Tech » Web

Új csöveken jönnek a hírek

Bezárja a legnépszerűbb hírolvasót a Google: a Reader megszűnése azt jelenti, alternatíva után kell néznünk. Szerencsére van bőven.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Google Reader
Lehúzza a rolót a Reader, itt az ideje alternatívát keresni
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. április 02., 16:24
0 hozzászólás. 

A Google egyre vadabbul tisztogat a termékei között: bár korábban már bejelentették, hogy egyes, tesztváltozatban létező szolgáltatások megszűnnek, míg a népszerűbbeket véglegesen beemelik valamelyik termékükbe, jó néhány teljes értékű produktumnak is búcsút intettek.

Ezeket a Slate össze is gyűjtötte egy Google-temetőbe, ahol még egy virágot is dobhatunk a kedvenc termékünk sírjára. A Google Desktopot, az iGoogle-t, vagy az egykor nagy hírveréssel beharangozott Google Wave-et is messze előzi a most halálra ítélt Google Reader, amit július elsején zárnak be végleg.

A kedvencek központja

Igaz, a Reader rétegszolgáltatásnak számít, mégis, lényegében bárki számára alapeszköz lehet. Tulajdonképpen egy hírolvasóról (vagy híraggregátorról) van szó, ami nem pusztán elénk tolja a napi friss híreket, hanem magunk válogathatjuk össze kedvenc oldalainkat, blogjainkat. Ezek RSS hírfolyamából táplálkozik a Reader, és egy helyre gyűjti össze a frissüléseket.

Ez egyrészt egyszerűsíti a mindennapi hírfogyasztást – nem kell minden kedvencünket egyenként meglátogatnunk, hanem egy központi helyen, akár kategóriákra bontva is olvasgatni tudjuk, mi történik az interneten.

Persze nem a Reader az egyetlen ilyen jellegű szolgáltatás, de az a tény, hogy Google termékről van szó, valamint az egyszerűen kezelhető, letisztult, de sokoldalú felülete toronymagasan vezető pozícióba helyezte a Readert a hírolvasók piacán.

replacereader.com

Bezárását azzal indokolták, hogy hanyatlott a szolgáltatás népszerűsége (bár a felhasználói tábor még mindig több milliós), és, hogy más termékekre szeretnének koncentrálni. Ez komoly felhördülést eredményezett a felhasználók körében, akik petíciót is indítottak a Reader megtartása érdekében – ez ma már közel 150 ezer aláírásnál jár.

Nyissunk új lapot!

A petíció egyelőre még csak kérés, nem valószínű, hogy a Google meggondolná magát. Egyelőre maradnak az alternatívák, azokból pedig van bőven. Mi is egy ilyen után kutattunk, kiindulópontnak a replacereader.com oldalt választottuk. Ez nem egyéb, mint egy Twitter-figyelő, ami azt vizslatja, a mikroblogging siteon melyik alternatívára szavaznak a legtöbben, ezeket csökkenő sorrendben mutatja a látogatónak.

Itt a Feedly előnye sokáig óriási volt, és, bár mára a NewsBlur rendesen felzárkózott, az első hely továbbra is a Feedly-é - talán azért is, mert a NewsBlur csak korlátozottan érhető el ingyenesen. Nem mai gyerekek, a szolgáltatás még 2008-ban indult, azonban most, a Reader végének bejelentésére ügyesen telepedtek rá, és robbanásszerűen nőtt a népszerűségük.

A recept egyszerű volt: egykattintásos átállást biztosítanak mindazoknak, akik július elseje, vagyis a Reader leállása előtt váltanak. Tényleg csupán egyet kell kattintani, majd bejelentkezni Google-fiókunkkal, a Feedly pedig (egy, a böngészőbe épülő bővítmény letöltése után) azonnal átszippantja a Readeres beállításainkat, meg mindazokat a hírforrásokat, amikre fel voltunk iratkozva.

Feedly

A Feedly taktikája bejött, két nap alatt több mint 500 ezer Reader felhasználó regisztrált hozzuk, ezért új szervereket állítottak csatasorba, valamint arra kérnek mindenkit, ne tartsák magukban kívánságaikat, hiszen a háttérben, Normandy kódnév alatt egy új projekten dolgoznak, ez a Google Reader klónja lesz.

Ha fontos számunkra a Google-ös élmény, valószínűleg a Feedly lesz a legjobb választás, mi is kíváncsian várjuk mi sül ki a Normandyből. Addig is a Feedly jelenlegi felülete sem tartogat semmi rosszat magában: alapvetően újság-szerűen tárja elénk a hírforrásainkból érkező újdonságokat, de eléggé testre szabható, bár a nagyon halvány menüt szokni kell. Ugyanakkor a működtetők egy, hét tanácsból álló válogatással is készültek, külön azok számára, akik a Google olvasójából érkeznek.

A Feedly-n kívül még több tíz (vagy talán több száz) másik hírolvasó várja a felhasználókat, érdemes szétnézni váltás előtt. Ha pedig még sosem használtunk ilyen jellegű szolgáltatást, akkor itt az ideje elkezdeni: az egyszerűsített hírolvasásos és blogkövetésen kívül némelyik igazi olvasási élményt is nyújt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."