Tech » Web

Nehezen költöznek a webre politikusaink

Honlapok, amiket sosem fogunk kezdőlapnak állítani: képviselőink igyekeznek az interneten kommunikálni, de az emberi arc még elmarad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Politikusok honlapjai
Kié lesz a leg, leg, leg?
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. február 11., 14:44
2 hozzászólás. 

Barack Obama első elnöki kampánya óta már minden politikusnak tudnia kell, a webes jelenlét nem pusztán kis plusz, hanem alapvető szükséglet, ha választóival kommunikálni szeretne. Erre sorban jöttek rá a mi választottaink is, így ma már nem meglepő, ha nem csak egy megyei tanácselnök, hanem városi tanácsosok is jelen vannak az interneten.

Az már teljesen más kérdés, hogy míg egyesek csupán a „legyen egy weboldalam, mert az kell" filozófiánál ragadtak le, mások valóban használják is kommunikációra az internetet, sőt, arra is rájöttek, hogy a statikus weboldalak szerepét egyre inkább a közösségi kapcsolattartás veszi át.

Megnéztük, a környékbeli politikusok milyen formában vannak jelen a világhálón, majd megkértünk egy vizuális kommunikációval és arculattervezéssel foglalkozó szakembert, hogy értékelje politikusaink webes életét. Próbáltunk minél függetlenebb, elfogulatlanabb szakvéleményt kérni, ezért egy magyarországi illetőt kértünk fel.

Részletes elemzést ugyan nem kaptunk, de egy pontozást igen: a skála 1-től 5-ig terjed, egyes pontszámok nagyon sokatmondóak. Igyekeztünk minél pontosabban megtippelni, miért is annyi az ennyi, de a ti pontjaitokat is várjuk.

Benedek Árpád Csaba: -0,2

A névsorban az első Székelyudvarhely alpolgármestere, akinek honlapját nem tudta ennél többre értékelni szakemberünk, ugyanis nem létezik. Az okát nem tudni, hiszen valaha volt itt tartalom, és az egyébként működő domain is az udvarhelyszéki RMDSZ társult szervezeteként működő Udvarhelyszék Jövőjéért Egyesület tulajdonában van, a kapcsolati személy pedig maga az alpolgármester.

Benedek Árpád Csaba

Minden lehetőség adva van tehát a honlap működtetéséhez, ez azonban mégsem történik meg, legalábbis egyelőre. Bár Benedek a Facebookon is jelen van, profilja sokkal inkább működik személyes oldalként. Bejegyzései leginkább magánéleti jellegűek, vagy a kézilabdával kapcsolatosak, a klasszikus politikai kommunikáció szinte kimerül néhány, városi tanácsülésen készült fotóban.

Borboly Csaba: 5,4

Sorban következik a megyei tanács elnöke, aki a másik véglet listánkon. Offline kommunikációját még a másik oldal szavazói is gyakran felemlegetik, hisz „ő az, aki mindig válaszol a híradós SMS-ekre". A weben is jól helytáll, honlapja például letisztult, de profizmust sugalló dizájnnal fogad, jól strukturált, és színekben is egyedi, eltér a szokványos RMDSZ színektől.

Borboly Csaba

És ami a legfontosabb: kommunikál. Méghozzá nem is akárhogy: blogja gyakran 2-3 naponta frissül, és nem merül ki néhány fotóban, hanem véleményt is alkot, valóban üzeneteket fogalmaz meg, sőt, videókat és hangfelvételeket is találunk, valamint a megyei tanács hírfolyamát is.

Facebookon duplán is jelen van, hiszen személyes profilja és lájkolható oldala is van. A kommunikáció mindkettőn gőzerővel folyik, szinte lépésről lépésre követheti a tanácselnök tevékenységét az, akit érdekel. Borbolynak Twitterje is van, de itt csupán a Facebookos bejegyzések jelennek meg automatikusan.

Bunta Levente: 4,4

A polgármester sztenderd RMDSZ-színű honlapot működtet, ami pofonegyszerű felületen tárja elénk mindazt, amit Bunta közölni akar potenciális szavazóival. A Magamról és Önéletrajz menüpontok kissé képzavarosak ugyan (ki másról szólna egy önéletrajz, ha nem önmagáról?), de a lényeg megtalálható...

...lenne, ha nem egy újabb kampány-weboldalt néznénk. A buntalevente.ro ugyanis már rendesen megpókhálósodott, a legutolsó bejegyzés 2012. június 6-ai, még a győzelem utáni szokásos köszönetre sem futotta, a kampány végével a holnap szavatossága is lejárt.

