Mint moslék a disznónak

Kolbász Koncsita. Hogy miíííí?! Zene? Na, ne! Erre izgultok-vadultok, amikor ott van minden a seggetek alatt? Azon, hogy ezt most így hogy lehet?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

zene1
Megbotránkoztató..?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. május 13., 15:05
2 hozzászólás. 

Szánalmas. Gyalázatos, szerencsétlen, lesajnálnivaló. De hát nincs új a nap alatt. Conchita Wurst történetét, szereplését, kinézetét, győzelmét nem írom le, hisz mást se hallok négy napja, pedig tudatosan kerülöm. De képtelenség nem szembefutni vele.

A gombafejektől a szakállas nőig

Megbotránkozni mindig lehetett. A hatvanas évek elején a Beatlest is lebuzizták a gombafej miatt, korábban Elvist a csípőriszálás miatt, később a virággyerekeket a hosszú haj miatt, de az aktuális megbotránkozók utálkoztak a hetvenes évek végén a Sex Pistols viselkedésén és zenéjén, majd a nyolcvanas években a cicanadrágos hajmetálon, a kifestett, majd kifacsart diszkósztárokon, a kilencvenes évek Nirvanáján, alternatív rockján.

Azonban egyvalamit nem tudtak elvitatni a felsoroltaktól: azt, hogy olyan muzsikát állítottak elő, ami kiállta az idő próbáját.

zene2

Így nézett ki a Sex Pistols 1977-ben. Többen gyűlölték őket, mint Conchitát. (Fotó: theguardian.co.uk)

Conchita Wurst dalára a kutya sem fog emlékezni húsz év múlva, mint ahogy a kilencvenes évek giccsprodukcióira sem emlékszünk már – az marad meg, hogy egyszer volt, hol nem volt egy csaj, akinek szakálla volt.

Nem az idegesít, hogy egy ilyen furcsa emberizink nyerte a vetélkedőt, hanem az, hogy a hallgatóság nagy részének egy ilyen varieté-giccsparádé jelenti a zenét. Az idegesít, hogy ezt a produkciót emberek nézik.

Az zavar, hogy nem tudunk helyén kezelni dolgokat, nem tudunk leszarni dolgokat, hanem indulatosak, komment-agresszívek leszünk egy össznépi giccsparádé nevetséges fellépőjének kinézetén és életfelfogásán, miközben maga a produktum háttérbe szorul.

Szar, szar, szar!

Egyébként szoruljon is. Mert olyan is. Szar. Hitvány, giccses, ócska, álszent. Számomra az a legszomorúbb, hogy manapság, amikor gyakorlatilag minden új megszülető zeneszám elérhető az interneten, sokan még mindig arra vannak „utalva", amit a televíziós showműsorok és a rádiók botfülű és hozzá nem értő „lemezlovasai" (ajaj, mikor írtam le utoljára ezt a szót?) tömnek a fülükbe.

Jön, hogy falra másszak, amikor arra gondolok, hogy húsz-huszonöt évvel ezelőtt milyen áldozatokat kellett hozni azért, hogy az ember hozzájusson a zenéhez, és válogatni is tudjon.

Az a sok lemásolt kazetta, magnószalag, később a cd-k – mennyi ötlet, mennyi kreatív megoldás! Hogy kellett becsempészni egy-egy lemezt az országba, mekkora élmény volt, ha valaki olyat láttál a tévében, hallottál a rádióban, akit szerettél!

Ára és értéke volt egy-egy lemeznek, kazettának, cd-nek. Sőt, hallottam én olyant is a kilencvenes évek elején, hogy akkori pénzben 1200 lejt keresett egy udvarhelyi zenerajongó és – írd és mondd! – nem átallott 900 lejt kipengetni egy eredeti amerikai bakelitlemezért! Szóval, ilyen érzés ez.

zene3

Sok pénz volt, de megérte róla hallgatni a Deep Purple-t

A legjobb az volt az egészben – mondom ezt így, két évtized múltán – hogy megtanultunk válogatni. Jó érzékkel, odafigyeléssel, füllel, szemmel. Nem ettünk meg minden szart (mert az akkor is volt), hogy durván fejezzem ki magam, nem lettünk mindenevők, és a zene nem azt jelentette, mint amit a moslék jelent a disznónak – kitöltik, oszt eszi, me' nem jut más.

A zene, a dalszöveg, egy lemez, egy koncert úgy esett és esik jól, ha közben gondolkodtat, érzelmeket csal elő az emberből, boldogsághormont termel. Mint a szerelem, ha úgy vesszük.

A zene az nem ilyen

Mert nem igaz, hogy ma nincs zene – nagyon is sok van és nagyon is igényes, kreatív muzsikák születnek. Hiába keseregnek a régi nagy öregek, hogy ma nincs zene, mert van!

Csak szét kell nézni a Youtube-on vagy más helyeken, jó érzékkel utána kell keresni, és még a hetvenes évek zenéjén felcseperedett, kopaszodó, pocakos rocker is olyan muzsikákat talál mai fiataloktól, hogy kiegyenesedik a füle tőle.

