Itthon » Politika

Szász Jenő: szombatig biztosan nem mondok le

A rábízott Nemzetstratégiai Intézetről és pártja hétvégén esedékes kongresszusáról számolt be az MPP elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Szász Jenő
Szombaton dől el, pártelnök marad-e Szász Jenő
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. október 11., 15:17
1 hozzászólás. 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke október kilencedikén Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére kérte fel Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt elnökét. Ezzel kapcsolatosan a pártelnök csütörtöki, székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján elmondta, pályája legfontosabb hivatásának néz elébe.

Udvarhelyen írják a magyar jövőt

Szász óriási megtiszteltetésnek értékelte a felkérést és kifejtette, alázattal kívánja vezetni a magyarság jövőjét tudományos alapon megtervező intézményt. Az MPP vezetője úgy véli, eddigi erdélyi tevékenységét mostantól az egész Kárpát-medencében végezheti, ami szerinte óriási, megelőlegezett szakmai bizalmat jelent iránta a magyar kormány részéről.

A pártelnök úgy látja, igazán nagy gesztus, hogy a magyar kormány egységes magyarságra gondol, nem külön kezeli a határontúliakat – erre bizonyíték a Nemzetstratégiai Intézet, ami a kormány háttérintézményeként a nemzetpolitikai döntések megalapozásában nyújt majd segítséget január elsejei indulása után.

Mint megtudtuk, az intézet két lábon áll majd, a budapesti központ mellé egy székelyudvarhelyi iroda is társul, ami az intézet Erdély-specifikus munkáját látja el. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a székelyudvarhelyieknek milyen előnyük származik majd ebből, Szász Jenő úgy válaszolt, hogy úgy kell a helyi részlegre gondolni, mint egy hivatal, amit felkeresnek a lakosok, sokkal inkább szimbolikus jelentése van annak, hogy itt nyílik meg az iroda.

Szász szerint a Csíkszeredában található főkonzulátus és a sepsiszentgyörgyi kulturális intézet után gesztus értékű a Nemzetstratégiai Intézet székelyudvarhelyi létrehozása, ezzel is hangsúlyozva a székely fővárosi státust. Elmondása szerint „Udvarhelyen fogjuk megírni, hogy mi legyen Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön a magyar jövő".

Frissül, de nem fuzionál az MPP

Szombaton tartja IV. Országos Tanácsát a Magyar Polgári Párt, ahol várhatóan politikai nyilatkozattal erősítik meg a szervezet küldetését és aláhúzzák önállóságának fontosságát is. Szász ezzel szeretné lezárni az EMNP és az MPP egyesülése kapcsán kialakult találgatásokat, ugyanis szerinte magyarok szövetségéről és nem jobboldali fúzióról kell beszélni.

A polgáriak vezére úgy véli, az őszi parlamenti választások kapcsán magyar válogatottban kell gondolkodni, még akkor is, ha ebben 8:2 arányú többségben van az RMDSZ.

A szombati pártkongresszuson az MPP vezérkarának tisztújítására is sor kerül. Szász korábbi nyilatkozatait megerősítve elmondta, mind a Nemzetstratégiai Intézet, mind a Magyar Polgári Párt vezetése egész embert kíván, de személyi döntések még nem születtek.

Hozzátette, „szombatig még biztosan nem mond le" pártelnöki tisztségéről, így csak a kongresszuson derül ki, ő marad-e a párt élén, vagy új vezetőnek adja át a stafétát.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
cristinaberger
2012-10-12 23:16:59
Blah-blah-blah es kozben 20 ezer Udvarhelyi ehesen fekszik le ma este.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."