A köcsög kismama egy napja

Kakilunk. Már nem szopunk. Járunk. Közben meg hidegen hagy mindenki, hiszen a világ legtökéletesebb gyereke és annak anyukája vagyunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

kismama
Igenis, mi vagyunk a legszebbek!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 06., 15:11
18 hozzászólás. 

Délelőtt sétálunk. Jönnek velünk a barátnők is, egyik gyerek szebb, mint a másik. Dicsérgetjük egymáséit, hogy milyen aranyos, és milyen jó, hogy a tied már ezt is tudja, a mienk még annál is jobban. Hárman megyünk egymás mellett, hogy senki ne tudjon elkerülni, s ha szembe jön, lépjen le a járdáról. Mert neki még gyereke sincs, még arra sem volt képes.

Ez a tested lesz most majd az űrhajó!

Lassan, kimérten, csigatempóban megyünk, élvezzük a napsütést és azt, hogy bámulnak az emberek. Megosztjuk egymással, amit tudunk, tapasztalatot cserélünk, igen. Kismama-tapasztalatot. Mi már bilizünk, de ti még nem. Mi már lassan kezdünk járni, de ti még nem. Mi növünk, növekedünk, mint nyárban a fuszulyka. Ők még kicsik, de mi már nagyok vagyunk.

Rászólunk arra a bolond fiúra, aki mindig póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, hogy menjen már el a játszótérről mellőlünk, amíg mi alszunk, s a kutya ne nyaljon meg minket, mert fertőző. Ha meg pofázik, akkor felhívjuk aput, hogy jöjjön már oda kocsival, mert nem tudunk nyugodtan aludni. De odébbáll a kutyás tőlünk, amikor megtudja, hogy apu mivel foglalkozik, és hogy hány ismerőse van.

Ha pedig bekakilunk, az sem baj, a drótkerítés mellett kerítünk alkalmat rá, hiszen mi olyan szépet tudunk kakilni, hogy öröm nézni a szomszéd blokkból.

Hát tapasztald meg, mi mindenre jó!

Leülünk egyet a parkban. Tologatjuk a babakocsit. Megosztjuk, milyen nehéz a gyerekkel, de nem mennénk vissza dolgozni semmi pénzért.

„Jolánkáék is elintézték harmadik évre. Mi is el fogjuk, ha nem jön össze a következő. Milyen anya, aki bölcsődébe adja a gyermeket? Csak a pénzt nézik egyesek!"

Elköszönünk a barátnőktől, akiknek sokkal satnyább a gyermeke, s nem is szoptatnak annyit, de már a mellük meg van ereszkedve. Különben is, olyan olcsó pelenkát vesznek, aztán csodálkoznak, ha pirosodik a kicsi segge.

Dél fele jár, be kell mennünk az áruházba. Felülünk a bevásárlókosárra, hadd lássa mindenki, hogy mi milyen szépek vagyunk! Éppen csak benézünk, műkörömágyat kell, hogy vegyünk. Nem hagyhatlak a bejárat előtt, hiszen ma már olyan világot élünk, hogy a kezünkből is ellophatnak minket, nemhogy a bejárat elől.

Látod, hogy mosolyog nekünk a néni? Nem úgy, mint ez az idétlen suhanc, aki szinte nekünk tolta a bevásárlókocsit, egy pont olyant, amin mi is ülünk. Kivillant a tetoválása, éppen néztük, hogy apunak is ilyen van a karján meg a vállán, csak sokkal, de sokkal nagyobb és vastagabb.

Nem baj, ha leverjük a csipszes zacsit a polcról, ott van az áruhordó fiú, majd visszateszi, azért fizetik. Apu is szokta mondogatni nekünk, hogy nem azért ad húsz embernek munkát, hogy azok ne dolgozzanak, hanem azért, hogy dolgozzanak, és éljenek meg. Apu nagyon tapasztalt, mi vagyunk már a harmadik családja neki, azt mondja. A második élettársa egyébként is egy hülye liba, nem szokott köszönni nekünk, amikor szembejön velünk a járdán, de minket nem érdekel, nyelvet öltünk rá, pedig azt sem érdemli meg.

Fizetünk, mosolyog nekünk a kasszás néni, az a nyugdíjas bácsi is odagügyög nekünk, hogy milyen aranyosak vagyunk, az ő unokája is pont ilyen szép és okos meg kacagós, mint amilyenek mi vagyunk.

Megyünk haza, telefonálunk ezerrel, letoljuk a kocsit az átjáróra. Nem, nem néztünk szét, ez igaz, de hát láthatta az a kancsi sofőr is, hogy mi igenis le akartunk lépni a járdáról, nem tudjuk, hogy mit ordibál ki az ablakon. S különben is menjen lassabban, figyelhetne ő is, ne csak mi figyeljünk ilyenkor, amikor napsütés közben szemerkélni kezd az eső.