Mondjam? Mondom, mutatom: például keressen rá olyan magyar zenekarokra, mint a Qualitons, az Ivan and the Parazol vagy a Middlemist Red. Vagy hallgasson bele a Tame Impala, a Temples vagy a FIDLAR (ezek nem magyarok) munkásságába (s akkor még nem beszéltünk Jack White-ról) – meglátja és meghallja, hogy jó érzései lesznek, s itt csak szigorúan azokról beszélek, akik mai negyvenes-ötvenes kemény macsókként a hatvanas-hetvenes évek rockzenéjét szeretik mint egyfajta etalont.

zene4

Ivan and the Parazol. Klasszikus, de mégis mai (Fotó: langologitarok.blog.hu)

Meg fognak lepődni, annyira jól szólnak, és annyira jól kihallatszik belőlük, hogy huszonéves srácok-lányok a Led Zeppelin, a Rolling Stones vagy a Deep Purple nyomdokain haladnak tovább ma, 2014-ben is, de úgy, hogy ahhoz még hozzátesznek valamit.

Azt, ami még picit megfoghatatlan a régi öregek számára, de az egész dolog ettől lesz 2014-es. Ha meg szereti a népzenét, de a rockot is, üsse be azt a keresőbe, hogy Szabó Balázs Bandája.

Annyiféle irányvonal, annyiféle stílus, hangszerelés, dalszerkezet van, hogy hihetetlen. Csak győzze hallgatni és szeretni az ember!

„Ki az utcára, ki a térre..."

Szóval zene van. És lesz is. Csupán ki kell nyitani a szemet és a fület, és ne azon vitatkozni, hogy a „zikszfaktór" vagy a „euróvizió" kit lök a képernyőre és belőlük kit szavaz meg a birkanép. Egyébként, ha már tolerancia és tehetségkutatás, akkor ajánlom a figyelmükbe Both Miklóst és az ő projektjét.

Meggyőződésem, hogy garázsok, pincék, városszéli százéves házak, hevenyészett, illetve profi próbatermek mélyén olyan jövendőbeli produkciók nyugszanak, amelyek a következő percben, órában, napban, hétben, hónapban, évben „napfényre" kerülnek. Csak ki kell mennünk nekünk is a napfényre értük, ami körülbelül annyit jelent, hogy a muzsikát ne sörfesztivál vagy tele szájjal való kolbászevés velejárójaként hallgassuk.

Vagy a tévé előtt, ahol Kolbász Koncsita által előadott ócska dalt szavazza a „popor" Európa legjobbjának.

Egy ilyen vetélkedő, mint az Euróvíziós Dalfesztivál egyszerűen nem mutat értéket: ez giccses, népbutító show és igen, pontosan ezért nem kell nézni. Mert van alternatíva, ez is vetélkedő, nem is akármilyen, tessék nézni.

Legyünk picit igényesebbek ilyen szempontból is, mert a zene jó és mindenkié. Magyaroké, cigányoké, osztrákoké, jóké és rosszaké, soványaké és kövéreké. Buziké és heteróké. Nőké és férfiaké. Szakállasoké és simaképűeké.

Habár ma olyan (férfias) világot élünk, hogy egy-egy buzi is férfiasabban néz ki bizonyos „férfiaknál"... De ez egy másik történet, nem a Koncsitáé.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2014-05-14 14:45:33
"Egy ilyen vetélkedő, mint az Euróvíziós Dalfesztivál egyszerűen nem mutat értéket: ez giccses, népbutító show és igen, pontosan ezért nem kell nézni."
Viszont -sajnos- szükséges. Mert a cikkben is említett alternatíva az átlagember előtt ismeretlen (előttem is), így ha egy tehetség fel szeretne törni, el kell mennie egy ilyenre fellépni. Azért, hogy lásáásk, hallják. Azért ne felejtsük el, hogy nagyon sok befutott zenész vagy zenekar számára egy hasonló, a kor szellemének megfelelő, tehetségkutató műsor adta meg a kezdő lökést, legyen szó akár Ki mit tudról, Csillag születikről, Euróvíziós fesztiválról, vagy mittudoménmilyen faktorról. De ma ismerük a Korál zenéjét, a Bonanza Banzait, az ABBÁt, Adelet, sőt, Baricz Gergőt is. Persze, fent is kell maradni, de a csúcsra fel is kell érni. Mert fogalmam sincs, hogy mit énekekel Takácsnikolász, sem Murienikő, csak azt tudom róla, hogy egy hasonó műsort megnyert.
avatar
mekkmester
2014-05-14 14:57:28
Az viszont számomra kérdés, hogy miért nem lehet manapság a tévében olyan műsort látni, amilyent a kilencvenes években láttunk a DunaTV-n (KI mit tud), ahol Antal Imre szenzációhajhászás nélkül, de viccesen konferált, zsűri neves közszereplőkből állt, akik értelmes és hasznos véleményt/tanácsot/kritikát mondhattak és mondtak a fellépőknek, és nem pedig 'nemjöttát' vagy 'nevoltmegakémia' jellegűt. És a fellépő leszállt a színpadról, és a következő produkcióig azt csinált amit akart, és nem kopogott az ajtóján a STÁB, nem kellett tudja egy ország, hogy hány órakor szarik, és ki a csaja, mert csak az számított, hogy a maga műfajában milyen maradandót alkot.
Vajon tényleg nincs már erre igény?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."