Bunta Levente

Ezt a Facebookon pótolta a városvezető, júniustól gyakorlatilag ide helyezte át teljes kommunikációját. A polgármester igencsak aktív a közösségi hálón, minden bizonnyal ezért is a magas pontszám. Külön dicséretes, hogy reagál is bizonyos felvetésekre, nemrég még egy, a Facebookon felvetett problémára megoldást is kínált.

Bunta stílusa egyébként jellemzően vidám, gyakorlatilag minden bejegyzését egy sajátságos smiley kíséri, vagy csak abból áll. Annyit azért megjegyeznénk, hogy a mosolyjel írásakor nem jár szóköz a kettőspont és a zárójel közé :)

A városvezető egyébként a politikai és személyes tartalom között lavíroz, mindkettőből posztolgat a profilján, újabban egyre többször kap zenei ajánlót, aki követi, de nem ritkák a cikkek, fotók, vagy üdvözletek sem, plusz kapunk egy szeletet a magánéletéből is.

Jakab Áron Csaba: 4,3

Az RMDSZ tanácsosi frakciójának vezetője blogján osztja meg gondolatait. A jakabcsaba.ro egészen rendben van: egyrészt magáról a tanácsosról is találunk némi információt, valamint önkormányzati és civil tevékenységéről is gyakran beszámol. Blogja relatív gyakran frissül, bár ez jórészt eseményfüggő.

Érdekes színfolt a tanácsülési összefoglaló, aminek köszönhetően egy tanácsos szemével is láthatja az olvasó a városi tanács működését.

Jakab Áron Csaba

A Dokumentumok oldal hasznos, itt megtalálhatóak a városi tanácsülések napirendi pontjai, valamint az aktuális adók és illetékek jegyzéke és a városi költségvetés is. Ezeket a dokumentumokat inkább a városháza honlapján kellene keresni, így hiánypótló szerepe is van a blognak.

Jakab kommunikációja nagy részét blogján valósítja meg, személyes Facebook oldalára ritkán posztol. A tanácsos tavaly egy közéleti Facebook oldalt is létrehozott, itt már nagyobb az aktivitás, de ez jórészt kimerül a különböző újságcikkek és hírek megosztásában, a szorosabb értelemben vett kommunikáció a blogján marad.

Érdekesség, hogy a környékről Jakab Áron Csaba talán az egyetlen politikus, aki használja is a Twittert, ahol időnként megoszt egy-egy gondolatot, vagy éppen valami nagyon aktuális eseményt.

Jakab Attila: 2,2

Névrokonához hasonlóan az EMNP városi tanácsosa is egy blogon publikál, ami jóval kevésbé strukturált, mint az átlagos politikusi honlap, lényegében alap és állandó információk egy bemutatkozó poszton kívül nincsenek rajta, hacsak nem számítjuk ide a városi tanács összetételét, de ez sincs frissítve, még szerepel rajta Tankó László, aki azóta lemondott.

Jakab saját bevallása szerint azért hozta létre blogját, hogy tájékoztasson, és a városlakók ne csak a polgármesteri hivatal üzeneteit ismerjék meg.

Jakab Attila

Ehhez képest az informálás igencsak szegényes, a 2012 decemberi bemutatkozás után mindössze három bejegyzés született, az utolsó is több, mint négy hónapja.

A Facebookon ugyan jelen van a tanácsos, de kommunikációja leginkább személyes jellegű bejegyzésekben merül ki, közéleti-politikai témájút csupán elvétve találunk.

Szász Jenő: 1,1

Bár Székelyudvarhely egykori polgármester már nem számít helyi politikusnak, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet révén még kötődik közéleti szempontból a városhoz és környékéhez. Online aktivitása egyébként gyakorlatilag nem létezik, az 1,1 pontot is csupán azért kapta meg, mert 2012-es kampánya idején még használta a Facebookot kommunikációra, bár azóta ez se frissült.

Szász Jenő

Honlapja tudomásunk szerint sosem volt, ám a szaszjeno.ro domaint ugyanaz az Udvarhelyszék Jövőjéért Egyesült birtokolja, aki Benedek Árpád Csabáét is. A honlapon egy üzenet fogadja a látogatót, melyben az RMDSZ-es politikusok éppen az MPP-s társaiknak üzennek, és ajándékként kínálják fel nekik a honlapot. Azóta sok víz lefolyt a Küküllőn, Szász sem pártelnök már, de az üzenetre tudomásunk szerint nem is válaszolt.

Verestóy Attila: 2,2

Szenátorunk weboldalára igazából nem nagyon van miért panaszkodni: szépen dokumentálja Verestóy tevékenységét, ráadásul profi fotós is kíséri a politikust a különböző eseményekre. Ezen kívül van egy-egy nagyon rövid beszámoló az egyéb tevékenységekről, viszont magánemberként esélyünk sincs megismerni Verestóyt.

