Nyugodj békében, te százéves ház

A földdel lett egyenlő a Bethlen utca egyik legrégebbi háza. A reggeli órákban bontották el a százéves épület frontját. Sír a helye.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

bethlen utca front-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. augusztus 26., 12:02
18 hozzászólás. 

Pedig a körülményekhez képest milyen jól indult. Amikor megtudtuk, hogy új tulajdonoshoz került az ingatlan, akinek átépítési szándékai vannak, azonnal érdeklődtünk. Kíváncsiak voltunk, mi lesz a múltunk egy darabkájának sorsa.

Iskolapélda lehetett volna

Az új tulajdonospár készségesen és kielégítően válaszolt akkor kérdéseinkre. Úgy tűnt, jó kezekbe került az ingatlan.

Bár egy teljesen új és modern épületet szerettek volna az újonnan vásárolt rossz állapotú ingatlan helyére, felismerték, hogy egy olyan központi házat, ami már egy évszázada áll, és meghatározó formája az utcaképnek, nem tüntethetnek el nyomtalanul.

Azt a reményt támasztották azokban, akiket nem hagy hidegen az épített örökségünk, hogy a frontot meghagyják érintetlenül, korhűen és mögé építik, az új, modern épületet. A környéken egyedülálló és példaértékű cselekedet lett volna arra, hogy ha teljesen nem is, de részben miként lehet tovább örökíteni ezt az értéket az utókornak.

Mi voltunk a bolondok

Bolondok voltunk, amikor elhittük, hogy itt bármit is meg akarnak menteni. Február végén teljes gőzerővel fogtak neki a bontásnak, a házat rövid idő alatt tüntették el, de az utca felőli falat és a kapubejárót meghagyták.

Hogy ennek még állnia kell, az is jelezte, hogy fa gerendákat erősítettek a falhoz, amelyek megakadályozták a kidőlését. Aztán teltek a hónapok, az építkezés vagy bontás – bármi is történjen –teljesen leállt.

Gyanús volt, hogy a megmaradt falnak a tetejét sem takarták le, hogy ne romoljon tovább addig se, amíg visszanyeri eredeti pompáját. Az eső verte, a szél fújta a megbontott falat. Naivak voltunk, még ekkor sem akartuk elhinni, mi lesz ennek a vége, pedig megfordult a fejünkben. Ma kiderült, mi lesz a sorsa: hét hónapig jó szolgálatot tett kerítésként, most végleg elbontották.

Miért volt erre szükség?

A kérdés maradjon költői, a válasz már mindegy. Biztos, hogy legalább százféle magyarázat van, mindenféle szakvélemény, amely azt bizonyítja, hogy a legjobb döntés született. Nem kételkedem, hogy érvényes engedélyt is szereztek, itt azt is lehet.

De ez mit sem változtat azon, hogy mától szegényebbek lettünk. Szegényebb lettem én, szegényebb lettél te, és szegényebb lett Székelyudvarhely.

Közünk?

Becsületesen megvették, azt csinálnak vele, amit akarnak. De nem.

Van, amit meg lehet venni, de nem lehet kisajátítani. A múltunk közös, a magunkkal hozott értékeink is mind közösek. Hiába lehet ma mindent pénzzel megvásárolni, nem minden lehet csak a miénk.

Így, ha valamit közösen örököltünk, arra közösen kell ügyelnünk. Óvnunk kell, gyarapítanunk és tovább adnunk. És igenis, közös ügyünk hogy miként alakul át a szemünk előtt a belvárosunk, miként tűnnek el értékeink.

Egyet már megtanulhatnánk, ha mást, ha eltérőt akarunk, akkor ne a száz éves épületeinket kezdjük szétbarmolni, eltüntetni. Építsünk újat, modernet, futurisztikusat, praktikusat – amilyent csak akarunk, de oda, ahol helye van. Ha ragaszkodunk, hogy a belvárosban maradjunk, akkor vannak szabályok, amiket el kell, hogy fogadjunk. Fogadjuk hát el végre.



18 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
döbrögi
2014-08-26 15:48:55
Remélem ezek után senki sem fog ehhez a hazug fogorvoshoz járni. Barbár népség...
avatar
szinten-velemeny
2014-08-26 17:03:11
a példa
Mindenki tudja, hogy a média irányítja a közvéleményt, és a székely népnek mi kell, az hogy fúrjuk egymást ahelyett hogy felkarolnánk. 
Valóban, példaértékű, hogy egy negatív 10 perces VÉLEMÉNY a főcímlapon,  fő cikk.
Elég szomorú, hogy ilyenek vagyunk. 