Egyél, igyál, játsszál jó sokat!

Este megyünk előadásra. Öröm nézni, ahogy futkározunk a széksorok között. Egy ideges bácsi ránk szól, mondván, hogy ő is fizetett a jegyért, szeretne odafigyelni. Hát figyeljen. Majd felhívjuk aput, hogy jöjjön ide, és tegye helyre a palit. Igaz, most éppen fontos megbeszélése van, ezt már akkor leszögezte, amikor valamelyiknap mondtam neki, hogy mi ma jövünk előadásra. Na, sebaj, bekaphatja a pasas, hiába mormogja, hogy „köcsög", meg „hülye pi...a", azt hiszi, nem halljuk. Kikérjük magunknak. Különben is, ahogy nézem, nincs is gyereke, s nem tudja, hogy mit jelent, s amúgy is úgy van öltözve, hogy az ilyen ne szóljon ránk.

Hazasétálunk, de megállunk a parkban pisilni. Jaj, akkor kakilni is, mert kell, s mi már kinőttünk a pelusból is! Papír az mindig van nálunk, mi pedig bárhol és bármikor. Letakargatjuk a papírral, nehogy valaki észrevegye.

Nem jut eszünkbe, hogy fel voltunk háborodva, amikor kakis popsitörlőt fújt a szél a csemeténk arcába. A játszótéren. Mert egyesek nem képesek elmenni a kukáig. A kakilás az más, ha kell, akkor kell, tán hozzunk bilit magunkkal?

Pont most kell, hogy jöjjenek Elviráék is. Rózsaszín pokróc a legénykén, megáll az eszem – gondoljuk, de csak annyi fut ki a szánkon, hogy „Olyan szép fiad van, mint egy leányka!"

Amíg kedélyesen csevegünk, egy néni megszólít, hogy a gyermek tépi a virágokat az ágyásból. „Maga ne mind káricsáljon, magának is volt gyermeke. Azé' van a néptanács, hogy ültessen újat!" – oktatjuk ki a nénit.

Az előadás egyébként unalmas volt, táncoltak meg énekeltek, de mi voltunk a legszebbek, olyan szépen táncoltunk a székek között, kár, hogy leküldtek a színpadról. Kicsit sírtunk, kicsit recsegtettük a pufuleces zacskót, kicsit összenyálaztuk a szomszéd néni lakktáskáját, aztán elaludtunk szépen.

Estefelé van már, haza kell mennünk, le kell feküdnünk, apu vár otthon, most szólt telefonon, hogy hol vagyunk, és hol a vacsora. Fáradt szegény, sokat dolgozott.

Meglásd, kicsim, majd a napiban is te leszel a legszebb és a legügyesebb és a legjobb! Mert tűzoltó leszel s katona. Vadakat terelgető juhász. Látod, elalszik anyuka.

Különben is, te vagy a névjegye, ha valaki kérdi.



18 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2013-02-06 21:05:14
:)
Hát ez nagyon nagy. xD Gratula a cikkhez!
Sajnos tényleg vannak ilyen anyukák is.
Persze biztos lesz aki felháborodik a cikk olvasása után,
de hát kinek nem inge, ne vegye magára.
avatar
pek
2013-02-06 23:09:36
Köcsög gyermek nélküli
Ez a köcsögözés nélkül is idióta, imbecilis, stb. szöveg lenne olyasvalakitől, aki még nem sétáltatta kenguru-övben a saját gyermekét. Ez világrekord a hozzá- és együtt nem érzésben. Egyet hányok, majd igyekszem kilépni az ilyen ócskaságok kommenteléséből.
avatar
kameleon
2013-02-07 00:07:44
Szeva Pek :) Oly jo latni, hogy jarsz meg erre....a kocsogok koze. Atmentel kismamaba? S akkor is, mi van, miert pipultal be :) En is anya vagyok, s kepzeld, a modern korban, nem "pempörszöt " hasznaltam, hanem vasaltam, mind a ket gyerekemre, s nem azert mert nem telett ra. S tudod milyen gusztustalan, mikor megyek vegig az uton es lam-lam a tombhaz melletti viragagyasban kokadozik a tulipan, attol a szagtol, ami a tovenel elfektetett pelusbol erkezik. Mert, miert szagolja a csalad alapon, kivagjak az ablakon. Ha mar igy mellejuk allsz, szedd is ossze helyettuk. S tudod mi a helyzet? Lehet ezek a kocsogos cikkek poenosnak tunnek, de sirni kene valojaban. Mert, ha az alap nem volna adott, a cikk sem jonne letre. Nah viszlat a jovoheti kocsogosnel...:)
avatar
colstokk
2013-02-07 14:14:17
a műveletlenség tetőfoka
Szégyellje magát!a szókincs a saját primitívségét bizonyítja,sajnos egyesek poénosnak találják.Amilyen szemszögből ír,az lehet,hogy érdekesebb,de egy anyuka szemszögéből felháborító!!!
Milyen alapon köcsögöz le Valakit?szép családi háttere lehet....talán onnan merítkezett,abból a bizonyos 7 évből??!!...de akkor tartsa meg magának.
S nem utolsó sorban a honlap moderátora ilyen stílusú irományt miért enged közszemlére ?

