A fingfűrészelés magasiskolája?

Kíváncsian várom a Nemzetstratégiai Intézet beindulását. Legalább annyira, mint Virág elvtársék a Narancskutató Intézetét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Szász Jenő, mint Pelikán elvtárs
Kutassunk narancsot!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 26., 08:53
23 hozzászólás. 

Szász Jenő után megérkezett a nagy fekete autó – és meg sem állt Budapestig: lehet, hogy éppen ő vezette, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy őt kivonták a forgalomból, s kitaláltak számára egy olyan intézményt, amelyben munkatársaival együtt arra lesz hivatott, hogy megírja a fényes magyar jövőt. Tudományos alapossággal.

Szép feladat biztosan, de ha történetesen nem székely fővárosi, hanem csíki vagy háromszéki lennék, nyekkenne egyet a bicska a zsebemben, ha ilyet olvasnék, hogy „Udvarhelyen fogjuk megírni, hogy mi legyen Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön a magyar jövő".

Valahogy genetikailag belénk van írva, hogy nem szeretjük, ha másutt írják a jövőnket, mert azt szeretnénk mi megírni, megcsinálni. Elegünk volt abból, hogy mindig valahol másutt írták azt, tükörtermi tárgyalóasztaloknál, erdei vadászatokon vagy éppen illegalitásban. De így is túléltünk „mindeneket, kormányt és féldeciket".

Nem szeressük, na.

Magának másutt a helye, Pelikán Jenő

„Mit tud csinálni, könyörgöm?" – kiált fel kétségbeesetten a nagybajszú székely, nem sokkal később pedig a napszemüveges fiatalember megfogalmazza: tulajdonképpen kivonják a forgalomból egy zseniális húzással, hogy ne zavarjon bele az őszi parlamenti választásokba. A nép hangja, ugye. Az mindig megmondja valahogy a magáét.

Vagy felteszi a kérdést: egy többszörösen bukott, de egyesek szívének még mindig kedves székelyföldi politikust hogy lehet kinevezni egy újonnan létrehozott intézet élére?

Nem tud nem eszembe jutni A tanú című film jelenete, amikor Pelikán Józsefet kinevezik a Narancskutató Intézet élére, megvalósítandó az új magyar narancsot. Igaz, hogy csak a gáthoz meg az ürgeöntéshez ért, de hát valamit valamiért, mert ahogy Virág elvtárs többször is hangsúlyozza: "Tudja, Pelikán elvtárs, egyszer majd kérni fogunk magától valamit..."

Lehet, hogy Szász Jenő is így van ezzel, egyszer majd kérnek valamit tőle. Mert biztosan tudna tenni sok mindent, mert jó színben van. S köztudott, hogy a hargitai, fenyvesi (közéleti) levegőnek nincs párja, megedzi az embert. Régi harcos. Habár amilyen világot élünk, az sem kizárt, hogy egyszer talán ő kéri azt, hogy engedjék vissza a gáthoz. Mert azt sem szabad soha elfelejteni, hogy néhanapján az osztályharc és a nemzetközi helyzet fokozódik.

Savanyú a székely narancs, de kinek?

Addig viszont megpróbálja megírni a jövőnket. Munkatársakkal, számítógépekkel, szolgálati ezzel-azzal egy olyan hivatalban, amiben minden okoskodás, minden leírt szó, tett, médiamegjelenés, koszorúzás, interjú valószínűleg nem középiskolás fokon fogja kimeríteni a fingfűrészelés magasiskoláját, mindezt a magyar adófizetők forintjaiból.

Lesz ott minden, sült malac, Gogolák elvtársnő, fekete autó, krumpli. No meg alaposság. A tudományos alapossággal kidolgozott jövőképekről is hallottunk eleget, s láttuk, hogy mi lett az eredménye. Amikor még Virág elvtársék osztották a krumplit. Negyvenötben. Spongya rá.

S nem mellékesen arra is kíváncsi lennék, hogy napjaink frankhitelektől és megszorításoktól nyögő, kivéreztetett és kivarázstalanított Magyarországának közvéleménye mit szól egy ilyen intézethez, többre tartja-e majd, mint Pelikán elvtársék Narancskutató Intézetét?