Apropó a szembelevő házról nem kaptam meg a hasonló cikket.
avatar
Wazzzi
2014-08-26 21:43:16
...
Hmmm... varjuk meg amig felepitik az ujat akkor majd lehet itelkezni. Ez a cikk ugy felesleges, ahogy van, mintha egy streber elso tanulo minta polgar irta volna...
Amugy a gyongyoru belvarosunkra raferne egy meszeles... de gondolom akkor a szin valasztassal lesz a gond...
avatar
hofika
2014-08-26 22:09:08
Remélem a házat 1 méterrel beljebb fogják építeni hogy legyen rendes járda ott,ne keljen az ember le menjen az útestre
avatar
Mancs79
2014-08-27 00:20:47
Miért jó rögtön ítélkezni az érintettek megkérdezése nélkül?

Az, hogy mégis lebontották a homlokzatot, nem jelenti az, hogy nem fogják az eredeti tervek alapján visszaépíteni. Nem ismerem a családot, de az öreg épületeket igen: magam is egy azzal egyidős házban élek, nap mint nap lehetőségem adódik megcsodálni az évszázadnyi idő vasfogának munkáját a szerkezetében.

Amit eddig tudunk, hogy a család szándékában állt megőrizni az épület hangulatát, illetve a terv ennek megfelelően készült el. Mi alapján feltételezed, hogy új terv is készült?

És ha már az értékek ápolása van terítéken.. Ha - tegyük fel - tévedsz, és valóban az eredeti tervek alapján rekonstruálják a homlokzatot, fog-e cikk megjelenni arról, hogy "bocsánat, elhamarkodottan ítélkeztünk"? Úgy gondolom, hogy a legfontosabb értékünk a becsület, aminek ápolását nem nagyon tapasztalom médiafronton.
avatar
Orsika
2014-08-27 08:47:10
Igazat adok Mancs79-nek; cikket irni, igazi véleményt formálni és másokénak megformálásával járó felelőséget viselni alapos utánajárás és minden érintett bevonásával kell(ene).
avatar
mz
2014-08-27 08:48:01
a cikk jogos
Csak akkor tudja fájlalni valaki egy-egy régi épület eltűnését, ha ismerte azt az értéket amit képviselt. Különben csak egy kerülgetni való romhalmazt lát benne, és örül ha "eltakarítják" az útjából.
Ez a cikk valóban sokkal érdekesebb és hitelesebb lett volna, ha a szerkesztője nem sajnálja az időt és energiát és utána jár annak a fondorlatnak amivel a tulajdonos és tervező karöltve eljátszotta a "megtartanám de a körülmények nem hagyják" szemfényvesztést, és kijátszotta a hatóságot és a törvényt.
avatar
vogul
2014-08-27 08:57:36
Na most kinek van igaza?
Találgatás egyik oldalon is, a másik oldalon is ... Miért nem szólal meg az érintett és magyarázza el, hogy pontosan mi is a helyzet? Esetleg a tervező, hogy tisztázza a terv jellegét, az esetleges módosításokat?
avatar
mzolee
2014-08-27 10:06:56
Sajnos akinek sok penze van annak mindent szabad - ez Ro... es ez alol varosunk se kivetel. A varoshazi foepitesz az egyik legnagyobb figura...
avatar
nakiakiraly
2014-08-27 10:38:36
hiteltelen újságírás
Amikor az újságíró nem kíváncsi a részletekre, akkor ott baj van.
100 évvel ez előtt a házakat nem olyan gondosan tervezték meg mint manapság, és nem olyan anyagok álltak a rendelkezésre mint mostanság.
Ha a ház omladozik, vagy netalántán egy cserép valakinek a fejére esik, akkor a tulajdonost teszik felelősnek.
"Biztos, hogy legalább százféle magyarázat van, mindenféle szakvélemény, amely azt bizonyítja, hogy a legjobb döntés született."(idézet a cikkből)
De az újságírót nem érdeklik a szakvélemények, vagy a magyarázatok :)
Ő ezeket jobban tudja. Ő jobban ért a focihoz, az egészségügyhöz, vagy a szexhez, mint akik űzik :)
Persze kit érdekel a szakvélemény, ami kimondja, hogy bármikor kidőlhet a fal, hiszen annak nincs hírértéke. A lényeg, hogy írjunk a semmiről minél többet.
Aztán csodálkozik, hogy hiteltelen lesz, mint K. Cs. L. újságíró. Ő is így kezdte, aztán már senki nem kíváncsi az írásaira :) hi-hi-hi
avatar
pandietele
2014-08-27 20:37:41
A valóság miatt nem az a hibás aki leírja !
Néhány hozzászólás olyan, mintha egy hisztigép szőke nő írta volna, aki tiszta véletlenül érdekelt a dologban :))
Nagyon átlátszó :)) és szànalmasan röhejes!