Verestóy Attila

Felmerül az a probléma, ami Jakab Attila és Benedek Árpád Csaba esetében is tapasztalható: a weboldalt nem egészíti ki Facebookos aktivitás, a szenátor nem használja a közösségi médiát, hogy elérje szavazóit, ezért is az alacsony pontszám. Bár Verestóynak van Facebook oldala, az egymondatos, román nyelvű leíráson és a profilképen kívül egyetlen saját bejegyzés sincs itt.

Kérem kapcsójja ki!

Mivel alapvetően a politikusok honlapjaiból indultunk ki (hiszen, bár kevésbé jó kommunikációs forma, nagyobb önkifejezésnek ad teret), pontozás nélkül említenénk dr. Zakariás Zoltán néppárti tanácsost, aki a helyi néppártosok közül a legaktívabb a Facebookon, gyakran fogalmaz meg véleményt is, és nem csak más tartalmát ossza meg.

Az online világtól talán legmesszebb eső, országos politikában dolgozó ember nem más, mint Antal István képviselő, akinek se honlapja, se Facebook oldala, kommunikációja kimerül a sajtótájékoztatókban, és úgy tűnik, nem akar közelebb kerülni választóihoz.

Megkövetjük magunkat, hamut szórunk a fejünkre, és kivonulunk negyven napra a pusztába: tévedtünk, Antal Istvánnak mégis van Facebook-oldala! Ráadásul közel ezer lájkolója is van, akiket jórészt sajtócikkekel, néha egy-egy fotóval és RMDSZ-es hírekkel szórakoztat. Hogy nekünk a Facebook keresője miért nem hozza az oldalt egyáltalán (és a gugli is csak harmadik oldalon) misztikus kérdés, lehet, ha Zuckerberg bojkottja van a háttérben.

Az, hogy politikusaink online kommunikációja még gyerekcipőben jár, eléggé egyértelmű: ritka az olyan választott képviselő, aki valóban napi szinten foglalkozik választóival, és nem csak a kampány idejére, vagy havi egy (amúgy be sem tartott) fogadóórájára redukálja a kapcsolattartást.

Az már csak hab a tortán, hogy nyakkendős vezetőink néhány, elhanyagolható számú kivétellel nem akarnak megnyílni, nem mutatják emberi arcukat, nem ismerjük mindennapjaikat, nem mutatják meg, hogyan is élnek, kapcsolódnak ki, ne adj' Isten szórakoznak. Az emberarcú politikus fogalma felénk igazából ismeretlen, már csak az a kérdés, hogy miért rejtegetik magukat ennyire.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Avarka
2014-02-12 13:30:54
:)
Ugyan már. Milyen szakember értékelte ezeket az oldalakat? Az összes egy-egy wordpress sablon. :)

Én személy szerint rettentően unom, de megnevettet, olvasván, hogy milyen szépen fényezi magát mindenki. Rakás álláshalmozó naplopó egyén. Mindenféle idióta tisztséget betöltenek, elnökök, tagok, x-ek, y-ok.

Amikor választások közelednek, mindig aktívak, érdeklődőek. Érdeklődnek a lakosság igényei iránt, kíváncsiak a véleményekre, aztán utána 4 évig köszönik szépen, jól elvannak, ismét 4 év jó megélhetést biztosított a polgár számukra. És sajnos a közpolgár, az egyszerű paraszt, - akinek szavazataira hajtanak - nem érez semmit a ténykedéseikből, nem jobbul az élete, legalább egy cinege körömnyit. Sőt inkább, hova tovább, egyre rosszabb és nehezebb.

Csak a ti zsebetek vastagodjon, a lassan megszámlálhatatlan és felesleges állásaitok révén. Sajnos ez véleményem, de nekem is szabad legyen. Nem? Hányok már tőletek.
avatar
Avarka
2014-02-12 13:40:29
:) 2
És igen, úgy gondolom, a ti halmozott "szakmáitok" egyszerűen feleslegesek. Annyi szervezet és egyesület létezik, - melyekben így vagy úgy, de mindig ott fontoskodtok valami egészen "komoly és fontos" pozícióban - hogy követni sem lehet és ráadásul az égvilágon semmi haszna, azon kívül, hogy gondolom nem minimálbérnyi pénzt lekértek és lenyúltok.

Ha teszem azt, lenne egy világkatasztrófa, amiben elsősorban az "elől járókat" menekítik ki és csak limitált egyént, ti mihez kezdenétek? Tudnátok építeni, teremteni, vagy valami hasznosat csinálni? Egy ilyen esetbe bólogathatnátok napestig, szavazgathatnátok hajnal hasadtáig, annyival maradnátok.

Igen, továbbra is hánynom kell az álszent képetektől.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."