Vajon megállja-e Szász Jenő a helyét egy ilyen fontos intézmény élén, tud-e ott is legény lenni a gáton? Meg tudja-e ragadni a torkánál a kérdést, mint Pelikán az Angolpark esetében?

Van némi aggodalmam. Az, hogy nehogy úgy járjunk ezzel a Szász Jenő által megírt fene nagy magyar jövővel, mint Bástya elvtársék az új magyar naranccsal. Hogy kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk...

Mert az a gyanús, ami nem gyanús.



23 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
konzervativ
2012-10-26 11:09:26
Pelikan
Nos, nem hittem volna, hogy sikerül Katona Zolinak egy igazi szászcsabás szintet megütnie. Elfogult, kisvárosi, buta és rosszindulatú. Minden, amitől egyébként Katona Zoli hátán feláll a szőr. Ez hogy lehetséges, elvtársak?
avatar
p_robi86
2012-10-26 11:15:26
Nem félsz, mert jó lesz
Szerintem Jenő elvtárs legalább annyira megállja a helyét majd ennek a létfontosságú stratégiajáték intézetnek az élén, mint a város ill. empépé élén. Ha nem jobban. Készül a magyar zászlós medence fiúk! Legalább nem mi hordjuk a vizet belé :)
avatar
kisjoco
2012-10-26 12:50:29
jó írás
Bárcsak minden nap ilyen sommás véleményeket olvashatnánk a helyi sajtóban! Katona Zoliért, Szász Csabáért, Jakab Árpiért követem a helyi médiát, a fanyar humorral megírt cikkeikért. Nem muszáj azonosulni a véleményükkel, de attól még tetszhet. Sajnos a magyar közpénzen vásárolt néppártos helyi újságban nincs mit olvasni, és ez tényleg sajnos... Üdv mindenkinek. Uff.
avatar
guguka
2012-10-26 13:16:41
re: jó írás
No látod, én meg ilyen Szászcsaba, meg Jakabárpi féle emberek miatt nem követtem sokáig a helyi médiát. Mert, hogy ez nem újságírás, hanem mocskolódás. Fanyarnak fanyar, mocsoknak mocsok, olyan, mint amilyen az egész helyi sajtó volt, amíg ezek az emberek firkáltak...
Kicsi dejavü érzés, de azért remélem, hogy soha, nagy példányszámban nyomtatott, vagy olvasott lapot ezek az egyének nem szerkeszthetnek. Egyszerűen nem elég jók hozzá.

Aki meg szereti a Jenő fikát, közpénzből, annak ajánlom az említett emberek új munkahelyét, a HargitaNépét, esetleg az uhápontrót, meg a mannát.

avatar
kisjoco
Bárcsak minden nap ilyen sommás véleményeket olvashatnánk a helyi sajtóban! Katona Zoliért, Szász Csabáért, Jakab Árpiért követem a helyi médiát, a fanyar humorral megírt cikkeikért. Nem muszáj azonosulni a véleményükkel, de attól még tetszhet. Sajnos a magyar közpénzen vásárolt néppártos helyi újságban nincs mit olvasni, és ez tényleg sajnos... Üdv minde...
avatar
butalevente
2012-10-26 16:03:42
[moderálva]
Katona egy elfogultsagtol nyaladzo-csopogo gobe, az az udvarhelyi UDMR liberalis szarnyanak tehetsegtelen, diletans gruppen-hecc, vagy divatosan mondva flash-mob firkasza. Akinek az igazsag-merceje valahol odaat van a keritesen, a Verestoy villaban. Aki nincs tisztaban sem a szavak értékével, sem az elete sikertelen firkaszi gondolataival. Az ejjeli, rom-kocsmas „magvas” gondolatainak es a kimosott agyanak torz kivetulesei, amely irasok a felresikerult kocsmai-ertelmiseg koreben is csak enyhe derut kelt.
De, hat mit tehet a sejk, aki mit sem sejt: [moderálva]
avatar
pandietele
2012-10-26 18:03:30
szászjenő és a lejárt becsületlemez ...
Az újságírónak az a feladata, hogy tükröt tartson a botcsinálta politikusoknak.
Ebben az esetben a tükör -talán- szelídecskére sikeredett, hisz túl finoman adja vissza szászjenő viselt dolgait.
Katona Zoltánt vádolni ... egyenesen baromság, de szászjenő megfogyott holdudvarának lassan nem marad egyéb mint a keserves csaholás.
A hiteltelenné vált embert hagyni kell gurulni lefelé a lejtőn és a Kismalac már -testileg is- rég megérett a gurulásra !!!
Ő képvisel minket :))) ... ugyanakkora vicc, minthogy Ő adta a Tiszteletbeli Székely címeket :)).
THE GAME IS OVER !!!





