Tech » Web

Motort cserél a Google

Megváltoztatja keresési algoritmusát a keresőóriás – részletesebb találatok, azonnali információk jönnek. Arra is válaszol, amit kérdezünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Szines_tech
Ismét fejleszt a Google, most több információt kapunk
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. március 16., 13:15
0 hozzászólás. 

A The Wall Street Journal jelentése szerint a Google a jelenlegi technikai akadályok áthidalása érdekében módosításokat hajt végre a keresőmotor alapjául szolgáló algoritmuson. A következő hónapokban arra számíthatunk, hogy a találati lista többet mutat majd, mint linkek sorozata: részletes leírásokat és

kérdésekre adott válaszokat is kaphatunk.

 

A tervezett módosítások az egyik legfontosabb mérföldkőnek számítanak a vállalat története során, és több millió, a Google keresője által listázott weboldalt befolyásolhatnak. Ugyanakkor új eszközöket adnak a keresőóriás kezébe a reklámok megjelenítése és célzása terén.

Az alapok maradnak a régiek: továbbra is a kulcsszavak lesznek a legfontosabbak egy-egy keresés során, valamint a találati lista összeállításakor a kereső figyelembe veszi az egyes weboldalakra mutató külső linkeket és sok más paramétert. A lényegi fejlesztés a szemantikus keresés, ami

a szavak értelmezését jelenti.

 

Amit Singhal, a Google keresőért felelős részlegének vezetője szerint az új algoritmus a megadott keresőszavakat egy több százmillió elemet (neveket, helyszíneket, tárgyakat, stb.) tartalmazó adatbázissal veti össze. Ezt az adatbázist a háttérben építette a kaliforniai cég az utóbbi két évben. A szemantikus keresés lényege, hogy megpróbál szavakat társítani egymással, mint például egy cégnevet (Google) az alapítókkal (Larry Page és Sergey Brin).

Singhal szerint a Google keresője az emberi szóértelmezési folyamat mintájára készül, és az új keresési algoritmus megszünteti az olyan helyzeteket, amikor csak reménykedünk, hogy keresésünkre valamelyik weboldal választ ad.

 

Konkrét kérdésre konkrét válasz

Egyes források szerint már a következő hónapokban észlelhetünk változásokat webes kereséseinkben, ám Singhal úgy nyilatkozott, a Google egy többéves folyamaton megy keresztül, mielőtt megszületne a következő generációs keresőmotor.

Singhal úgy nyilatkozott, ha valaki például a Tahoe-tóra keres majd rá, a Google azonnal megmutatja annak helyét, magasságát, átlaghőmérsékletét vagy éppen a sótartalmát. Jelenleg ugyanez a keresés a tó turisztikai weboldalának és Wikipedia-oldalának linkjét eredményezi, valamint a térképre mutató hivatkozást.

Az ígéretek szerint a megújult kereső összetett kérdésekre is válaszolni fog: ha például azt kérdezzük „melyik a tíz legnagyobb tó Kaliforniában?", nem csak linkeket kapunk, hanem konkrét választ is a kérdésre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."