A romló város: a terelőút ócska vidéke

Vannak vidékek, amelyek nem szépek. Vannak vidékek, amelyek ócskák. Például az úgynevezett terelőút és környéke, az „ipari övezet."

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

matricagyar
Múlt és jelen egy helyen
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 16., 12:34
1 hozzászólás. 

„Istenem, istenem, / micsoda vidék, / micsoda egy ócska vidék..." – énekli Cseh Tamás Az ócska cipő című dalában. Szerintünk van néhány ilyen hely a városban. Városon kívül is, de azon belül is. Ócska, a szó szoros értelmében.

Ha a Bethlenfalvi útról bekanyarodunk a Fások utcájába, rögtön utána jobbkéz felől jön az ócskavastelep – ez megadja a hangulatát az útnak. Persze egy ócskavasteleptől az ember nem várhatja el, hogy szép legyen, de hogy nem egy szívderítő látvány, az is bizonyos.

ocskavastelep

Kóbor kutya vakarózik a vízkiemelő állomás előtt, oda is jön, lentebb a virágárusoknál egy másik kutya ugat öblösen. Valahol megvan a magyarázat is erre: az ócskavastelepet olyanok látogatják a legsűrűbben, akik ellen az itteni cégek bizonyos óvitézkedéseket foganatosítottak. Ugat a kutya, nagy a feszültség a magasfeszültség alatt.

IMG 6012

Biciklivel szigorúan az útpadkán ajánlatos menni ezen a vidéken, olyan sebességgel jönnek mögötted a kamionok, illetve a személygépkocsik is „nyomják a szemit". Balra, a Nagy-Küküllő túlsó partján látszanak a szennyvízbefolyók, a jobb parton eladó faház hirdeti magát.

Ha a több évtizedes tervekből nem is lett semmi, az ide elképzelt ipari park helyén létesült néhány dolog. Mint tudjuk, itt laktak a vizigótok a kora középkorban, területükre néhány cég jónak látta épületet felhúzni, van töltőállomás is, mellette pedig a „város" látta jónak utat létrehozni.

Lassan beérünk az egykor ipari övezetnek nevezett részbe, erre utal az egykori „házgyár" maradékának látványa. A baloldali bozótban felfedezünk egy alternatív szemétlerakó helyet, van itt minden, ami belefér ebbe a „műfajba".

szemetes

A háttérben a matricagyár, szemben a szégyenhíd és társa, a vasúti, amit jobb híján ma a gyalogosok használnak. Utolsó székelyudvarhelyi látogatásán, 1988 tavaszán Ceaușescu is ezt a betonutat használta, amikor meglátogatta az ipari övezetet és nem mellékesen és minden bizonnyal értékes útmutatásokat tett a sokoldalú szocializmus fejlesztésére. Az utcát egyébként szintén egy olyan személyről nevezték el, akinek –escuban végződik a neve.

A matricagyár bejáratát elhagyva újabb telephelyek tűnnek fel. Ha itt felírják a nevedet, akkor nagy baj van – jut eszembe a vasárnapi körzeti focimeccs egyik beszólása, mikor megpillantok egy sírkőfaragót az út mellett, s ez már a „cérnagyárinapközi" közvetlen szomszédságában van.

tehnogarzon

Az egykori cérnagyár épületeiben már rég más cégek vannak, az elmúlt húsz-huszonkét év kicserélte itt is a gazadasági szereplőket. Ezzel nem is lenne baj, de azzal már igen, hogy az egykori "Teknó-garzonok" előtt térdig ér az épülettörmelék. Itt tűnik fel Pillangó, a város ismert hajléktalanja, leszegett fejjel bandukol a járdán – ő is az utóbbi negyedszázad hozadéka. De ő legalább nem közlekedik gyorsan, mint az arra járó kamionok.

Az egykori Tehnoutilaj (Gábor Áron Szövetkezet) szintén átalakítva, előtte nagy betonjárda, itt már a kilencvenes évek hangulata vegyül napjainkéval. Odébb autószalon, előtte pedig egy elhíresült útkereszteződés – iszonyatos mennyiségű koccanás és kerítésszaggatás kellett ahhoz, hogy néhány éve megérjen az idő egy jelzőlámparendszerre. S ezzel visszakanyarodtunk a „civilizációba".

Nem egy barátságos vidék – vegyül a múlt emléke a jelennel, ahol meglegyint az elmúlás kamionok által generált szele is, de itt van még Ceaușescu szelleme is. Pillangó belematat egy szemeteskukába az egykori Teknó tövében, száraz falevelet hord a szél.

„Jól van - gondolta Desiré - továbbmegyek."



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
PETman
2012-10-25 19:09:46
Szélmalom
Valóban romlott városrész!
Kiváncsi volnék milyen hangulatú cikk tudna születni, egy rózsadombi, Lejtő utcai, széldombi séta után? Fel lehetne fedezni a romlást!?
Bocsi.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."