avatar
kópé
2012-10-26 18:29:41
csicska
Lehet rmdsz pénzen megrendelésre firkászni... Lehet gúnyt űzni a Magyar Igazolványból, a magyar állampolgárságból, az autonómiából, lehet román katonatisztnek lenni és mindenek mellett rmdsz fennvalónak, aki mindent megtehet, akár azt is, hogy apró pénzért megvásároljon egy olyan újságírót, aki bemocskolja azt, aki fel meri emelni a szavát a zsarnokokkal szemben. A pénz az nagy úr!
avatar
butalevente
2012-10-26 19:41:00
[moderalt felhasznalo]
Megprobalom az utolso mondatomat szepmagyarul leirni, ugyanis az oldal moderatora cenzurazta a kijelentesemet:

[Ismetles]: De mit tehet a sejk, aki mit sem sejt: Szekely valagba, szekely kuki!!!
avatar
butalevente
2012-10-26 19:23:17
Ugy latszik az udmr-comment-commando (roviden UCC) azt probalja elhitetni az emberekkel, hogy barki aki az UDMR ellen szol, az nem a tarsadalom tagja. Ne felejtsd el pandietele, hogy kulonbseg van ellenzeki es tarsadalom ellensege kozott. De valaszolva „szaszjeno megfogyott holdudvara” meghatarozasra, Szasz Jeno korul nem olyan emberkek voltak-vannak, akik tole kaptak a fizetesuket, megelhetesuket roviden egzisztenciajukat. Azok az emberek meggyozodesbol altak be a hata moge. Es minden karorvendesed ellenere meg ott vannak.
avatar
butalevente
2012-10-26 19:47:33
Tudod p_robi86, minden egeszseges nemzetnel a sajat zaszlot kitenni patriota kotelesseg, utalva a magyar zászlós medencedre. A zaszlo, a cimer, a korona a nemzet jelkepei. Neked, ha nem tetszik kiteheted az olah zaszlot, de a nemzetet ne mergezd nemzettelen eszmeiddel.
avatar
manci pacio
2012-10-26 20:34:53
nyugi
Nyugalom, nem kell úgy eldurvulni, ez csak egy vélemény. A véleményről tudjuk ugye, hogy egy embernek egy adott időben és helyzetben fennálló gondolatsora. Nem lőttek közétek kedves nemzetiek, csak írtak.

A politikusnak, köztisztviselőnek le kell nyelni, és kész, benne van a munkaköri leírásában. Bizonyítsa be, hogy a szerzőnek nincs igaza. Szerintem a szerző is azt szeretné.

Lassan pont úgy táborokra oszlunk, mint az anyaországiak, hogy még az egymással ellentétes politikai nézetű családtagok sem ülnek le egymással vacsorázni.