avatar
butalevente
2013-02-07 14:18:14
Kocsog ujsagiro, kocsog irasa... eleg volt mar a tarsadalomgyulolo irasaidbol... es meg nogyulolo is vagy... FUJJJ!!!
avatar
Lakatos
2013-02-07 14:35:20
Idioták
Ha ne olvassátok baszki ! Kapcsoljátok ki a gépet. Olyan idióták vagytok, hogy a többi kommentelő IQ ja is csökken. Komolyan el kéne gondolkozni valami rituális öngyilkosságon mint megoldás.
avatar
hunilaszlo
2013-02-07 17:15:56
szep
:) Gratula Katona Zoltán! Ezek a gyűlölködő szavak mutatják meg, hogy igazából sokakat megérintett a mondani való! Egyesek magukra ismertek benne, mások már tapasztalták csak nem tették még szóvá de te megtaláltad azt a hangnemet amivel humorosan be lehet mutatni az emberi hülyeséget! Csak így tovább! Ismerjük csak meg az összes köcsögséget!
avatar
hahaha
2013-02-07 18:26:27
Kinek nem inge ne vegye magára szól a mondás. De látom itt boldog boldogtalan inget hord...Amugy ez nem társadalom gyülölő hanem társadalom kritika :) Olyanokat mutat be mint te és társaid akik RTL klubon meg társaikon asszociálódtak :) (butalevente-nek szól)
avatar
butalevente
2013-02-07 19:11:37
Kedves hahaha, a tarsadalom kritika nem egy-ket kiemelt esetrol szol... ebben az irasba kifejezetten K.Z. az elfojtott nogyuloletet irja meg... altalanosit es aljas modon a kismamak problemait bagatelizalja es kocsognek titulalja... ez amit csinal az legalja az ujsagirasnak... a felmuvelt kisvarosi kocsog ujsagiro flusztralt frocsogese... hupsz... jo uton jarsz K.Z., hogy Kesz Cs. Levente 2 legyel... eljen a bulvarsajto*

* „A bulvarsajto (tagabb ertelemben: bulvarmedia) gyujtofogalom, a popularis – es amellett felszines –, egyszerusitett gondolati tartalmakat kozvetito, esetleg nepszeruseghajhasz mediatermek jelzoje, amely sajatos eszkozeivel az azt kozvetito kozeg (pl. ujsag, konyv, tv-, radioműsor, előadas, elektronikus media) fogyasztasat (peldanyszamszamat, nezettseget) hivatott novelni.” [ Forras: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bulv%C3%A1rsajt%C3%B3 ]
avatar
manci pacio
2013-02-07 19:37:59
köcsögök vagyunk
Én is kismama vagyok vagy voltam és még lennék, és sok mindennel egyetértek a szövegből. Nem az összes kismamára vonatkozik, hanem olyan emberi tulajdonságokra, amelyek a kismamák sajátjai is, megkülönböztető jegy, hogy míg a nem kismamák a saját, a kismamák a gyerekük orránál nem látnak gyakran tovább. Ha kiveszed a kismama szót, egész másként fest a dolog. Nem ártana a jelenség mögé nézni, meglátni a gyes-szindrómát például, az ezzel járó beszűkült tudatállapotot, az egymás meg- és elítélését minden szinten (lásd köcsög: nem csak csinálni szeretjük, hanem olvasni is), a képmutatást, a lenézést, az érzéketlenséget, pimaszságot, amit nap mint nap művelünk. Kivéve a köcsög kismamák, természetesen:)
avatar
mekkmester
2013-02-08 10:11:50
Namostaztán énisbeleszólok
Bár jópár köcsögös cikk tartalmával nem értek egyet (és mégis, a bánat tudja miért, el szoktam olvasni), most a szerző védelmére kelnék.