Ezt az épületet, mely Udvarhely első postahivatala volt, jóval több mint száz éve építették.
Kora tavasszal már hivatali körökben tudták, hogy bontani fogják.
A statikai bizonylat megrendelésre készült és befektetői célokat szolgál, nem pedig örökségvédelmi, városképet megovó jó ügyet !
Gratula az uh.ro-nak a cikkért..... A pénzüket néző és féltő sunyi újgazdagoktól nem szabad egy cseppet sem megijedni. Csaholnak ők is és csahol a holdudvaruk is :))
GYALÁZAT ami történt és gyalázat ami a szembe levő házzal is történt!
DE ezt még meg fogják "Hiszti néjék" keserülni!
A Jó isten nem ver bottal:))

...
Az urbanisztika pedig statisztál 1000-el az egészhez !
avatar
zterex1
2014-08-29 11:17:53
Kedves aggódó UH.RO. Ajánlom figyelmedbe a Tompa László utcában, jobb oldalon, a közjegyzői irodával szemben levő emeletes ingatlant, aminek a fedése 100% -ban hiányzik. Szerintetek az mikor fog magától összedőlni? Mert az a célja lehet a tulajdonosának.
avatar
etelkagyorfi
2014-08-31 22:06:44
bruhubruhu
Nem az első rosszindulatú hatásvadász firkálmány a kakasy tollából. Az tény, hogy ahhoz képest, hogy amikor az uh.ro-hoz került,joforman analfabétakent, sokat kacagtunk a cikkein,most tényfeltáró oknyomozova notte ki magat, aki szipogva brinyozik el mindennap a lerombolt homlokzat előtt. ez nagyon franko igy, mondjuk igazán korrekt akkor lett volna, ha felkeresi a tulajdonost, es megkérdi , hogy mi okbol került lerombolasra a homlokzat, de neem, hat egy igazi menő újsagiró, az ex-analfabetabol avanzsált Mátyás király-Puzsér Róbert keverék, a blikket,borsonline-t es hasonló ertelmes lapokat meghazudtolo modon, igazságtalan, szenzaciohajhasz stílusban megírja a nagy tutit, hogy aż ember szíve nem is lerombolt ház,hanem a kakasy lelke miatt fajdul meg. Illett volna megkérdezni esetleg a tulajdonosokat is. Jah bocs, az mar nem meno, mert ażt nem olvasnak ennyien
avatar
mzsolt
2014-09-12 19:16:38
re: bruhubruhu
Kedves "etelkagyorfi". Nekem is van néhány kifogásom a cikk kapcsán, azonban fontos dolognak tartom azt, hogy ez a cikk a "Vélemény" rovatban jelent meg. Vagyis vélemény, amit nyilvánvalóan lehet támogatni, ellenezni vagy akár lehet semlegesnek is maradni. Én pl. nem látom problémának azt, hogy valaki felteszi a kérdést: miért nem lehetett az elején közölni, hogy el lesz bontva az utcafrontra néző rész. Ugyanakkor viszont, ha visszaépítik ugyanazt az épületrészt, csak picit bennebb, az teljesen korrektnek tűnik (természetesen, ha tartják magukat a tervhez). A kovácsoltvas lámpatartót egyébként sajnálnám, ha nem kerülne vissza. Van egyébként egy ház a Mihály-udvar sarkán, azt viszont tényleg nem szeretném elbontva látni...(pontosabban nem látni).
P.S. A személyeskedés pedig visszataszító [a cikkíró kapcsán (még egy kisvárosban is)]
avatar
mzsolt
2014-09-12 19:21:16
Úgy értem, hogy az újságíróval (aki jelen esetben a véleményét írja le) szembeni személyeskedés...
avatar
Pálinkás Örs
2014-09-16 12:25:33
re: döbrögi és a többi
Legalább legyél olyan tökös hogy saját névvel alkoss véleményt.
Ez vonatkozik a többi túlokosra is.
avatar
döbrögi
2014-09-16 14:29:24
re: re: döbrögi és a többi
avatar
Pálinkás Örs
Legalább legyél olyan tökös hogy saját névvel alkoss véleményt.
Ez vonatkozik a többi túlokosra is.


Jajj menj már ezzel a rossz dumával...
avatar
Barabas Lajos
2014-10-09 07:17:39
A szekely fovaros
A szekely fovaros igy tunteti el az emlekeit...Masnak meg felujitasi vagy epitesi engedelyt sem adnak a varos teruleten, nemhogy bontasi engedelyt a tortenelmi varosreszen !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."