Akinek nem tetszik az uh, menjen nyugodtan az egyéb sajtótermékekre tájékozódni, hátha ott nem találkozik lépten-nyomon eremdéesznyalókkal, vagy nyisson magának egy rágalmazósdis fórumot. Szerintem az uh.ro az egyetlen, akinek ami a szívén, az a száján, és nem nyalnak segget megrendelésre. Amikor az rmdsz-t támadták, vagy az emnp-t fikázták, akkor hol voltatok? Lájkoltatok mi? Én maradok. Visznemlát, kedveskéim.
avatar
guinis
2012-10-27 07:50:03
re:nyugi
Mi tagadás,tetszenek Katona Zoltán írásai.
A hozzászólásokat is kedvelem.Különösen "manci pacio" véleménye nagyon figyelemre
méltó.
Mondja el mindenki a véleményét.Szerintem,ezen írások csupán azt sugallják,hogy nem kell kivágni a fát ahhoz,hogy meglássuk az erdőt.Elég,ha csupán mögéje pillantunk.
És nem árt ha ezt sűrűn megtesszük.
V.Zsolt;Budapest.
avatar
pandietele
2012-10-27 14:15:40
nem csak fekete vagy fehér a világ
Nem kell ide a sok, süket baromság!!!
RMDSZ párti . .....a keresztanyátok térde kalácsa :))
... hogy a jó büdös francba lehet valaki agyilag annyira korlátolt, hogy reflexből udmr bélyeggel illeti azokat, akik szászjenőt merészelik bírálni ?????
Miért ollyan kurva nehéz elfogadni, hogy nem csak két (ganés) szekértábor létezik Udvarhely Cityben???
Az UH . ro- t és K. Z- t azzal vádolni hogy rmdsz pártiak ???
:))))
:))))
... nagyon betegek vagytok....


Az iPhone készülékemről küldve
avatar
kisjoco
2012-10-27 16:42:50
re: re: jó írás
De bizony, ezek az emberek kurva jók! És attól még egyik sem mocskos kommunista, amiért jenci bajszát meg-megtépi! Vegyétek már észre, ki is ez a Szász Jenő!!! És igen, továbbra is ezeket az újságírókat olvasom szívesen, és bizony ettől még nem vagyok rmdsz-es és nem is leszek. Csak szeretem a színvonalas újságcikkeket.
avatar
guru
2012-10-28 07:38:56
narancs..
Ha ezzel az emberrel íratják a stratégiát....EL VAGYUNK VESZVE ! Nem lesz magyar jövő !...de hál' Istennek nem fog ő írni, kutatni semmit...maximum. hogy hogyan lehet lenyúlni pénzeket
avatar
mzolee
2012-10-28 13:07:55
"Lassan pont úgy táborokra oszlunk, mint az anyaországiak, hogy még az egymással ellentétes politikai nézetű családtagok sem ülnek le egymással vacsorázni. "
Oszd meg es uralkodj.
Osszetarto nemzet felett nem lehet uralkodni...
avatar
korosys
2012-10-28 20:39:20
Ez olyan szokásos RMDSZ-MPP adok kapok...
Kedves Zoltán, régóta figyelem az erdélyi testvérek sárdobálását egymásra inenn MO-ról - kb 1989-óta. Feleségem udvarhelyi lévén kb 10 éve már vannak Székelyföldről is valódi információim. DEEEEEE, Lenin elvtárs alias Markó B ...mondja meg mit csinált idáig ERDÉLYBEN a gengszterváltás óta, SEMMIT. Azóta milliárdos lett szinte minden vezetőjük veres - tó-i, és és és ...sokan mások, sorolhatnám. Nyilván senki sem tökéletes, de az MPP-n legalább látszik, hogy akar valamit az önrenelkezés terén. Sajnos látni kell, Erdélyben az van 20 éve, mint nálunkunk volt sokáig kisebb megszakításokkal, a pártállami előd párt van hatalmon és a választók - kevés információjuk lévén - azt a szent agg tehenet tartják életben. Közben felnőnének az új generáció borjai, de annak nem adnak enni, nem fejlődik, inkább lesoványodik...
Tudom nem korrekt RMDSZ pénzen tanult volt kollégának belepiszkítani a fészkébe és pártot vátani (SZJ) de ha az a párt nem akar megváltozni és tartja magát a kifulladásig a Lenini
avatar
korosys
2012-10-28 20:47:01
széthúzás a magyarok között
eszmékhez, akkor csak kellene tenniük már valamit! Hallottam többször idős udvarhelyieket - megdöbbenésemre -orbán cigányozni - igen mintha csak az ATV-n nőttek volna fel? Igen Önöktől jött -udvarhelyi- Gyurcsánynak tanácsadó, szóvivő, tehát arra sem lennék büszke...az Önök helyébe.