A "köcsög" sosrozatból még emlékeim szerint egynek sem voly olyan jellegű cÍme, hogy 'A kismamák köcsögok' vagy 'A blokkfelelősök köcsögok', vagy 'A kutyatartók köcsögök'. Úgy gondolom, hogy Katona Zoltán szerint sem köcsög minden túrista, minden blokkfelelős, minden kutyatartó gazda, ésatöbbi.
Értelemszerűen a fenti cikk azon kismamákról szól, akik köcsögök. Gondolom, a felháborodást az okozta, hogy sok olvasó kismama a fenti szöveg néhány részletében magára ismer.
Szerintem is léteznek maguknak mindent megengedő kismamák, akik úgy gondolják, hogy ha nekik gyerekük van, akkor körülöttük kell forogjon a világ. Nem tudom, nevezzem-e őket köcsognek....
avatar
pek
2013-02-09 18:43:41
kameleonnak
Tisztelt hölgy, én a családjáért élő és a gyerekét szerető férfiemberke vagyok. Köszönöm a visszajelzését, én tényleg kenguruban hordoztam annak idején - ma már nagyra nőtt - kisfiamat. Nem akartam szerepelni e köcsöglap kommentátorai között, de a bicska kinyílott a zsebemben, ahogy végigolvastam a gyerektelen pimasz süketelését a gyermekét - ne ő ítélje meg, hogyan - sétáltató fiatal anyáról.
avatar
otto9876
2013-02-10 08:02:49
köcsögözés
Nem ismerem a cikkek iróját.A korát sem ismerem de feltételezem,hogy a neveltetésével van a bibi.Talán akkoriban köcsög tanitónénik,anyukák nevelték az ifjúságot.Ezért van Udvarhelyen annyi köcsög.
avatar
nakiakiraly
2013-02-11 12:39:12
és akkor mi van?
Mi köze van annak, hogy a cikk írója hány éves, van-e gyereke vagy hogy ismerjük-e vagy sem ahhoz, hogy milyen a cikk. Petőfi amikor megírta az "Egy gondolat bánt engemet" című versét, akkor nyugodtan azt lehetett volna mondani, hogy könnyen ír az, aki nem halt még meg. Aki még nem halt meg egyáltalán, az ne írjon a halálról.
Ha megkérdezzük Katona urat, hogy mondja el, hogy szerinte milyen a tipikus kismama, akkor a szavaiban nem lesz jelen a "köcsög" szó. Ha azt mondjuk, hogy jó-jó, de vannak negatív példák is, akkor azt fogja mondani, hogy "persze olyan is van".
avatar
csuklanirossz
2013-02-11 13:03:46
szövegértelmezés
A humorérzék egy szubjektív dolog, a szöveg irodalmi értéke is a múltbeli olvasmányaink alapján alakított személyes ízlésünk szerint pontozódik, viszont a szövegértelmezés többnyire objektív.
A köcsög kismama nem egyenlő A kismamák köcsögök-kel.
Még csak nem is árnyalatnyi a különbség, hanem szakadéknyi.

A kritika sem egyenlő a gyűlölettel. Főleg ilyen esetben, amikor viselkedések és hozzáállások vannak a célkeresztben, nem pedig személyek.
Mindegyikünk érzékenyen veszi ha a saját házunk tájára csapódik a kritika, de az ésszerűség nevében vegyük a fáradtságot és tételezzük fel, hogy nem csak nekünk van igazunk mindenben.
Nehéz elhinni, de mindenki másnak is ugyanolyan komplex élete van, mint nekünk, amikben lehet, hogy nem olyan egyértelműen gyönyörű a mi gyerekünk ürüléke.
avatar
kameleon
2013-02-11 16:13:25
Peknek
Tisztelt Ur, az a bizonyos bicska mar maskor is kinyilt a zsebedben. Sot, minden ilyen jellegu K. Zoli cikknel. Es, bar nem akarsz szerepelni a kocsoglap kommentatorai kozott, megis mindig szerepelsz. Pedig, maskor nem volt szo, gyereket setaltato anyukarol. Tehat teged nem a tema idegel, hanem maga a szemely...., akinek miert ne lehetne velemenye. Es ne legyel szuklatokoru, hogy minden ember, minden anyuka milyen rendes. Sokfelek vagyunk, sokfele termeszettel.
avatar
kolibrimadar
2013-02-22 18:34:15
:)
Jaj nagyon jo ez a cikk..!! :)) Egy-egyre annyira igaz! Nincs mit osztani a semmit, kinek nem inge, ne vegye magara. Ennyi. Ezentul minden cikket elolvasom, az tuti. Nincs itt baj sem a nevelesevel, sem semmivel, nagyon is tudja, hogy mirol es hogyan ir.
avatar
anna
2013-02-26 15:11:24
Csak díjazni tudom e cikket, tudván azt, hogy szerzője nem volt még gyesen.:) Ráadásul nagyszerűen átlátja ezt az időszakot is. Természetesen - szerintem - akik ezt negatívan értékelik, azok maguk hiányosságait fedezték fel vagy fejletlen a szövegértő olvasásuk. Sokan magukra ismerhettek.:)

Hajrá Katona!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."