Tech » Web

Facebook szerelem: milyen a lájkod?

Néhány tanács azoknak, akik egyéjszakás kalandot vagy akár életük párját keresik a közösségi hálón. Kategorizáltunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Facebook
Facebook
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. szeptember 15., 14:34
0 hozzászólás. 

Szeretünk általánosítani, ezért a kategorizálás a mindennapjaink részévé vált, ahogy a Facebook is. A kettő keveréke onlány típusokat szül – ezeket próbáltuk meg összegyűjteni, kategóriákba rendezni. A sor persze korántsem befejezett.

Íme néhány sajátosság, amit ismerőseink adatlapja, posztjai közt találtunk, úgy is fogalmazhatnánk, hogy házi profilt készítettünk a felhasználókról vagy legalábbis egy részéről.

Bármiféle egyezés a kitalált karakterek és az ismerőseink között természetesen a véletlen szüleménye.

Facebook

A mindig egyfajtát posztoló – ez nem azt jelenti, hogy ugyanazt, hanem például zenei klippeket, idézeteket, a lényeg a mindennapi rutinon van. Belőlük is van néhány alfaj például, aki csak egy film idézeteit teszi közzé, vagy aki egy előadótól „játssza" a zenét. Nevezzük őt rutinos megosztónak.

Következő az elégedett felhasználó - akinek mindegy, hogy képről, videóról, posztról van szó, neki tetszik. Sportot űz a lájkolásból.

A legkirívóbb eset a csöpögős fajta, akinek a családi képek – mindegy, hogy nagymamát, házasságot, újszülöttet örökítettek meg – jelentik a fétist, a lényeg a big lájk és persze a semmitmondó, ugyanakkor dicséretnek szánt kommentek.

Facebook

Ismerőseink között vannak olyanok, akiknek az élete a közösségi háló nélkül nem is lenne teljes, ha ott kellene hagynia kedvenc oldalát vagy, ha egy napig kimaradna az események sodrásából. Mindig elérhető és mindig tudja, hogy éppen ki mit osztott meg – ő a nonstop onlány, ami nem a felhasználó nemére utal.

Az egyik kedvencem a tükörben készült fotót közzétevő. Ezen csak az dobhat egy nagyot, ha telefonnal, sőt vakuval bliccel az egójára.

Lélegzetelállító az önimádó felhasználó. Albumában egyébként több ilyen fénykép található és az is megesik, hogy még a fotó szöge is egyezik az előzőkkel.

Facebook

A Facebook előnye, ugyanakkor hátránya, hogy nem feltétlenül chatelni, posztolni, ismerkedni kell, hiszen lehet játékokba merülve „közösségi életet" élni.

A FarmVille talán már lecsengőben van, viszont naponta érkeznek felkérések számos hasonló időt rabló szórakozásról, mert az alkalmazásőrült mindenre kapható.

Facebookon szerelmeskedők, avagy a folyton szakítók, kibékülők népes tábora. A jelenség ismerős: kapcsolatban, egyedülálló és ez váltakozik, ha nem is naponta, de rövid időközönként. Még jó, hogy a nemi élet megosztására semmit nem talált ki nekünk Zuckerberg.

Facebook

Ha valóban kellene választani a felsoroltakból, akkor biztosan a kommentbetyár lenne az abszolút befutó nálam. Ahogy a mondás tartja: a focihoz és a politikához mindenki ért és ezekről véleményt is alkot. A hozzászóló-királynál ez annyiban változik, hogy ő ezt minden területre kiterjesztette és biztos is a dolgában.

A lista persze nagyon hosszú és messze nem járunk a végénél, éppen ezért ha vannak hasonló sztereotípiák a fejetekben, akkor csak nyugodtan osszátok meg. Na nem a facebookon – ott a cikket kell –, hanem lennebb, hozzászólások formájában.

Akinek nem inge nem húzza gatyára, vagy saját facebook profiljára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."