Szóval összefogni kellene már (a három párt - bár ez is elúszott erre a 4 évre), mert a szöveggel a padlás tele van a víz szalad (és az idő is) és a kő sem marad - elhordják a románok az új templomaikba. Sajnos az a másik 2 párt tudom nem a legalkalmasabb személyekkel van tele - öntelt felfuvalkodott, alkalmatlan sokszor - de ezek szerint Önök magyarabbak a magyaroknál, mármint az ellenség keresés és a széthúzás terén. TEGYENEK már ez ellen valamit!
További sok sikert.
avatar
colstokk
2012-10-28 21:03:04
rémes
Miért gondolod,hogy ilyen cím,ilyen jelzők,s hasonlókkal-mert majdnem mindenik hasonló-,menő vagy?a negatív választékosságod sajnos saját magadat minősíti..............valójában mindegy miről írsz,nem a téma zavar,hanem ahogy azt gondolod,ez kell a népnek.
Kikérem magamnak!
avatar
SzKarcsi
2012-10-29 10:33:41
Tisztelt kommentelők!

Nyilván, sokan sokfélét gondolunk. Olvastam itt széthúzásról, meg jobb és balliberális érdekekről, meg a jelenleg éppen az érdekeinket szolgáló pártokról. Ez utóbbitól feláll a szőr a hátamon, ugyanis a klasszikus értelemben már rég nem azok, aminek bélyegezzük őket, vagy bélyegzik önmagukat. Ami a legfontosabb. Tapasztalataim szerint jelenleg két érdek létezik a palettán. Van bukaresti érdek és van budapesti érdek. A városok ne tévesszenek meg senkit, ezek közül egyik sem nemzeti érdek, csupán anyagi érdek, illetve hatalmi érdek, itt a hatalom szó nem a közigazgatási hatalmat jelenti, hanem a politikai illetve a gazdaságit. Sajnos nemzeti érdek nagyon rég nincs. Egyszer emlékszem, fellángolt egy pillanatra '89-90-ben, de az sajnos szalmaláng volt. Azóta minden hatalmasság a saját gesztenyéjét kaparja. A fingfürészelésről pedig azt gondolom, hogy várjuk ki, hogy induljon el, aztán a tettei, eredményei alapján értékeljük...
avatar
gazsiba
2012-10-29 15:09:09
re: csicska
Senki nem beszelt magyar igazolvanyrol, csak Dobrogi Jenorol aki Pelikanna avanzsalt

avatar
kópé
Lehet rmdsz pénzen megrendelésre firkászni... Lehet gúnyt űzni a Magyar Igazolványból, a magyar állampolgárságból, az autonómiából, lehet román katonatisztnek lenni és mindenek mellett rmdsz fennvalónak, aki mindent megtehet, akár azt is, hogy apró pénzért megvásároljon egy olyan újságírót, aki bemocskolja azt, aki fel meri emelni a szavát a zsarnokokkal szemben. A pénz az nagy úr!

avatar
korosys
2012-11-02 12:59:31
Egyre gagyibb az egész , nézzék meg a másik SzJ-t
Szégyen, ilyen cikkeket és félműveltséget mutogatni - maga a kérdező is nagyon gyengécske nem csak a témát illetően, hanem az alapvető riporteri választékos nyelvezetet. Miért kell ilyen lejárató cikkeket írkálni? Kinek az érdeke ez?
avatar
lajosfia
2012-11-03 12:03:23
"Kinek az érdeke?"..teszi fel a kérdést -korosys- . Hát igen, szomorúan látjuk itthonról, hogy otthon sem tudtok, tudnak a pártok megegyezésre jutni egy biztonságosabb, nyugodtabb jövő érdekében. Három párt, azért, hogy az összetartás nehéz legyen, azért, hogy a szerte-szét szavazók erői nehogy egyesüljenek. Milyen szép is lenne, ha a parlamentbe bejutottak egy érdeket képviselnének majd. Ám ha nem megyünk el szavazni, akkor még sötétebb lesz a jövő.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."