá, illetve osztunk meg másokkal, annál jobban tudja ezeket értékesíteni a Facebook további cégek felé. Gondoljunk csak a szponzorált lájkokra a hírfolyamunkban.

A mindenkivel mindent megosztás erőltetése, valamint az új, erre alapozó kereső a Google-nek is okozhat még fejfájást. No nem azért, mert ezután a Facebookon keressük a pornót (bár, ha jól ötvözzük a kereső kifejezéseket, akár ezt is kaphatunk), hanem mert az újabb játékszert adott a felhasználók kezébe, és minél több időt töltenek ezzel a Facebookon, annál kevesebbet a Google-ön és annak egyéb szolgáltatásain.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."